Bábovková forma je primárne určená na pečenie bábovky. Avšak jej využiteľnosť v kuchyni je omnoho širšia. Vykúzlite v nej také krásne pochúťky, že sa hostia nestačia čudovať.
Fantastické predjedlo z bábovkovej formy
Potrebujeme:
mäkký biely chlieb (napr. toastový chlieb, asi 20 plátkov)
varená šunka (približne 20 plátkov)
300 g strúhaného syra
12 plátkov slaniny
Na omáčku:
30 g múky
Čierne korenie, soľ
700 ml mlieka
1 lyžica horčice
Postup:
Najskôr pripravte náplň: opečte plátky slaniny a položte ich na papierový obrúsok, aby ste zbavili prebytočného tuk. Potom slaninu nakrájajte na kúsky. Osmažte na tuku zo slaniny múkou, pridajte soľ a korenie. Všetko dobre premiešajte a potom pridajte mlieko a horčicu. Omáčku zahrievajte na panvici asi 5 minút za stáleho miešania.
Súčasne zapneme rúru na 175 ° C.
Plátky chleba rozvaľkáme valčekom a uložíme na spodok formy – formu s chlebíkom vystelieme.
Na chlieb položíme vrstvu šunky, posypeme syrom a plátkami slaniny (polovicou z týchto prísad).
Zakryte vrchnú vrstvu ďalšou vrstvou chleba, potom opäť šunku a zvyšnú slaninu so syrom. Nakoniec prikryte ďalšou vrstvou chleba. Potom vložte formu do zohriatej rúry na 30 minút.
Hotový koláč vyberieme z formy, zľahka nalejeme omáčku, ktorú sme pripravili na začiatku, a koláč posypeme strúhaným syrom. Vložte ju do rúry na ďalších 10 minút, aby sa vytvorila kôrka.
Plnená zemiaková pochúťka
Potrebujeme:
700 g zemiakov
150 g hl. múky
1 vajce
1 lyžička prášku do pečiva
30 g parmezánu
150 g šunky alebo jemnej salámy
150 g mozzarelly
Oregano, soľ, korenie
Maslo
Olivový olej
Strúhanka
Postup:
Zemiaky ošúpte, nakrájajte na malé kocky a vložte do hrnca so studenou vodou. Preložte na plameň a priveďte do varu. Varte domäkka.
Uvarené zemiaky sceďte, pridajte asi lyžicu masla, trochu oleja, oregano, korenie a soľ.
Roztlačte všetko vidličkou alebo pretláčadlom na zemiaky, kým nezískate hladké pyré.
Nechajte úplne vychladnúť. Pyré musia byť studené, pretože inak bude zmes príliš hladká .
Akonáhle je zemiaková zmes studená, pridajte vajíčko, múku a prášok do pečiva. Všetko zmiešajte a pridajte aj šunku alebo salámu.
Všetko znova premiešajte.
Formu na bábovku s priemerom 20 cm vymastite a poprášite strúhankou. Vložte polovicu cesta dovnútra, pridajte mozzarellu a zakryte zvyškom cesta.
Nastrúhajte na vrch maslo a pečte pri teplote 180 ° 30 – 35 minút.
Keď je povrch úplne zlatý, vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
Necháme vychladnúť a následne nakrájame na plátky.
Švédska večera
Potrebujeme:
Nakrájanú veku alebo väčšiu bagetu
250 g salámy
3 paradajky
Veľkú papriku
1 vajce
1 pohár smotany na varenie
Soľ a čierne mleté korenie
Syr na posypanie
Maslo
Petržlenovú vňať
Postup:
Veku alebo bagetu nakrájame na plátky a tie uložíme do vymastenej formy na bábovku. Medzi plátky uložíme rovnako plátky salámy, syra, kúsok paradajky a papriky. Smotanu rozmiešame s vajíčkom, ochutíme soľou, korením, pridáme petržlenovú vňať a rovnomerne prelejeme cez vrch pečiva. Dáme zapiecť do vyhraitej rúry asi na 20 minút – sledujte povrch pečiva. Potom posypeme syrom, dáme ešte na chvíľku zapiecť a potom vyklopíme. Švédska večera je na stole!
Plnené kapustové listy
Potrebujeme:
500 g mletého bravčového mäsa
200 g uvarenej ryže
1 cibuľu
Listy hlávkovej kapusty
200 g kyslej smotany
250 g paradajkového pretlaku zmiešaného s vodou
Soľ, čierne mleté korenie
Postup:
Vonkajšie listy kapusty odstránime a potom listy, ktoré použijeme oddelíme a chvíľu povaríme v slanej vode, aby zmäkli. Formu na babávku si môžeme vymastiť trochou oleja a do vnútra po celej ploche rozložíme listy – formu listami vystelieme, okraje listov môžu presahovať z formy, neskôr ich jednoducho preložíme cez náplň. Mrkvu nastrúhame, cibuľku nakrájame nadrobno, oba druhy zeleniny zalejeme pretlakom rozmiešaným s vodou a povaríme asi 5 minút na panvici. Potom túto zmes zmiešame s mäsom a ryžou a kyslou smotanou. Touto zmesou jednoducho naplníme bábovkovú formu. Vrch prekryjeme prevísajúcimi kúskami kapustových listov, prípadne môžeme použiť ďalšie listy, aby sme povrch prekryli. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 1 hodinu. Podávame horúce s kyslou smotanou.
Slaný veniec
Potrebujeme (pre 4 osoby):
150 g slaninky nakrájanej na tenké plátky
600 – 700 g zemiakov
6 vajec uvarených natvrdo + 1 surové
300 ml kyslej smotany
Olej, soľ a čierne mleté korenie
Postup:
Zemiaky uvaríme v slanej vode. Uvarené zemiaky aj uvarené vajcia nastrúhame. Zvyšné vajce zmiešame s kyslou smotanou. Ochutíme soľou a korením. Na dno navrstvíme časť strúhaných zemiakov, strúhané vajcia, smotanovú zmes a takto pokračujeme, kým neminieme všetky prísady. Môžeme dochutiť soľou a koreninami. Nakoniec konce slaninky preložíme cez náplň a takto naplnenú formu vložíme do rúry. Formu na bábovku vymastíme malým množstvom oleja a vyložíme plátkami slaniny – ukladáme ich husto vedľa seba. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút. Podávame ako predjedlo, alebo slanú chuťovku.
Zapekaná špagetová pochúťka
Potrebujeme:
Formu na bábovku
300 g špagiet alebo iných cestovín
160 g syra nakrájaného na plátky
2 papriky
1 veľkú cibuľu
1 mrkvu
2 jarné cibuľky
2 paradajky
4 vajcia
1 lyžičku soli
2 lyžice strúhanky
1 lyžicu najemno nastrúhaného parmezánu
1 lyžicu sušenej petržlenovej vňate
1 lyžičku bazalky
Štipku kajenského korenia
4 lyžice mlieka
Čierne mleté korenie
Červenú sladkú papriku
Postup:
Špagety uvaríme v slanej vode Al dente. Potom ich scedíme a necháme vychladnúť. Kým sa špagety varia nakrájame si nadrobno zeleninu aj syr. Na panvici zohrajme 1 lyžicu oleja a zeleninu orestujeme na strednom plameni po dobu približne 5 minút. Zeleninu môžeme ochutiť soľou, sušeným cesnakom a bylinkami podľa chuti. Potom zložíme z plameňa a necháme vychladnúť.Formu na bábovku vymastíme trochou oleja a na dno rovnomerne nasypeme strúhanku. Vajcia izbovej teploty rozšľaháme v miske mliekom soľou, parmezánom a sušenými koreninami (kajenské, čierne, sladká paprika, bazalka). Potom do zmesi vmiešame aj nadrobno nakrájaný syr. Keď sú špagety vychladnuté (je dôležité, aby neboli horúce) zmiešame ich s restovanou zeleninou a a dôkladne premiešame. Potom navrstvíme zmes do bábovkovej formy a zalejeme vajíčkovou zmesou. Vtip prípravy tejto pochúťky spočíva v tom, že cestovinový koláč vložíme do studenej rúry a zapneme ju až potom, ako je forma vo vnútri. Pečieme pri teplote 200 stupňov 30 minút, potom rúru vypneme, ale koláč necháme vo vnútri ešte 15-20 minút. Potom vyberieme a necháme vychladnúť.
Tymianové kurča so zeleninou
Potrebujeme:
5 horných kuracích stehien
3 stredne veľké mrkvy
2 väčšie zemiaky v šupe
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
Citrón
Tymian (najlepšie čerstvý)
soľ, korenie podľa chuti
Postup:
Predhrejte si rúru na 200 stupňov. Bábovkobú formu si vymastite olejom. V mise si zmiešame kolieska nakrájanej mrkvy, zemiakov, cibule, dochutíme soľou, korením a tymianom. Zeleninu dáme na dno formy. Kuracie mäso ochutíme soľou a korením, a poukladáme na zeleninu. Kuracie mäso potrieme trochou olivového oleja. Pečieme odkryté 35 až 45 minút.
Syrová bábovka
Potrebujeme:
3 šálky hladkej múky (preosiatej)
1 šálka syra Čedar
1 šálka Parmezánu
2 veľké vajcia
3/4 šálky kyslej smotany
3/4 šálky gréckeho jogurtu
1/2 šálky masla (rozpusteného)
1 ČL sódy bikarbóny
1 ČL prášku do pečiva
1 ČL soli
1/2 ČL sušeného cesnaku
1/2 ČL sušenej cibule
Postup:
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Bábovkovú formu si vymastíme olejom. Múku, jedlú sódu, prášok do pečiva, soľ, cesnakový prášok a cibuľový prášok si zmiešame vo veľkej mise. Rozšľaháme si vajcia a zmiešame ich s kyslou smotanou a gréckym jogurtom. Nalejeme do suchých prísad. Pridáme rozpustené maslo a premiešame. Zmiešame oba druhy syra a všetko spojíme do jednej hmoty. Nalejeme do formy a pečieme asi 50 – 55 minút. Vykonáme test so špáradlom a ak je bábovka hotová, vyberieme ju a necháme vychladnúť.
Pizza bábovka
Potrebujeme:
3 aj štvrť šálky polohrubej múky
2 aj štvrť ČL sušeného droždia
2 ČL soli
1 aj štvrť šálky mlieka
30 g masla
450 g paradajkového pretlaku
3 strúčiky cesnaku
2 aj pol šálky strúhaného syra
trochu čerstvej bazalky
Postup:
Múku, droždie a soľ dobre premiešajte. Mlieko si zahrejte v malom hrnci (nenechajte vrieť) a pridajte maslo kým sa nerozpustí. K múke pomaly pridajte mliečnu zmes a mišajte aspoň 2 minúty. Potom miešajte mixérom na cesto ešte asi 6 – 8 minút, kým nebude cesto lesklé a hladké. Keď je cesto hotové, nechajte ho kysnúť asi hodinu v zakrytej miske. Do druhej misky si dajte pretlak, zmiešajte ho s prelisovaným cesnakom, syrom a bazalkou.
Vykysnuté cesto si preložte na pomúčenú dosku a vyformujte do tvaru dlhšieho valca. Cesto nakrájajte na menšie kúsky a tie potom namočte všetky do pripravenej paradajkovej omáčky. Túto zmes preložíme do vymastenej bábovkovej formy. Formu zakryte potravinárskou fóliou a nechajte kysnúť asi 45 minút. Keď uplynie táto doba, cesto by malo byť pekne nafúknuté. Pečieme v rozohriatej rúre pri 180 stupňoch asi 30 – 40 minút. Nechajte vychladnúť vo forme asi 20 minút. Potom vyklopte z formy a servírujte.