plny-hrniec_transparent_negativ.png

Finta na najlepšiu štrúdľu pod slnkom: Vyskúšala som ju takto urobiť len raz a všetky ostatné recepty som zrušila!

Nikdy som nebola veľkým fanúšikom štrúdle, ale poviem vám, táto nemá chybu. Je úžasne jemná, lahodná a šťavnatá. Rozdiel od ostatných receptov je finta-fňa mojej dobrej známej

Nikdy som nebola veľkým fanúšikom štrúdle, ale poviem vám, táto nemá chybu.

Je úžasne jemná, lahodná a šťavnatá.

Rozdiel od ostatných receptov je finta-fňa mojej dobrej známej – potieranie zmesou múky a masti, celá smotana a preloženie cesta, verte mi je to perfektný tip.

Ja som raz skúsila a už inak štrúdľu nerobím.

Všetky ostatné uložené recepty som hneď vymazala.

Potrebujeme:

300 g hladkej múky

3 lyžice polohrubej múky

3 lyžice bravčovej masti

2 vajcia

1 téglik 10% kyslej smotany (200 g)

Štipka soli

Náplň:

Čokoľvek čo máte radi:

jabĺčka

mak

orechy

tvaroh

čokoláda

lekvár

Postup:

V miske si zmeišame všetky prísady okrem polohrubej múky a masti.

Vymiešame vareškou mäkké cesto, keď sa začne odliepať od stien misky, je hotové.

V samostatnej miske si zmiešame múku a masť.

Rozpustíme vo vodnom kúpeli alebo v mikovlnke.

Cesto rozvaľkáme na pracovnej doske, ktorú sme si dobre pomúčili.

Cesto sa dá pekne rozvaľkať úplne na tenúčko.

Potom celý povrch potrieme zmesou múky a masti – vďaka tomuto postupu bude cesto neskutočne chutné a vláčne.

Cesto zrolujeme a vzniknutú roládu nakrájame na 5 dielov.

Tie uložíme do dózy, alebo misky, prikryjeme a dáme do chladničky na 20-30 minút.

Medzitým si pripravíme plnky.

Môžeme pripraviť 5 druhov, z tejto dávky som urobila 5 štrudieľ, z každého bochníka jednu.

Prvý kúsok cesta preložíme na pomúčenú dosku.

Rozvaľkáme natenko, potrieme masťou a navrstvíme plnku ako pri klasickej štrúdle.

Cesto zatočíme – ja robím tak, že oba konce opatrne preložím cez stred.

Potom obrátim spojom nadol.

Nezabudnite zavinúť aj konce, aby náplň nevytiekla.

Všetky štrúdle som uložila vedľa seba na veľký plech a vrch potrel roztopenou masťou – môžete použiť aj olej.

Pečieme pri teplote 170-180 stupňov, kým povrch nie je zlatistý, asi 35 minút, ale treba sledovať.

Nakoniec posypeme práškovým cukrom a podávame.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Žaneta B.

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes