plny-hrniec_transparent_negativ.png

Top jesenný dezert: Fantastický koláč „Jablková perinka“!

Koláčik ľahučký ako perinka. A pod ňou sa ukrýva štedrá porica sladkých jabĺčok a škorice. Doprajte si vynikajúci dezert k popoludňajšej kávičke, ktorý pripravíte jedna radosť! :-)

Potrebujeme:

Cesto:

500 g hladkej múky

200 g krupicového cukru

2 vajcia

250 g zmäknutého masla

¼ lyžičky soli

1 bal. Prášku do pečiva

2 lyžice kyslej smotany

Náplň:

10 menších jabĺk

3-4 lyžice práškového cukru

2 lyžice detskej krupice

1 lyžičku škorice

Postup:

Jabĺčka umyjeme, ošúpeme, prekrojíme na polovice a odstránime jadierka. Jabĺčka preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre cca 15 minút pri teplote 170 stupňov. Potom vyberieme plech z rúry a necháme vychladnúť.

Vo väčšej miske zmiešame všetky ingrediencie na cesto a vypracujeme homogénne hladké cesto. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, rozdelíme na dve polovice a obe vyvaľkáme.

Pripravíme si plech na pečenie s vyššími okrajmi a vystelieme ho papierom na pečenie. Jednu polovicu vyvaľkaného cesta uložíme na dno plechu a posypeme detskou krupicou. Následne uložíme na cesto kúsky pečených jabĺk tak, aby medzi nimi boli dostatočné rozostupy. Jablká posypeme škoricou a práškovým cukrom.

Jablká prikryjeme druhou polovicou cesta a medzery medzi jednotlivými jablkami jemne pritlačíme, čím vytvoríme „kopčeky“.

Takto pripravený koláčik vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov približne 40 minút.

Po dopečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: citromhab

Najlepšie recepty na dnes