plny-hrniec_transparent_negativ.png

Viete, prečo treba pridať do cesta PIVO a OCOT? Je to hlavný dôvod, prečo sú babkine FAŠIANGOVÉ FÁNKY vychýrené po celom meste!

Moja starká vždy robila vo fašiangovom období svoje vyhlásené fánky.

 

 

Okrem bežných prísad však do nich pridávala aj niečo navyše.

Prísady, ktoré ako zvykla hovoriť, premenia obyčajné cesto na nadýchaný obláčik.

Navyše, vďaka týmto prísadám sú fánky vynikajúce aj na druhý deň, recept sa u nás traduje už celé generácie.

 

 

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

250 ml čierneho piva

5 žĺtkov

2 PL octu

plátok masla

štipka soli

olej na vysmážanie

na obaľovanie:

práškový cukor

Postup:

 

 

Múku a štipku soli dôkladne preosejte do väčšej misy.

Pridajte k nej žĺtky.

Pridajte aj plátok zmäknutého masla.

 

 

A teraz prichádzajú na radu tajné babkine prísady:

ocot a pivo.

Rukami vypracúvajte, až kým nevznikne vláčne a pružné cesto.

 

 

Ak sa vám zdá cesto príliš suché, prilejte ešte trošku piva.

Hotové cesto niekoľkokrát ponaťahujte a pobúchajte o pracovnú dosku.

 

 

Dobre vypracované cesto spoznáte podľa malých bubliniek, ktoré pod rukami praskajú.

Zároveň je to znamenie, že cesto bude ako pavučinka.

 

 

Hotový bochník zabaľte do potravinárskej fólie.

Nechajte ho v chladničke odležať najmenej jednu hodinu.

Cesto rozvaľkajte na čo najtenší plát.

 

 

Keďže je pružné, nemali by ste ho zbytočne podsypávať múkou.

Povykrajujte trojuholníky alebo kolieska, ktoré stlačením vytvarujte do mašličky.

 

 

Vysmažte na rozpálenom oleji.

Nechajte odkvapkať na papierových utierkach.

 

 

Nakoniec obaľte v práškovom cukre.

Ochutnajte, tieto fánky sú naozaj prvotriedne.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes