plny-hrniec_transparent_negativ.png

Fantastický syrový bochník

Vynikajúci a chutný slaný koláč, ktorý je skvelou voľbou na chutnú večeru v kruhu rodiny. Poctivému domácemu pečivu sa jednoducho len tak niečo nevyrovná.

Vynikajúci a chutný slaný koláč, ktorý je skvelou voľbou na chutnú večeru v kruhu rodiny.  Poctivému domácemu pečivu sa jednoducho len tak niečo nevyrovná.

Potrebujeme:

200 g tvrdého syra

350 g hladkej múky

170 g masla

1 žĺtok

1 vajce

¼ lyžice soli

½ lyžice cukru

200 ml mlieka

1,5 lyžičky sušeného droždia

Postup:

Vo vlažnom mlieku rozpustme cukor a sušené droždie. Počkáme niekoľko minút, kým vyjde kvások. Kvások potom zmiešame s múkou, soľou, 50 g zmäknutého masla a vajíčkom. Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Cesto by malo zväčšiť svoj objem 2x.

Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku a rozdelíme na 7 približne rovnakých častí. Každú časť rozvaľkáme na plát – rozmery by mali byť také, aby sedel do formy na pečenie.

Prirpavíme si formu na pečenie, ktorú vymstíme maslom. Na dno uložíme plát cesta, ptrieme rozpusteným maslom a posypeme strúhaným syrom. Takto pokračujeme s každým plátom cesta. Posledný plát potrieme maslom a žĺtkom.

Potom povrch koláča narežeme na štvorce (neprerežeme však celkom) a necháme 20 minút podkysnúť.

Potom vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. Ak nám zvýšil syr, môžeme pred koncom pečenie posypať povrch bochníka a opäť vložiť do rúry, aby sa syr rozpustil.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: sovkusom

Najlepšie recepty na dnes