plny-hrniec_transparent_negativ.png

Fantastický jablkový závin z tvarohového cesta: Kráľ medzi závinmi s bohatou plnkou, ktorý sa topí na jazyku!

Ideálna pochúťka na raňajky k čaju. Tento závin podľa jednoduchého receptu z youtube má bohatú jablkovú plnku a spolu s krehkým tvarohovým cestom sa každé sústo rozpúšťa na jazyku.

Potrebujeme:

Všetky prísady by mali mať izbovú teplotu.

350 g tvarohu

150 g cukru

2 stredne veľké vajcia

100 g masla

3/4 ČL sódy bikarbóny

+/- 400 g múky

štipku soli

1 balíček vanilkového cukru

1 kg jabĺk

3 PL cukru podľa chuti

2 PL citrónovej šťavy

škoricu

Postup:

Tvaroh si dáme do misy, pridáme štipku soli a spolu s vajíčkami rozmixujeme mixérom. Pridáme cukor, vanilkový cukor, zmäknuté maslo a teraz všetko dôkladne premiešame špachtľou. Pridáme sódu bikarbónu a priamo k tvarohovej zmesi si preosejeme múku.

Ak je cesto vlhké, pridáme ešte trochu múky, pretože jej množstvo sa môže líšiť v závislosti od tvarohu. Cesto by malo byť nelepivé a jemné.

Cesto si rozdelíme na 2 časti, vložíme do misy a dáme do chladničky. Medzitým si pripravíme plnku. Jablká si ošúpeme, očistíme od jadrovníkov a nastrúhame na plátky.

K jablkám pridáme cukor, citrónovú šťavu a premiešame. Môžeme pridať škoricu, alebo vanilkový cukor.

Na pomúčenú dosku si preložíme cesto a rozvaľkáme ho. Do stredu navrstvíme jablkovú plnku.

Okraje cesta, ktoré nie sú pokryté plnkou zošikma narežeme v pravidelných pásoch po oboch stranách.

Pásiky cesta potom striedavo prekladáme cez jablkovú plnku.

Závin preložíme na plech pokrytý papierom na pečenie. Rovnakým spôsobom naplníme a zavinieme aj druhý kus cesta. Prípadne môžeme jednotlivé pásy jemne stočiť a vytvoriť tak trochu iný vzor.

Pečieme pri 200 °C asi 30 minút. Necháme na plechu mierne vychladnúť asi 20 – 30 minút a potom môžeme preložiť na dosku. Posypeme práškovým cukrom, nakrájame a môžeme podávať. Prajeme dobrú chuť!

 

 

Najlepšie recepty na dnes