Koláčik ľahučký ako perinka. A pod ňou sa ukrýva štedrá porica sladkých jabĺčok a škorice. Doprajte si vynikajúci dezert k popoludňajšej kávičke, ktorý pripravíte jedna radosť! :-)
Potrebujeme:
Cesto:
500 g hladkej múky
200 g krupicového cukru
2 vajcia
250 g zmäknutého masla
¼ lyžičky soli
1 bal. Prášku do pečiva
2 lyžice kyslej smotany
Náplň:
10 menších jabĺk
3-4 lyžice práškového cukru
2 lyžice detskej krupice
1 lyžičku škorice
Postup:
Jabĺčka umyjeme, ošúpeme, prekrojíme na polovice a odstránime jadierka. Jabĺčka preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre cca 15 minút pri teplote 170 stupňov. Potom vyberieme plech z rúry a necháme vychladnúť.
Vo väčšej miske zmiešame všetky ingrediencie na cesto a vypracujeme homogénne hladké cesto. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, rozdelíme na dve polovice a obe vyvaľkáme.
Pripravíme si plech na pečenie s vyššími okrajmi a vystelieme ho papierom na pečenie. Jednu polovicu vyvaľkaného cesta uložíme na dno plechu a posypeme detskou krupicou. Následne uložíme na cesto kúsky pečených jabĺk tak, aby medzi nimi boli dostatočné rozostupy. Jablká posypeme škoricou a práškovým cukrom.
Jablká prikryjeme druhou polovicou cesta a medzery medzi jednotlivými jablkami jemne pritlačíme, čím vytvoríme „kopčeky“.
Takto pripravený koláčik vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov približne 40 minút.
Po dopečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: citromhab