Lepšie občerstvenie zo zemiakov nenájdete: Fantastické zemiakové pečivo ako vatička!

2298

Zemiaky sa dajú variť, piecť, plniť, skvele zahusťujú polievky, aj omáčky, ale poslúžia tiež ako základ na prípravu ďalších jedál. V tomto prípade máme pre vás výborný recept z youtube na chutné zemiakové pečivo, ktoré je jemné ako vatička.

Potrebujeme:

260 g zemiakov (+ väčší zemiak)

30 g mlieka

4 g sušeného droždia

1 vajce

400 g hladkej múky

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

20 g oleja

žĺtok na potretie

sezam na posypanie

Postup:

Zemiaky si ošúpeme, nakrájame na kolieska a paríme v hrnci asi 15 minút.

Do misky si nalejem trochu mlieka, pridáme sušené droždie a rozmiešame aby sa rozpustilo.

Hotové zemiaky necháme trochu vychladnúť, vidličkou roztlačíme a zmiešame s vajíčkom.

Zemiakovú hmotu s vajíčkom pridáme k múke, prilejeme mlieko s droždím a miešame cesto.

Miešame až kým nám nevznikne hrudkovitá hmota, do ktorej následne pridáme olej.

Vymiesime hladké cesto, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme ho kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Keď je cesto krásne, vzdušné a vláčne, je pripravené na ďalšie spracovanie.

Preložíme ho na pomúčenú dosku, vymiesime a vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm.

Pomocou pohára vykrajujeme kruhy a do stredu každého môžeme urobiť dierku. Potom ich ukladáme vedľa seba na plech pokrytý papierom na pečenie.

Zakryjeme ich potravinárskou fóliou a necháme podkysnúť ešte 20 minút na teplom mieste. Nakoniec ich potrieme rozšľahaným žĺtkom.

Posypeme sezamom a vložíme do predhriatej rúry na 170 °C. Pečieme asi 16 minút.

Vytiahneme, necháme vychladnúť a môžeme podávať. Prajeme dobrú chuť!

Video postup:

 

 

 

 

 

Témy:


Pridajte svoj komentár