Zemiaky sa dajú variť, piecť, plniť, skvele zahusťujú polievky, aj omáčky, ale poslúžia tiež ako základ na prípravu ďalších jedál. V tomto prípade máme pre vás výborný recept z youtube na chutné zemiakové pečivo, ktoré je jemné ako vatička.
Potrebujeme:
260 g zemiakov (+ väčší zemiak)
30 g mlieka
4 g sušeného droždia
1 vajce
400 g hladkej múky
20 g oleja
žĺtok na potretie
sezam na posypanie
Postup:
Zemiaky si ošúpeme, nakrájame na kolieska a paríme v hrnci asi 15 minút.
Do misky si nalejem trochu mlieka, pridáme sušené droždie a rozmiešame aby sa rozpustilo.
Hotové zemiaky necháme trochu vychladnúť, vidličkou roztlačíme a zmiešame s vajíčkom.
Zemiakovú hmotu s vajíčkom pridáme k múke, prilejeme mlieko s droždím a miešame cesto.
Miešame až kým nám nevznikne hrudkovitá hmota, do ktorej následne pridáme olej.
Vymiesime hladké cesto, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme ho kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Keď je cesto krásne, vzdušné a vláčne, je pripravené na ďalšie spracovanie.
Preložíme ho na pomúčenú dosku, vymiesime a vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm.
Pomocou pohára vykrajujeme kruhy a do stredu každého môžeme urobiť dierku. Potom ich ukladáme vedľa seba na plech pokrytý papierom na pečenie.
Zakryjeme ich potravinárskou fóliou a necháme podkysnúť ešte 20 minút na teplom mieste. Nakoniec ich potrieme rozšľahaným žĺtkom.
Posypeme sezamom a vložíme do predhriatej rúry na 170 °C. Pečieme asi 16 minút.
Vytiahneme, necháme vychladnúť a môžeme podávať. Prajeme dobrú chuť!
Video postup: