plny-hrniec_transparent_negativ.png

Netreba žiadnu fritézu a rezne budú ako z obrázku: Túto fintu ma naučil mäsiar ešte za bývalého režimu, rezne sú napufkané a krásne mäkučké!

Starý zlepšovák, ktorý radím všetkým gazdinkám. Ak sa vám stáva, že rezne nie sú zakaždým rovnaké - myslím tým rovnako dobré, chrumkavé, šťavnaté a pritom krásne napufkané - toto určite využijete.

Dobrý deň, chcem sa podeliť o jeden starý zlepšovák, ktorý radím všetkým gazdinkám.

 

 

Ak sa vám stáva, že rezne nie sú zakaždým rovnaké – myslím tým rovnako dobré, chrumkavé, šťavnaté a pritom krásne napufkané – toto určite využijete.

Mne to poradil pán mäsiar ešte za bývalého režimu a používam to odvtedy stále, moje rezne sú po celej rodine známe, ako tie krásne nafúknuté. :-)

 

 

Ako na to?

Neverte, že musíte mať nutne len fritézu a špeciálnu strúhanku, dá sa to aj na obyčajnej panvici.

Postup je veľmi jednoduchý.

Naklepené a nasolené rezne (ja najčastejšie robím z bravčového karé) treba namočiť do mlieka (ja dávam tak na hodinku, ideálne je však nechať cez noc).

Rezne mlieko vypijú a budú jemné a zachovajú si šťavnatosť.

 

 

Nie je trojobal ako trojobal

2 hlavné zásady pri obaľovaní – do vajíčok trochu piva a múka polohrubá.

Obaľujeme nasledovne:

do múky, do vajíčka s pivom, zase do múky, do vajíčka a až potom strúhanku.

Také sú nafúknuté a mäkučké, že sa začnú zbiehať slinky, len ich vidíte.

 

 

Robím to takto už 40 rokov a moje rezne sú po celej rodine preslávené.

Vždy sú presne rovnaké – šťavnaté, trojobal chrumkavý a krásne nafúknutý.

Ešte musím dodať, že vyprážam výlučne na bravčovej masti.

Prajem všetko dobré. :-)

Milada Vavrincová

Vylepšené rezne – pridajte kyslú smotanu

 

 

Potrebujeme:

2 stredne veľké kuracie prsia

Soľ

2 lyžice hladkej múky

Olej na vyprážanie

Na cestíčko:

2 veľké vajcia

1 lyžičku soli

3 strúčiky cesnaku

4 lyžice kyslej smotany

3 lyžice hladkej múky

Postup:

Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na malé kúsky.

Osušíme papierovým servítkom a potom obalíme v múke.

Všetky prísady na cestíčko vymiešame tak, aby nám vznikla hladká plocha bez hrudiek.

Obalíme všetky kuracie kúsky a opražíme v rozálenom oleji dozlatista.

Prebytočný olej odstránime papierovým servítkom.

Podávame s čerstvou zeleninou.

Kuracie rezne s náplňou z kyslej smtoany

 

 

Potrebujeme pre cca. 3-4 osoby:

2 kusy kuracích rezňov prsných

10 dkg kyslej smotany alebo smotanového syra

10 dkg natrúhaného syra

Zelená cibuľka

Ďalej:

soľ

mleté ​​čierne korenie podľa chuti

zmes korenín podľa chuti na posypanie rolky

Postup:

 

zdroj: gabicsek

Kuracie prsia umyjeme studenou vodou, osušíme papierovými obrúskami a narežeme na dva kúsky.

Všetky 4 kusy, ktoré nám takto vzniknú sú rozrezané priečne, ale nie úplne, len tak, aby sme získali čo najväčšiu plochu na naplnenie.

Môžeme ešte zľahka naklepať pod fóliou – ochutíme soľou a korením.

Potrieme syrom, alebo smotanou, posypeme nakrájanou zelenou cibuľkou, strúhaným syrom a zatočíme.

Ja som ešte zvrchu posypala každú rolku zmesou korenín (ja som dala grilovacie korenie, červená paprika a štipka chilli) a až potom zabalila do alobalu ako salonku.

na pekáč nalejeme trochu vody a vložíme rolky.

Pečieme v prehriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 35-40 minú.

Podávame s prílohou podľa chuti.

Kuracia minútka

 

 

Potrebujeme:

300 g kuracích pŕs

150 g tvrdého syra

1 vajce

1 – 2 PL múky

Kyslá smotana – cca 2 lyžice

soľ, mleté čierne korenie podľa chuti

1 PL kukuričného škrobu

rastlinný olej na vyprážanie

Postup:

Syr si nastrúhame na jemnom strúhadle a kuracie prsia nakrájame na čo najmenšie kúsočky.

Zmiešame obe ingrediencie, pridáme vyšľahané vajce, múku, škrob, smotanu, osolíme a okoreníme.

Môžeme pridať bylinky podľa chuti, prípadne huby, či na jemno nakrájanú slaninku.

Recept si môžete meniť podľa vašej fantázie.

 

 

 

Mokrými rukami tvarujeme malé placky a vysmážame na rozhorúčenom oleji asi 4 minúty z každej strany.

Môžete ich podávať napríklad so zemiakovou kašou, varenými zemiakmi, či šalátom.

Prajeme vám dobrú chuť!

Zapekané rezne so syrom a kyslou smotanou

 

 

Potrebujeme:

8 kusov rezňov (bravčové alebo kuracie)

Marináda:

3 vajcia

Čierne korenie

1 lyžica horčice

3 pretlačené strúčiky cesnaku

Kyslá smotana

Syr údený

Bylinky podľa chuti

Postup:

Jemne naklepem osem bravčových rezňov.

Vložím ich do marinády, ktorú vymiešam z troch vajíčok, mletého čierneho korenia, lyžice horčice a cesnaku.

Môžeme nechať marinovať pár hodín, alebo piecť hneď.

Rezne poukladám na plech, prelejeme všetkou marinádou a na vrch navrstvíme kyslú smotanu zmiešanú s ľubovolnými bylinkami a nastrúhaným syrom.

Plech zakryjem alobalom a vložím do rúry vyhriatej na 210 stupňov.

Po 20 minútach (v prípade bravčového 30 minút) dám preč alobal a rezne necháme zapiecť ešte asi 10 minút dozlatista.

Pohodlné rezne s kyslou smotanou

 

 

Potrebujeme:

500 g kuracích rezňov

700 – 800 g zemiakov nakrájaných na kolieska

2 vajcia

200 ml kyslá smotana

Ďalej: Olej alebo maslo, soľ a koreniny podľa chuti

Postup:

Zemiaky ochutíme soľou a koreninami a navrstvíme do zapekacej misy (ja som si misu vymastila maslom).

Na zemiaky uložíme natenko nakrájané kuracie plátky (ochutené soľou a korením) a  pečieme prikryté asi 30 minút v predhriatej rúre pri teplote 200 ° C.

Potom vyberieme z rúry.

Vajcia rozmiešame so smotanu, ochutíme a vylejeme na mäso so zemiakmi.

Bez pokrývky necháme zapiecť  ďalších 15 minút pri teplote 180 ° C.

Jedlo je pripravené na servírovanie.

S niektorou polievkou a šalátom je to skvelý nápad na obed.

Rezne marinované v kyslej smotane

 

 

Potrebujeme:

8-10 plátkov bravčových rezňov

Strúhanku

Olej

Na marinádu:

1 téglik kyslej smotany

1 vajce

2 lyžice solamylu

1 lyžicu vegety

1-2 strúčiky cesnaku pretlačeného

Mleté korenie

Postup:

Všetky prísady na marinádu si zmiešame.

Rezne naklepeme a vložíme do pripravenej marinády na 10-12 hodín.

Na druhý deň vyberieme z chladničky aspoň 15 minút pred obaľovaním v strúhanke.

Teraz len obalíme v strúhanke – pokojne aj 2x a vyprážame na oleji ako zvyčajne.

Najlepšia marinád na kuracie rezne

 

 

Potrebujeme:

Kuracie rezne 4 ks

Med 40 g

Horčica 30 g

Cesnak 3-4 zuby

Kyslá smotana 50 g (môže byť aj majonéza)

Soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika

Slnečnicový olej 30 ml

Postup:

Ak chcete pripraviť marinádu, stačí zmiešať horčicu, slnečnicový olej, cesnak, tekutý med a kyslú smotanu.

Podľa chuti pridajte soľ a korenie. Všetko dobre premiešajte.

kuracie kotlety

 

Opláchnite kuracie kúsky, osušte ho papierovou utierkou a nakrájajte na tenké pásiky.

 

kuracie kotlety

 

Mäso zmiešajte s marinádou a nechajte 1-2 hodiny marinovať, ideálne necháme marinovať celú noc.

 

kuracie kotlety

 

Nakladané mäso vložte na plech na pečenie vystlaný papierom na pečenie, zalejte zvyšnou marinádou a vložte do rúry predhriatej na 180 stupňov na 40 minút.

 

kuracie kotlety

kuracie kotlety

 

Šťavnaté kuracie kúsky sú pripravené,

Odporúčame vám ich podávať spolu s obľúbenou omáčkou a zeleninovým šalátom .

Takáto zdravá a chutná pochúťka osloví úplne každého.

Ak nechcete piecť, mäsko môžete pokojne aj opekať na panvici, alebo grilovať.

Šťavnaté rezne na francúzsky spôsob

 

 

Potrebujeme:

4 ks vykostených kuracích stehien bez kože

3 ks vajec

4 lyžice kyslej smotany

4 lyžice hladkej múky

3 strúčiky cesnaku

Soľ a čierne korenie

Zväzok čerstvej petržlenovej vňate

Postup:

Kuracie mäso umyjeme, odblaníme a nakrájame na drobné kúsky.

Tie dôkladne osolíme a okoreníme. K mäsu pridáme smotanu, vajcia, pretlačený cesnak, nadrobno nakrájanú vňať a múku. Dôkladne premiešame, aby sa všetky ingrediencie prepojili.

Z cesta dávkujeme lyžicou na rozpálenú panvicu s olejom jednotlivé rezne. Vypražíme z oboch strán dozlatista. Z hotových rezňov vytlačíme pomocou servítky prebytočný olej.

Rezne v kyslej smotane

 

Potrebujeme:

6-8 ks bravčových rezňov

Marináda:

1 téglik kyslej smotany

1 vajce

2 lyžice Solamylu

1 lyžicu Vegety

cesnak (podľa chuti) mleté čierne korenie (podľa chuti)

Na obalenie:

Strúhanka

Postup:

V kyslej smotane rozšľaháme vajcia Solamyl, vegetu, cesnak a mleté korenie.

Bravčové rezne naklepeme a naložíme do pripravenej marinády a necháme odležať 12 hodín.

Obaľujeme v strúhanke a vyprážame po oboch stranách na rozpálenom oleja.

Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes