Náš obľúbený sviatočný zákusok. Recept mám od pani cukrárky, ktorá pečie najlepšie zákusky na všetky oslavy a aj na svadby.
Potrebujeme:
- 30 dkg hl. múky
- 10 dkg práškového cukru
- 1 medu
- 7 dkg masla
- 2 vajcia
- 1 kávová lyžička jedlá sóda
- Orechová piškóta :
- 6 vajec
- 15 dkg cukru
- 3 lyžice vody
- 0,5 dl oleja
- 15 dkg hladkej múky
- 1/2 bal. prášok do pečiva
- 10 dkg mletých orechov
- krém:
- 3 žĺtky
- 15 dkg kr. cukru
- 2 bal. vanilkový puding
- 7 dl mlieka
- 10 dkg práškového cukru
- 25 dkg masla
Postup:
Na medové pláty zmiešame všetky prísady, ak je to potrebné, pridáme viac múky. Cesto by malo byť tvárne. Rozvaľkáme na dva pláty a každý z nich upečieme na obrátenom plechu (25 x 35 cm) pri teplote 180 stupňoch po dobu 8-10 minút.
Na piškótu si oddelíme vajcia na bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme s 10 dkg cukru, vodu, olejom a orechmi. Bielky vyšľaháme so zvyšným cukrom na sneh. Opatrne spolu s múkou a práškom do pečiva vmiešame do orechovej zmesi – miešame už len ručne. Pečieme na tom istom plechu, kde sme na obrátenej strane piekli pláty. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25 minút.
Krém: Žĺtky sa zmiešajú s cukrom, mliekom a pudingovým práškom. Na plameni z tejto zmesi uvaríme puding a necháme vychaldnúť. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom a pridáme sa k vychladenému pudingovému krému. Krém rozdelíme na dve časti a trochu krému necháme aj na vrch.
Poskladáme zákusok: Medový plát, krém, orechová piškóta, krém, medový plát. Na vrch natrieme krém. Na vrch si ešte môžete naniesť orechy v cukre. 10 kg vlašských orechov sa zmiešame s 1 lyžicou masla a 1 lyžicou kr. cukru. Alebo môžete na vrch nasypať obyčajné nasekané orechy, hoblinky čokolády, kakao alebo jednoduchú polevu.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: egyszerugyorsreceptek