Sedliacky kastról s pečeným mäsom a kapustou: Z jednej hlávky a 500 g mletého mäsa vedeli naše babičky vykúzliť hody pre celú rodinu!

Výborný a skutočne rýchly recept našich babičiek. Nepotrebujete už žiadnu prílohu, ani špeciálne prísady. Základom je obyčajná kapusta a mleté mäsko.

Potrebujeme:

800 g kapusty (1 hlávka)

3 lyžice pretlaku

1 cibuľu

2-3 strúčiky cesnaku

Petržlenovú vňať

...

Soľ, čierne mleté korenie, rascu

Vodu alebo vývar na podliatie

Vegetu

Voliteľné: Kúsok slaninky, alebo klobásky

Na mäsko:

500 g mletého mäska

1 kus cibule

1-2 strúčiky cesnaku

1 krajec staršieho chlebíka namočený do mlieka

1 vajce

Soľ, korenie

Postup:

Na troche oleja si orestujeme cibuľku, pridáme krájanú slaninku, alebo klobásku a potom aj nakrájanú kapustu – ochutíme soľou, korením, vegetou a podusíme asi 10-15 minút, aby kapusta trochu zmäkla.

Vmiešam pretlačený cesnak, pretlak a preložíme na pekáč. Podlejeme vodou, alebo vývarom. Mleté mäsko si ochutíme, zmiešame s vajíčkom, nadrobno nakrájanou cibuľkou a pečivom (prebytočné mliečko vymačkáme). Zo zmesi formujeme fašírky, ktoré uložíme na kapustu.

Pečieme pri tepltoe 200 stupňov asi 45 minút. V polovici pečenia fašírky obrátime. Počas pečenia podľa potreby podlejeme trochou vody.