Finta, ako upiecť fantastický trdelník aj bez špeciálnej formy: Chutí geniálne, takmer ako ten zo Skalice!

Túto fintu a výborný recept som našla na stránke mimibazar u veľmi šikovnej autorky Veroniky a odvtedy ju používam veľmi rada. Trdelník som nikdy predtým nepiekla, ale podaril sa mi na prvýkrát. Nemám žiadnu špeciálnu formu a preto sa mi tento nápad veľmi hodí a odporúčam ho kade chodím.

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky

Troška soli

80 g masla

2 vajcia

2-3 lyžice práškového cukru

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

250 ml mlieka

1 kocku droždia

Olej na potretie

Posýpka: škoricový cukor, orechy – alebo iné prísady podľa vašej chuti

Postup:

Najskôr si pripravíme kvások – v teplom mlieku rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a počkáme asi 15 minút, kým kvások vyjde. Medzitým si v miske zmiešame múku, maslo, cukor, vajcia, soľ a pridáme aj kvások. Vymiesime cesto – ak je príliš riedke, môžeme pridať múku. Cesto prikryjeme čistou utierkou a na teplom meiste necháme asi pol hodinku podkysnúť.

Keď cesto vykysne, preložíme ho na pomúčenú dosku a rozdelíme na menšie bochníčky. Každý vyvaľkáme na plát hrubý asi 5-7 mm.
Pláty si teraz nakrájame ostrím nožom na pásy široké 3 cm.

Prirpavíme si kalsický drevený valček na cesto a celý ho pokryjeme alobalom. Opatrne naň namotávame pláty tak, aby sa prekrývali.

zdroj: mimibazar

zdroj: mimibazar

Teraz len potrieme olejom a obalíme v zmesi škoricového cukru a orechov.

Teraz trdelník na valčeku preložíme do hlbšieho plechu. cesto sa nesmie dotýkať dna plechu a na to vám tiež skvele poslúži valček. Rúčky jednoducho oprieme o boky plechu.  Pečieme vo vyhriatej rúre pri 150-160 stupňoch 10-15 minút do zlatista.

Po upečení opatrne stiahneme trdelník z valčeka ešte raz opatrne obalíme v zmesi cukru a mletých orechov.  Z tohoto množstva múky vyjde asi 4-5 trdelníkov.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Ľubica