plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nepečte v tejto forme nej len bábovku, toto je stokrát lepšie: Dajte do nej obyčajný chlieb a všetci doma budú pozerať od údivu!

Bábovková forma je primárne určená na pečenie bábovky. Avšak jej využiteľnosť v kuchyni je omnoho širšia. Vykúzlite v nej také krásne pochúťky, že sa hostia nestačia čudovať.

Fantastické predjedlo z bábovkovej formy

Potrebujeme:

mäkký biely chlieb (napr. toastový chlieb, asi 20 plátkov)
varená šunka (približne 20 plátkov)
300 g strúhaného syra
12 plátkov slaniny

Na omáčku:

30 g múky
Čierne korenie, soľ
700 ml mlieka
1 lyžica horčice

Postup:

Najskôr pripravte náplň: opečte plátky slaniny a položte ich na papierový obrúsok, aby ste zbavili prebytočného tuk. Potom slaninu nakrájajte na kúsky. Osmažte na tuku zo slaniny múkou, pridajte soľ a korenie. Všetko dobre premiešajte a potom pridajte mlieko a horčicu. Omáčku zahrievajte na panvici asi 5 minút za stáleho miešania.

Súčasne zapneme rúru na 175 ° C.

Plátky chleba rozvaľkáme valčekom a uložíme na spodok formy – formu s chlebíkom vystelieme.

Na chlieb položíme vrstvu šunky, posypeme syrom a plátkami slaniny (polovicou z týchto prísad).
Zakryte vrchnú vrstvu ďalšou vrstvou chleba, potom opäť šunku a zvyšnú slaninu so syrom. Nakoniec prikryte ďalšou vrstvou chleba. Potom vložte formu do zohriatej rúry na 30 minút.
Hotový koláč vyberieme z formy, zľahka nalejeme omáčku, ktorú sme pripravili na začiatku, a koláč posypeme strúhaným syrom. Vložte ju do rúry na ďalších 10 minút, aby sa vytvorila kôrka.

Plnená zemiaková pochúťka

Potrebujeme:

700 g zemiakov

150 g hl. múky

1 vajce

1 lyžička prášku do pečiva

30 g parmezánu

150 g šunky alebo jemnej salámy

150 g mozzarelly

Oregano, soľ, korenie

Maslo

Olivový olej

Strúhanka

Postup:

Zemiaky ošúpte, nakrájajte na malé kocky a vložte do hrnca so studenou vodou. Preložte na plameň a priveďte do varu. Varte domäkka.

Uvarené zemiaky sceďte, pridajte asi lyžicu masla, trochu oleja, oregano, korenie a soľ.

Roztlačte všetko vidličkou alebo pretláčadlom na zemiaky, kým nezískate hladké pyré.

Nechajte úplne vychladnúť. Pyré musia byť studené, pretože inak bude zmes príliš hladká .

Akonáhle je zemiaková zmes studená, pridajte vajíčko, múku a prášok do pečiva. Všetko zmiešajte a pridajte aj šunku alebo salámu.

Všetko znova premiešajte.

Formu na bábovku s priemerom 20 cm vymastite a poprášite strúhankou. Vložte polovicu cesta dovnútra, pridajte mozzarellu a zakryte zvyškom cesta.

Nastrúhajte na vrch maslo a  pečte pri teplote 180 ° 30 – 35 minút.

Keď je povrch úplne zlatý, vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.

Necháme vychladnúť a následne nakrájame na plátky.

Švédska večera

Potrebujeme:

Nakrájanú veku alebo väčšiu bagetu

250 g salámy

3 paradajky

Veľkú papriku

1 vajce

1 pohár smotany na varenie

Soľ a čierne mleté korenie

Syr na posypanie

Maslo

Petržlenovú vňať

Postup:

Veku alebo bagetu nakrájame na plátky a tie uložíme do vymastenej formy na bábovku. Medzi plátky uložíme rovnako plátky salámy, syra, kúsok paradajky a papriky. Smotanu rozmiešame s vajíčkom, ochutíme soľou, korením, pridáme petržlenovú vňať a rovnomerne prelejeme cez vrch pečiva. Dáme zapiecť do vyhraitej rúry asi na 20 minút – sledujte povrch pečiva. Potom posypeme syrom, dáme ešte na chvíľku zapiecť a potom vyklopíme. Švédska večera je na stole!

Plnené kapustové listy

Potrebujeme:

500 g mletého bravčového mäsa

200 g uvarenej ryže

1 cibuľu

Listy hlávkovej kapusty

200 g kyslej smotany

250 g paradajkového pretlaku zmiešaného s vodou

Soľ, čierne mleté korenie

Postup:

Vonkajšie listy kapusty odstránime a potom listy, ktoré použijeme oddelíme a chvíľu povaríme v slanej vode, aby zmäkli. Formu na babávku si môžeme vymastiť trochou oleja a do vnútra po celej ploche rozložíme listy – formu listami vystelieme, okraje listov môžu presahovať z formy, neskôr ich jednoducho preložíme cez náplň. Mrkvu nastrúhame, cibuľku nakrájame nadrobno, oba druhy zeleniny zalejeme pretlakom rozmiešaným s vodou a povaríme asi 5 minút na panvici. Potom túto zmes zmiešame s mäsom a ryžou a kyslou smotanou. Touto zmesou jednoducho naplníme bábovkovú formu. Vrch prekryjeme prevísajúcimi kúskami kapustových listov, prípadne môžeme použiť ďalšie listy, aby sme povrch prekryli. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 1 hodinu. Podávame horúce s kyslou smotanou.

Slaný veniec

Potrebujeme (pre 4 osoby):

150 g slaninky nakrájanej na tenké plátky

600 – 700 g zemiakov

6 vajec uvarených natvrdo + 1 surové

300 ml kyslej smotany

Olej, soľ a čierne mleté korenie

Postup:

Zemiaky uvaríme v slanej vode. Uvarené zemiaky aj uvarené vajcia nastrúhame. Zvyšné vajce zmiešame s kyslou smotanou. Ochutíme soľou a korením. Na dno navrstvíme časť strúhaných zemiakov, strúhané vajcia, smotanovú zmes a takto pokračujeme, kým neminieme všetky prísady. Môžeme dochutiť soľou a koreninami.  Nakoniec konce slaninky preložíme cez náplň a takto naplnenú formu vložíme do rúry. Formu na bábovku vymastíme malým množstvom oleja a vyložíme plátkami slaniny – ukladáme ich husto vedľa seba. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút. Podávame ako predjedlo, alebo slanú chuťovku.

Zapekaná špagetová pochúťka

Potrebujeme:

Formu na bábovku

300 g špagiet alebo iných cestovín

160 g syra nakrájaného na plátky

2 papriky

1 veľkú cibuľu

1 mrkvu

2 jarné cibuľky

2 paradajky

4 vajcia

1 lyžičku soli

2 lyžice strúhanky

1 lyžicu najemno nastrúhaného parmezánu

1 lyžicu sušenej petržlenovej vňate

1 lyžičku bazalky

Štipku kajenského korenia

4 lyžice mlieka

Čierne mleté korenie

Červenú sladkú papriku

Postup:

Špagety uvaríme v slanej vode Al dente. Potom ich scedíme a necháme vychladnúť. Kým sa špagety varia nakrájame si nadrobno zeleninu aj syr. Na panvici zohrajme 1 lyžicu oleja a zeleninu orestujeme na strednom plameni po dobu približne 5 minút. Zeleninu môžeme ochutiť soľou, sušeným cesnakom a bylinkami podľa chuti. Potom zložíme z plameňa a necháme vychladnúť.Formu na bábovku vymastíme trochou oleja a na dno rovnomerne nasypeme strúhanku. Vajcia izbovej teploty rozšľaháme v miske mliekom soľou, parmezánom a sušenými koreninami (kajenské, čierne, sladká paprika, bazalka). Potom do zmesi vmiešame aj nadrobno nakrájaný syr. Keď sú špagety vychladnuté (je dôležité, aby neboli horúce) zmiešame ich s restovanou zeleninou a a dôkladne premiešame. Potom navrstvíme zmes do bábovkovej formy a zalejeme vajíčkovou zmesou. Vtip prípravy tejto pochúťky spočíva v tom, že cestovinový koláč vložíme do studenej rúry a zapneme ju až potom, ako je forma vo vnútri. Pečieme pri teplote 200 stupňov 30 minút, potom rúru vypneme, ale koláč necháme vo vnútri ešte 15-20 minút. Potom vyberieme a necháme vychladnúť.

Tymianové kurča so zeleninou

Potrebujeme:

5 horných kuracích stehien

3 stredne veľké mrkvy

2 väčšie zemiaky v šupe

1 cibuľa

1 strúčik cesnaku

Citrón

Tymian (najlepšie čerstvý)

soľ, korenie podľa chuti

Postup:

Predhrejte si rúru na 200 stupňov. Bábovkobú formu si vymastite olejom. V mise si zmiešame kolieska nakrájanej mrkvy, zemiakov, cibule, dochutíme soľou, korením a tymianom. Zeleninu dáme na dno formy. Kuracie mäso ochutíme soľou a korením, a poukladáme na zeleninu. Kuracie mäso potrieme trochou olivového oleja. Pečieme odkryté 35 až 45 minút.

Syrová bábovka

Potrebujeme:

3 šálky hladkej múky (preosiatej)

1 šálka syra Čedar

1 šálka Parmezánu

2 veľké vajcia

3/4 šálky kyslej smotany

3/4 šálky gréckeho jogurtu

1/2 šálky masla (rozpusteného)

1 ČL sódy bikarbóny

1 ČL prášku do pečiva

1 ČL soli

1/2 ČL sušeného cesnaku

1/2 ČL sušenej cibule

Postup:

Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Bábovkovú formu si vymastíme olejom. Múku, jedlú sódu, prášok do pečiva, soľ, cesnakový prášok a cibuľový prášok si zmiešame vo veľkej mise. Rozšľaháme si vajcia a zmiešame ich s kyslou smotanou a gréckym jogurtom. Nalejeme do suchých prísad. Pridáme rozpustené maslo a premiešame. Zmiešame oba druhy syra a všetko spojíme do jednej hmoty. Nalejeme do formy a pečieme asi 50 – 55 minút. Vykonáme test so špáradlom a ak je bábovka hotová, vyberieme ju a necháme vychladnúť.

Pizza bábovka

Potrebujeme:

3 aj štvrť šálky polohrubej múky

2 aj štvrť ČL sušeného droždia

2 ČL soli

1 aj štvrť šálky mlieka

30 g masla

450 g paradajkového pretlaku

3 strúčiky cesnaku

2 aj pol šálky strúhaného syra

trochu čerstvej bazalky

Postup:

Múku, droždie a soľ dobre premiešajte. Mlieko si zahrejte v malom hrnci (nenechajte vrieť) a pridajte maslo kým sa nerozpustí. K múke pomaly pridajte mliečnu zmes a mišajte aspoň 2 minúty. Potom miešajte mixérom na cesto ešte asi 6 – 8 minút, kým nebude cesto lesklé a hladké. Keď je cesto hotové, nechajte ho kysnúť asi hodinu v zakrytej miske. Do druhej misky si dajte pretlak, zmiešajte ho s prelisovaným cesnakom, syrom a bazalkou.

Vykysnuté cesto si preložte na pomúčenú dosku a vyformujte do tvaru dlhšieho valca. Cesto nakrájajte na menšie kúsky a tie potom namočte všetky do pripravenej paradajkovej omáčky. Túto zmes preložíme do vymastenej bábovkovej formy. Formu zakryte potravinárskou fóliou a nechajte kysnúť asi 45 minút. Keď uplynie táto doba, cesto by malo byť pekne nafúknuté. Pečieme v rozohriatej rúre pri 180 stupňoch asi 30 – 40 minút. Nechajte vychladnúť vo forme asi 20 minút. Potom vyklopte z formy a servírujte.

 

Najlepšie recepty na dnes