Vynikajúci dezert z mlieka a lahodnej smotany. Táto dobrota vám príjemne osvieži a vďaka lahodnej chuti si získa malých aj veľkých maškrtníkov. Ochutnajte ju aj vy!
Potrebujeme:
3 bal. želatíny po 10 g
300 ml mlieka
450 g kyslej smtoany
450 g smotany na šľahanie 33%
550 g kryštového cukru
5 lyžíc kakaového prášku
1 šálku vody
1 lyžicu slnečnicového oleja
Postup:
2 balenia želatíny necháme napučať v 1 šálke mlieka. Potom preložíme na stredný plameň a za stáleho miešania necháme rozpustiť. Potom zložíme z plameňa a necháme bokom, aby želatína vychladla.
Formu na epčenie s vyššími rozmermi 20×30 cm vymastíme rastlinným olejom. V samostatnej miske ušľaháme 1 šálku cukru s kyslou smotanou a šľahačkou. Ku koncu šľahania pomaly do zmesi vlejeme teplú (nie horúcu) želatínu. Potom túto zmes navrstvíme do pripravenej formy, uhladíme povrch, prikryjeme fóliou a vložíme do chladničky stuhnúť.
Pripravíme si glazúru. V miske zmiešame kakao, cukor, vrecko želatíny a zalejeme zvyšným mliekom a pohárom vody. Potom zmes premiestnime na plameň a miernom ohni privedieme do varu – je dôležité miešať zmes po celú dobu varenia.
Keď zmes začne vrieť, zložíme ju z plameňa a necháme vychladnúť. Nakoniec glazúru nalejeme na vrch torty a vložíme do chladničky na 4-5 hodín stuhnúť. Vynikajúci mliečny dezert je pripravený.
Prajeme vám dobrú chuť!:-)
zdroj: sovkusom