Čo variť, keď potrebujete rýchlo schudnúť: 21 receptov, ktoré chutia výborne, sú sýte a pripravíte ich za pár minút!

Potrebujete sa po sviatkoch plných hodovania a štedrých stolov, dostať do formy?

Potrebujete sa po sviatkoch plných hodovania a plných stolov dostať do formy? Máme pre vás zbierku fit receptov, ktoré vás dostanú do formy raz-dva. Okrem toho, že sú ľahké a jednoduché na prípravu, sú aj veľmi zdravé a doslova vás nabijú živinami.

Polievka – sýta a lahodí aj postave

 

 

Prednosti dobrej polievky spočívajú v jej zložení, ktoré sa môže variabilne meniť podľa chuti a dostupných surovín. 

V tomto článku sa dozviete, ako uvariť polievku, ktorá vám môže pomôcť na vašej ceste k nižšej váhe. 

...

 

 

Túto polievku podľa receptu z portálu recettemarocaine365 môžete konzumovať bez výčitiek, s radosťou a pomôže vám udržať si štíhlu líniu. 

Potrebujeme:

Ingrediencie si môžete prispôsobiť chuti

1 šálku zeleniny ako je zeler, žltá alebo červená paprika, cibuľa alebo zelené fazuľky

1 šálku miešanej listovej zeleniny ako špenát, mangold alebo kel

1/2 šálky koreňovej zeleniny ako je mrkva, petržlen, červená repa

 

 

1/2 ČL sušeného cesnaku

1/2 ČL mletého zázvoru

2 – 4 ČL kurkumy, koriandru, čierneho korenia, rasce

2 šálky pripraveného domáceho zeleninového vývaru

soľ podľa chuti

môžete pridať aj pol šálku červenej fazule

Postup:

Začnite tým, že najskôr podusíte koreňovú zeleninu, aby sa neskôr lepšie zapracovala do polievky.

Vezmite si veľkú panvicu a nasypte na ňu zmes korenia, pridajte očistenú.

Nakrájanú koreňovú zeleninu, podlejte vodou a poduste do mäkka.

Listovú zeleninu si nakrájajte, pridajte na panvicu.

Dobre premiešajte. 

Pridajte 1 šálku zeleninového vývaru.

Nechajte všetko dusiť asi 15 – 20 minút pod pokrievkou. 

Následne pridajte zvyšný vývar, aj zvyšnú zeleninu (okrem koreňovej).

Povarte 10 minút. 

Teraz je na rade koreňová zelenina, ktorú treba pridať do hrnca a zaliať trochou vody podľa potreby.

Množstvo vody, ktoré pridáte, závisí od stupňa konzistencie, ktorý chcete dosiahnuť.

 

Nechajte povariť ešte 5 minút a polievka je hotová.

Vitamínová bomba – mrkvový šalát s cesnakom

 

Jednoduchý mrkvový šalát s cesnakom: Vitamínová bomba a parádna príloha aj pre tých, ktorí si strážia štíhlu líniu!

 

Potrebujeme:

4 ks mrkvy (šúpanej, nastrúhanej)

1/4 kapusty nakrájanej nadrobno

2 strúčiky cesnaku

4 ks vajec uvarených natvrdo

čierne mleté korenie, morskú soľ

1-2 lyžice kyslej smotany (10%)

Postup:

Vajcia nastrúhame a spojíme s mrkvou a pretlačeným cesnakom. Pridáme smotanu, korenie, soˇoľ a pár kvapiek citrónovej šťavy.

Brokolicová polievka

 

Brokolicová detoxikačná polievka

 

Potrebujeme:

1 polievková lyžica. l. olivový olej

1 cibuľa

750 ml vody

1 strúčiky cesnaku

500 g brokolica

1 zväzok rukoly

soľ a korenie podľa chuti

príprava

Nakrájajte cesnak a cibuľu. Rozdeľte brokolicu na ružičky e a opláchnite ich.

Vezmite panvicu s hrubým dnom a nalejte do nej olivový olej. Počkajte, až sa olej zahreje, pridajte cibuľu a cesnak. Restujte, kým zelenina nezačne rozvoniavať. Do panvice pridajte brokolicu. Restujte, kým brokolica nie je jasne zelená.

Pridajte do nádoby vodu a priveďte do varu. Pridajte soľ a korenie  podľa chuti. Panvicu zakryte a polievku nechajte prevariť na nízkej teplote po dobu 8-10 minút.

Keď je polievka pripravená, nalejte ju do mixéra a pridajte nakrájanú rukolu. Rozmixujte obsah tak, aby sa vytvoril jemný krém.

Tukožrútsky šalát na prečistenie čriev

4 kilá dole, ani som nevedela ako: Tukožrútsky šalát prečistí črevá, naštartuje metabolizmus a s postavou dokáže zázraky!

Potrebujeme:

¼ hlávky kapusty

550 g červenej repy

400 g mrkvy

1 jablko – voliteľné

2 lyžice citrónovej šťavy

2 lyžice strúhaného chrenu

Postup:

Zeleninu očistíme a všetku nastrúhame na čo najjemnejšie. Môžeme pridať aj postrúhané jabĺčko.

Nakoniec zalejeme zmesou citrónovej šťavy a chrenu – podľa chuti môžeme zálievku upraviť.

Ja som ho jedla pár dní namiesto klasických príloh a kedže mi chutil, dala som si sem-tam aj na večeru s celozrnným pečivom.

Mne sa to naozaj osvedčilo a asi za 3 týždne (a to som ho nejedela denne) boli 4 kilá dole a zatiaľ sa nevrátili.

Ak chcete schudnú ešte o čosi viac a hlavne prečistiť črevá rýchlo, skúste aj tento nápoj: V hrnci zohrejeme ½ šálky vody, pridáme ½ lyžičky himalájskej soli a dobre premiešame.

Potom pridáme 1 lyžičku závorovej šťavy, 2 lyžice citrónovej šťavy a ½ jablkovej šťavy. Premiešame a hneď vypijeme.

Tento nápoj radšej pite keď ste doma – má skutočne rýchly čistiaci účinok.

Šošovicová polievka – prekvapí aj náročných

šošovková detoxikačná polievka

prísady

450 g šošovice

60 g zelerovej stonky

60 g šalotky

10 g cesnaku

500 ml zemiakového vývaru

1 kg zemiakov

3 litre vody

250 ml sójového mlieka

200 g paradajok

5 g koriandra

30 ml olivového oleja

Soľ a korenie

príprava

Zemiaky si očistite, uvarte a preceďte. Vývar nevylievajte!

Nakrájajte si najemno zeler, šalotku a cesnak. Všetko osmažte na olivovom oleji. Pridajte premytú šošovicu a zemiakový vývar. Varte po dobu 15 minút.

Paradajky si nakrájajte na plátky, vložte ich do polievky a nechajte variť na miernom ohni kým nebudú hotové.

Sójové mlieko si zohrejte na 90°С a primiešajte ho do hotovej polievky. Osoľte a okoreňte podľa vašej chuti. Hotovú polievku môžete dozdobiť nasekaným koriandrom.

Kapustový šalát s jogurtovo-horčicovou zálievkou

Konečne perfektná náhrada za kalorické šaláty, ktorá chutí fantasticky: Kapustový šalát s jogurtovo-horčicovou zálievkou!

Potrebujeme:

1 hlávku kapusty (menšiu) (môžete dať pol na pol s červenou kapustou)

3 ks mkrvy

1 väčšiu červenú cibuľu

3 lyžice citrónovej šťavy

1 lyžičku majonézy

1 lyžičku medu
Biely jogurt – ja niekedy miniem pol téglika, inokedy celý, uvidíte sami, aký krémový chcete šalátik mať

Soľ, mletú rascu

Postup:

Zeleninu očistíme a nakrájame natenko – zvlášť cibuľku nakrájajte na čo najtenšie plátky. Nechajte 15 minút odležať a potom pokvapkajte citrónovou šťavou.

Zmiešajte jogurt s majonézou, horčicou, medom, soľou a koreninami.

Necháme aspoň na 30 minút odležať v chladničke a môžeme podávať. Šalát počas prípravy ochutnávame, dolaďte si hot ak, aby vám ulahodil. :-)

Fašírky pre štíhly pás

mleté ​​mäso karbonátky s kapustou foto

Potrebujeme:

Mleté kuracie mäso 600 g

Kapusta 200 g

Mozzarella 80 g

Kôpor ½ lyžičky

Soľ a mleté korenie

1 vajce

½ lyžičky cesnakového prášku

Majoránka

Postup:

V hlbokej miske premiešame mleté ​​kuracie mäso so soľou, sušeným cesnakom bylinkami, soľou a čiernym korením.

mleté ​​kuracie fotografie

Kapustu nastrúhame, alebo nakrájame nadrobno. V samostatnej nádobe zmiešame nastrúhanú mozzarellu s vajcom a pridajte zmes do mletého mäsa.

drvené kapusty foto

K mäsu pridáme nakrájaný kôpr a kapustou, všetko dôkladne premiešame.

nakrájaný kôpor foto

Mokrými rukami formujeme zo zmesi jednotlivé fašírky, ktoré preložíme na plech vyslaný silikónovou podožkou, alebo papierom na pečenie.

Plech na pečenie dajte do predhriatej rúry na 180 stupňov 30 minút.

Vajíčkový šalát bez výčitiek

Fantastický vajíčkový šalát, z ktorého nepriberiete: Chutí výborne a môžete si pridať bez výčitiek!

Potrebujeme:

3 vajcia uvarené natvrdo

1 téglik cottage syru

50 g strúhaného syra s nižším obsahom tuku

1-2 lyžice bieleho jogurtu

2 lyžičky horčice

Pár kvapiek citrónovej šťavy

Zelenú cibuľku

Hrášok na ozdobu

Postup:

Vajíčka nakrájame nadrobno, v miske si zmiešame cottage syr s horčicou, jogurtom, cibuľkou, syrom a pridáme k vajíčkam. Pokvapkáme citrónovou šťavou, ochutíme soľou, korením, a môžeme podávať. Ozdobíme hráškom.

 Kapustový šalát na chudnutie a proti nafukovaniu

Kapustový šalátik na chudnutie a proti nafukovaniu: Dajte si ho k hlavnému chodu a máte istotu, že vám nebude ťažko!

Potrebujeme:

500 g hlávkovej kapusty nastrúhanej alebo nakrájanej nadrobno

Kúsok póru – bielu časť nakrájanú na kolieska (môžeme nahradiť aj cibuľou,alebo jarnou cibuľkou ak pór nemáme)

4 lyžice jablčného octu

1-2 lyžičky medu

1 lyžičku morskej soli

Celá rasca

¼ lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia

Voliteľné – štipka zázvoru

Postup:

Kapustu zmiešame s pórom. V samostatnej nádobe zmiešame ocot, med, korenie a soľ (aj nastrúhaný kúsok zázvoru, ak ho použijete). Zmes nalejeme na šalát a premiešame. Najlepšie chutí, ak ho dáme na chvíľu vychladiť do chladničky, môžeme však podávať aj hneď. Šalátik si môžete samozrejme doladiť podľa vlastnej chuti – napríklad viac medu alebo octu. Ja ho pripravujem presne takto!

Výborný slávnostný šalát

Zabudnite na ťažké šaláty s majonézou: Tento ľahký šalát skvele zasýti a chutí neodolateľne!

Potrebujeme:

200 g uvarených kuracích pŕs nakrájaných na kocky

200 g sterilizovanej mrkvy

200 g sterilizovaného hrášku

1 strúčik cesnaku

100 g bieleho gréckeho jogurtu (do jogurtu kvapneme trochu citrónovej šťavy)

200 g strúhaného syra s nižším obsahom tuku

Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

Je to celkom jednoduché, v miske spojíme všetky prísady, pridáme jogurt a dôkladne premiešame. Nakoniec pridáme soľ, korenie a prelisovaný cesnak. Premiešame a môžeme podávať.

Ľahký kapustový šalátik

Namiesto ťažkých príloh som vyskúšala tento diétny francúzsky šalát: U nás doma mal ohromný úspech a nezvýšila z neho ani jedna porcia!

Potrebujeme:

1 kg zemiakov uvarených v šupke, ošúpaných a pretlačených

1 jablko ošúpané a postrúhané

1 ks zeleru

1 ks petržlenu

1 plechovku sterilizovaného hrášku a mrkvy (prípadne môžete použiť mrazenú a uvarenú zelenniu)

4 ks kyslých uhoriek nakráajných na kúsky

1 lyžicu citrónovej šťavy

2 kelímky nízkotučného jogurtu

2 lyžičky olivového oleja

½ cibuľky

Soľ a mleté čierne korenie

Voliteľné: pár vlašských orechov

Postup:

Zemiaky uvaríme spolu s očisteným zelerom a petržlenom. Potom všetku zeleninu pretlačíme cez pratláčadlo na zemiaky. Cibuľku som si krátko oresovala na suchej panvici, pridala som k zemiakom a zelenine. Potom pridáme aj hrášok, mrkvu, uhorky a dobre premiešame. Jogurt si zmiešame s olivovým olejom, citrónovou šťavou, soľou, korením a vmiešame do šalátu. Podávame s mäskom, alebo napríklad doň vmiešajte diétnu šunku a máte super večeru. Ja do šalátu zvyknem vmiešať aj jedno postrúhané jabĺčko a pár vlašských orechov. Získa ešte lepšiu chuť.

Nemecký uhorkový šalát

Nemecký uhorkový šalát s výbornou zálievkou: Bez octu, diétny a ak si pridáte, urobíte veľmi dobre!

Potrebujeme:

1 väčšiu šalátovú uhorku

1 veľkú rajčinu

½ cibule

Na zálievku:

½ šálky bieleho jogurt (obsah tuku okolo 3%)

½ – ¾ lyžice najemno nasekenáho čerstvého kôpru

Citrónovú šťavu

Štipku soli a čierneho korenia

Kvapku medu (voliteľné)

Postup:

Uhorku ošúpeme a nakrájame na kolieska, rovnako nakrájame aj rajčinu a cibuľu. V miske zmiešame jogurt s kôprom, citrónovou šťavou, korením a soľou. Zálievku jednoducho zmiešame so zeleninou a necháme chvíľu odležať v chladničke. Môžeme doladiť kvapkou medu.

Výborný šalát s kuracím mäsom

Výborný šalát s kuracím mäsom a lahodnou zálievkou: Pripravte ho radšej viac, zmizne raz-dva!

Potrebujeme:

450 g uvareného kuracieho mäsa (varíme v slanej vode 20 min.)

350 g mrkvy

3 vajcia uvarené natvrdo

2 čerstvé uhorky nakrájané nadrobno

70 – 100 g najemno nastrúhaného syra

Majonézu zmiešanú s jogurtom alebo kyslou smotanou (1:1)

1 lyžicu horčice

Soľ, čierne korenie, bylinky podľa chuti

Postup:

Uvarené kuracie mäso nakrájame a preložíme do väčšej misy. Pridáme nakrájané alebo nastrúhané vajcia, strúhanú mrkvu, uhorky, syr a nakoniec zálievku z majonézy, horčice a jogurtu. Dochutíme a môžeme ihneď podávať.

Šalát z červenej kapusty s ľahkou zálievkou

Kapustový šalát s ľahkou zálievkou

Potrebujeme:

1 menšiu hlávku červenej kapusty

1 menšiu hlávku bielej kapusty

2 ks mrkvy

1 plechovku kukurice

1 zväzok petržlenu

100 g bieleho jogurtu (príp. kyslej smotany)

1 lyžicu jablčného octu

2 ½ lyžičky hnedého cukru

1/2 lyžičky soli

1 lyžicu dijonskej horčice

Podľa chuti čierne korenie

Postup:

Kapustu nakrájame na nadrobno. Mrkvu očistíme a nastrúhame. Rovnako umyjeme aj zväzok petržlenu a nasekáme najemno. Kukuricu scedíme z nálevu a zmiešame s ostatnou zeleninou a petržlenom.

V miske zmiešame jogurt, soľ, cukor, horčicu, ocot a korenie. Zmiešame a touto zálievkou prelejeme šalát.

Môžeme servírovať okamžite, ale najlepšie chutí, keď sa nechá 2-3 hodiny odstáť v chladničke.

Výborný šalátik s kukuricou a ananásom

Vylepšený zelerový šalát so šunkou: K pôvodnému receptu som pridala ananás a je to neskutočná pochúťka!

Potrebujeme:

1/2 menšej plechovky ananásu scedeného z nálevu

250 g mladej kapusty

1 menšiu mrkvu

150 g zeleru (prípadne môžete použiť kaleráb)

4 vajcia uvarené natvrdo

1 menšiu plechovku kukurice scedenej z nálevu

asi 10-centimetrový kus póru

150 g šunky nakrájanej na pásiky

Soľ, korenie

Biely jogurt

Postup:

Mrkvu a zeler očistíme a nastrúhame. Kapustu nakrájame na tenké pásiky. Pridáme kukuricu, ananás, vajcia uvarené natvrdo a nakrájané na kocky, šunku, na kolieska nakrájaný pór a nakoniec majonézu. Dochutíme soľou, korením a preložíme do chladničky odležať asi na hodinu.

Ruský zemiakový šalát

Namiesto šalátu s majonézou: Ľahký šalát z červenej repy a zemiakov!

Potrebujeme:

300 g uvarenej červenej repy

300 g zemiakov uvarených v šupke

2 vajcia uvarené natvrdo

1 červenú cibuľu

Na zálievku:

150 ml bieleho jogurtu

Niekoľko kvapiek olivového oleja

Soľ, čierne mleté korenie

Niekoľko kvapiek citrónovej šťavy.

Postup:

Uvarenú vychladnutú repu ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Rovnako ošúpeme zemiaky a pretlačíme ako na šalát. Vajcia nastrúhame, cibuľu nakrájame nadrobno a všetko spolu zmiešame v miske. V inej miske zmiešame prísady na zálievku a tú zmiešame so šalátom. Môžeme ihneď podávať.

Ľahký šalátik s pórom

Perfektný tip pre každého, kto chce schudnúť: Ľahký šalátik s pórom a výbornou zálievkou!

Potrebujeme:

3 stredne veľké mrkvy (cca 300 g)

300 g póru – zelenú aj bielu časť

250 g jabĺk – nie príliš sladkých

4 lyžice jogurtu

3 lyžice majonézy

Štipka soli a čierneho korenia

Postup:

Mrkvu nastrúhame, pór nakrájame na nadrobno a jablká nastrúhame. Všetko premiešame so zálievkou z jogurtu a majonézy. Dochutíme soľou, korením a necháme v chladničke odležať. Podávame ako chutnú prílohu alebo ľahkú večeru.

Keď sa snažím schudnúť, vyrábam si domácu majonézu bez oleja. Do tohoto šalátiku sa skvele hodí, odporúčam.

Ľahký šalátik z kyslej kapusty

Ľahký a vynikajúci šalát z čínskej kapusty a horčicového dresingu

Potrebujeme (na 1 šalát)

  • 1 hlávka čínskej kapusty
  • 3 paradajky
  • 1 šalátová uhorka
  • malá konzerva sterilizovanej kukurice
  • 200 g tvrdého strúhaného syru
  • NA DRESING: 5 PL tatárskej omáčky, 1 PL oleja, 1 PL horčice, 1 PL octu, podľa chuti soľ

Postup

Čínsku kapustu rozoberieme na listy, umyjeme a nakrájame na rezančeky – hrubú dužinu z vrchných listov vykrajujeme. Nachystajte si najväčšiu misu – bude toho totiž dosť.

Pridáme nadrobno nakrájanú uhorku, paradajky, vysypeme kukuricu a najemno nastrúhaný syr a dobre premešiame.

Zmiešame tatárku, horčicu, olej a ocot, zamiešame do šalátiku. Jemne prisolíme (podľa chuti) a šupneme aspoň na 20 minút do chladničky, nech sa chute dobre premiešajú.

Šalát je vhodný ako príloha napríklad k pečienke s ryžou, ale je chutný aj samostatne.

Fit šalátik k mäsu

Výborný FIT šalátik ku grilovanému mäsku: Bez majonézy a perfektný pre každého, kto chce schudnúť!

Potrebujeme:

500 g mrkvy

200 g zeleru (prípadne môžete použiť kaleráb)

2 zelené menšie jablká

150 ml -200 ml bieleho jogurtu

Soľ, čierne mleté korenie

4-5 strúčikov cesnaku

1 lyžičku olivového oleja (prípadne ľanového alebo tekvicového)

Postup:

Mrkvu a zeler očistíme a nastrúhame. Aj jablká nakrájame nadrobno a zmiešame so zeleninou. Jogurt zmiešame s pretlačeným cesnakom, soľou a olejom.

Všetko spolu premiešame, necháme odležať v chladničke a podávame.

Šalát z červenej kapusty

Výborný kapustový šalát s kukuricou a jogurtovou zálievkou: Perfektná náhrada za ťažké zemiakové šaláty!

Potrebujeme:

½ hlávky červenej kapusty (stredne veľkú hlávku)

40 ml olivového oleja

200 g kukurice scedenej z nálevu

6-7 menších zaváraných kyselých uhoriek

150-200 ml bieleho jogurtu

2 lyžičky horčice

1 lyžicu majonézy (ideálne s nižším obsahom tuku)

1 strúčik cesnaku

Soľ

Pár kvapiek citrónovej šťavy

Bylinky podľa chuti (kôpor, petržlenovú vňať…)

Postup:

Kapustu nakrájame nadrobno. Na panvici zahrejeme olivový olej a kapustu na ňom orestujeme po dobu 3-4 minút. Kapusta krásna zmäkne, nie však až príliš.

Potom do kapusty pridáme kukuricu a nakrájané uhorky. Majonézu zmiešame s jogurtom, pretlačeným cesnakom, soľou, pár kvapkami citróna a bylinkami podľa chuti.

Môžeme podávať hneď, alebo nechať pár hodín odstáť v chlade. Potom je ešte lepší.

Červený šalátik pre zdravie

Chcete urobiť niečo pre vaše zdravie? Dajte si namiesto bežných príloh tento šalát, je výborný a plný vitamínov!

Potrebujeme:

1 ks uvarenej červenej repy

1 cibuľu

1 mrkvu

3 ks kyslých uhoriek

1 lyžičku jablčného octu

½ lyžičky medu

2 lyžice repkového oleja

¼ hlávky kapusty

Soľ a zelenú cibuľku podľa chuti

Postup:

Kapustu, mrkvu, uhorky, cibuľu aj repu nakrájeme nadrobno a spojíme v mise. Olej zmiešame s octom, medom a touto zálievkou prelejeme zeleninu. Necháme v chladničke marinovať (ideálne pár hodín) a môžeme podávať.

Podľa chuti môžeme pridať soľ, korenie a zelené bylinky.

Diétny šalát Oliver

Vynikajúci obed z ktorého nepriberiete: Diétny šalát “Oliver” s výbornou jogurtovou zálievkou!

Potrebujeme:

250 g uvareného kuracieho mäsa (kuracích pŕs)

150 g čerstvých uhoriek

100 g kyslých uhoriek

3 ks uvarených vajec

2-3 lyžice bieleho jogurtu s nižším obsahom tuku

Pár kvapiek olivového oleja

Soľ, čierne korenie a pár kvapiek citrónovej šťavy

Postup:

Všetky prísady stačí jednoducho nakrájať a zmiešať. Jogurt zmiešame s olivovým olejom, citrónovou šťavou, soľou a korením. Primiešame k šalátu a môžeme podávať.

Šalát z marinovanej kapusty plný vitamínov

Šalát z marinovanej kapusty plný vitamínov

Potrebujeme:

2 kg kapusty

400 g mrkvy

4 strúčiky cesnaku

Marináda:

150 ml rastlinného oleja

75 ml octu (9%)

2 lyžice soli

3 lístky bobkového listu

5-6 kúskov celého čierneho korenia

500 ml vody

Postup:

thumb (1)

Kapustu a mrkvu očistíme. Kapustu nakrájame na tenké rezanace, mrkvu nastrúhame a cesnak nasekáme nadrobno. Zeleninovú zmes navrstvíme do uzatvárateľného pohára (približne 3 litrového).

Všetky ingrediencie na marinádu spojíme v hrnci, preložíme na plameň a varíme približne 5 minút. Potom zložíme z plameňa, necháme chvíľu vychladnúť a nalejeme do pohára ku kapuste. Necháme odležať cez noc a na druhý deň si môžeme pochutnávať.

Šalát skladujeme v uzavretej nádobe v chladničke – vďaka octu vydrží skutočne dlho.

Foto: pixabay
Foto: pixabay