plny-hrniec_transparent_negativ.png

FINTA, ako obaliť vyprážaný syr tak, aby vám nevytiekol: Toto som sa naučila v jedálni ešte za socializmu a praktizujem dodnes – syr je ešte chutnejší!

Rada by som sa podelila o skvelú fintu pri obaľovaní syra, aby vám počas vyprážnia nevytiekol.

 

 

Na začiatok by som chcela poznamenať, že používam obyčajnú tehlu, žiadne špeciálne syry, jednoducho obyčajnú tehlu a tento postup.

Mám to roky osvedčené a budem veľmi rada, ak to pomôže aj vám.

Nie je to žiadna veda, všetko, čo musíte urobiť je vynechať múku.

 

 

Potrebujeme:

Syr tehla (čím vyšší obsah tuku, tým lepšie)

Strúhanka

vajce

Soľ podľa chuti

Ak si neviete predstaviť obaľovať bez ,múky, použite polohrubú a nie hladkú

Postup:

Dobre vychladený syr (pokojne ho dajte na pár minút aj do mrazničky).

 

 

Potom  klasicky obalíme.

Obaľujeme takto vajce, strúhanka, vajce a strúhanka.

Šup do oleja a vyprážame ako zvyčajne. mne sa to skvele osvedčilo.

 

 

Mám to z jedálne ešte spred roka 1989 a praktizujem dodnes. :-)

Ďalšie triky

 

 

Do vody, v ktorej varíte ryžu dajte aj 1 lyžicu octu – ryža ostane biela a sypká.

Štipka soli pridaná pred koncom varenia dodá nápoju jedinečnú arómu a chuť.

 

 

Keď namáčame fazuľu, namáčame vždy do minerálky – fazuľa sa uvarí omnoho skôr.

Ak pridáte trochu mlieka do kyslej smotany, v omáčke sa nezrazí.

2 kocky cukru rozpustené v malom množstve octu nahradia biele víno v omáčke.

 

 

Ak vám zvýšila paradajková pasta a chcete ju ochrániť pred plesňou, nasypte na vrch trochu horčicového prášku.

Červenú repu nevarte vo vode, ale pečte v šupke v alobale.

Pri takejto úprave je repa najzdravšia.

Do pohárov s nakladanými uhorkami dajte aj pár listov amarantu – uhorky budú lepšiu chuť a ostanú chrumkavé.

Majonézu môžete ľahko nahradiť kyslou smotanou, v ktorej rozmiešate 1 natvrdo uvarené žĺtko a čajovú lyžičku horčice.

Zabrániť tomu, aby sa tuk prepaľoval a zapáchal môžeme pomocou obyčajnej mrkvy. Vložte do tuku 3-4 kolieska.

 

 

Mäso je pred obaľovaním dobré pokvapkať citrónovou šťavou.

Mäso zmäkne, bude chutiť lepšie a eliminuje sa aj zápach pri vyprážaní.

Vynikajúcim bojovníkom proti zápachu pri vyprážaní je aj trik pri príprave trojobalu.

Do vajíčka pridajte mlieko, niekoľko kvapiek citrónu a aj pivo.

Mäso bude mať menej cholesterolu a tým pádom nebudete cítiť pri vyprážaní typický zápach.

 

 

Pred vyprážaním namočte  filé do perlivej minerálky.

Ryba sa rozmrazí omnoho rýchlejšie (čas rozmrazovania sa skráti až o polovicu) a bude ešte jemnejšia a chutnejšia. Ja používam na prípravu zapekaných filé aj vyprážaných filé.

Minerálku pridávam aj do cestíčka na obaľovanie rezňov, do palaciniek a keď namáčam fazuľu, namáčam vždy do minerálky – fazuľa sa uvarí omnoho skôr.

Ak chcete naozaj najlepšie vyprážané filé, do strúhanky na obaľovanie pridajte aj mleté orechy.

Ak chcete naozaj najlepšie vyprážané filé, do strúhanky na obaľovanie pridajte aj mleté orechy.

 

 

Syr vám nevytečie – základom je syr, ktorý má vyšší obsah tuku – minimálne 30 %. Skôr, ako sa pustíte do obaľovania, vložte syr na 10 minút do mrazáku. Po obaľovaní sa odporúča dať ešte na pár minút do chladničky.

Pri obaľovaní tento krok určite dodržte: syr obaľte 2x – máte tak istotu, že vám nevytečie.

Aby malo kurča zlatisú kôrku, podlievajte ho počas pečenia tmavým pivom – zároveň mu to dodá aj na skvelej chuti.

Chcete nadýchanejšie palacinky? Pridajte do cesta perlivú minerálku alebo trochu rumu.

Ak chcete získať perfektne ušľahaný sneh, bielky musia byť dobre vychladené.

V prípade žĺtkov je situácia opačná – vyhovuje im izbová tepltoa.

 

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes