plny-hrniec_transparent_negativ.png

Fantastické triky s obyčajným chlebovým cestom: Takýto chlebík a pečivo v obchode nekúpite!

Domáci chlieb v poslednej dobe získava na popularite. Bodaj by nie, veď jeho chuť a vôňa je neporovnateľná s chlebom z obchodu. Navyše na mnohé recepty už ani nepotrebujete špeciálnu pekárničku a upečiete ich hravo v klasickej rúre. Dnes vám prinášame sedem úžasných nápadov na výtvory z chlebového cesta, ktoré zapôsobia aj na náročnejších hostí. Luxusné pečivo, ktoré nielen skvele chutí, ale aj nádherne vyzerá! Na všetky tieto pochúťky použite univerzálne chlebové cesto.

Potrebujeme:

460 g hladkej múky

300 ml vody

2 ČL soli

1 bal sušeného droždia

2 – 3 PL teplej vody (na zmiešanie s droždím)

Postup:

Kvasnice a teplú vodu zamiešajte a nechajte asi 15 minút na teplom mieste. Potom múku premiešajte so soľou, v strede urobte jamku a vlejte do nej zmes z droždia a vody. Vypracujte hladké cesto. Nechajte ho kysnúť asi 30 minút na teplom mieste (pozor, cestu vadí prievan, aj prílišné teplo). Vykysnuté cesto rozvaľkajte, preložte a nechajte odpočívať pod utierkou ďalších 30 minút. Potom môžete začať tvoriť.

1. Pletence

Potrebujeme:

Na 8 kusov

– jednu porciu chlebového cesta

– 2 poháre rôznej veľkosti

– 1 vajce

– soľ

Postup:

Rúru si predhrejte na 230°C. Cesto si vyvaľkajte na pomúčenej doske a pomocou pohárov vykrojte najskôr väčšie koliesko a doňho ešte jedno menšie (otvor). Na jeden pletenec budete potrebovať dva takéto krúžky. Krúžky trochu posypte múkou a prepleťte ako je znázornené na videu. Potom prebytočnú múku odstráňte štetcom a nechajte pletence 10 minút podkysnúť. Potrite povrch rozšľahaným vajíčkom a posypte hrubou soľou. Pečte asi 20 minút.

Videonávod na pletence

2. Chlebový veniec

Potrebujeme:

– jednu porciu chlebového cesta

– malú misku, ktorá je vhodná aj do rúry

Postup:

Predhrejte rúru na 220°C. Cesto vytvarujte do gule a nechajte ho stáť zakryté 20 minút. Potom v strede vykrojte dieru a vložte do nej misku. Okraje cesta nastihajte nožnicami. Nechajte podkysnúť 10 minút. Pečte 20 minút a podávajte natreté podľa chuti. Výborný je napríklad džem alebo Nutella.

Videonávod na chlebový veniec

3. Pletený bochník

Potrebujeme:

– jednu porciu chlebového cesta

– 1 vajíčko

– 2 PL mlieka

Postup:

Predhrejte rúru na 220°C a cesto rozdelte na 4 časti. Z každej časti vyformujte dlhý slíž. Mierne ich sploštite a prepleťte cez seba. Podľa videonávodu upleťte bochník a zastrčte konce pod bochník. Nechajte podkysnúť 10 minút. Potrite vyšľahaným vajcom a pečte po dobu 25 minút.

Videonávod na pletený bochník

4. Škoricovo-pomarančové vence

Potrebujeme:

Na 4 vence

– jednu porciu chlebového cesta

– 2 vajcia

– 3PL škorice zmiešané s cukrom (množstvo na jednu rolku)

– 1 pomaranč

Postup:

Predhrejte rúru na 220°C. Cesto rozdeľte na 4 kusy a každý kúsok nakrájajte na zaoblený obdĺžnikový tvar. Rozšľahajte vajce, potrite cesto a posypte škoricou s cukrom. Posypte pomarančovou kôrou. Potom každý kus cesta zviňte do rolky. Tie rozrežte na polovicu pozdĺžne, ale vrchnú časť nechajte na kúsku spojenú. Prepletajte pramene, konce zlepte dohromady a vytvorte malý veniec. Potrite vajíčkom a pečte asi 20 minút. Môžete ozdobiť cukrovou polevou.

Videonávod na škoricovo-pomarančové vence

5. Vanilková hviezda

Potrebujeme:

– jednu porciu chlebového cesta

– cukor

– hotový vanilkový puding

Postup:

Predhrejte rúru na 220°C. Cesto rozdeľte na polovicu a rozvaľkajte do dvoch rovnakých kruhov. Na jeden z nich natrite puding a druhý položte navrch. Kruh rozdeľte na 8 rovnakých častí. Vystrihnite čiaru z polovice každého trojuholníka. Hrot každého trojuholníka pretiahnite cez tento otvor. Položte trojuholníky do tvaru hviezdy na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch posypte väčším množstvom cukru a nechajte 10 minút podkysnúť na teplom mieste. Potom pečte asi 25 minút.

Videonávod na vanilkovú hviezdu

6. Bochník ruží

Potrebujete:

– jednu porciu chlebového cesta

– 1 vajíčko

– práškový cukor

Postup:

Predhrejte rúru na 220°C. Rozvaľkajte cesto a na vykrojenie kruhov použite pohár. Umiestnite 3 kruhy do jednej línie jemne cez seba a stočte ich do rolky. Opakujte so zvyškom cesta. Každú rolku rozrežte na polovicu, aby vám vznikli malé ružičky. Ružičky poukladajte do vymastenej okrúhlej formy a nechajte podkysnúť 10 minút. Rozšľahajte vajce, potrite cesto a pečte po dobu 25 minút. Nechajte vychladnúť a posypte práškovým cukrom.

Videonávod na bochník ruží

7. Prepletaný bochník

Potrebujeme:

– jednu porciu chlebového cesta

Postup:

Predhrejte rúru na 230°C. Vezmite 2/3 cesta, vytvarujte ho do gule, zakryte a nechajte stáť 30 minút. Zvyšné cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske a na cesto pritlačte čistý rošt, aby ste dosiahli úplne rovné čiary. Cesto nakrájajte na prúžky pozdĺž vyznačených čiar. Guľu cesta, ktorú ste si odložili zoberte, položte na plech pokrytý papierom na pečenie a jemne pritlačte, aby vznikla placka. Prúžky cesta umiestnite na placku z cesta, ako je to znázornené na videu. Pásy cesta jemne prepletajte ako kôš a konce zastrčte pod kruh. Prikryte a nechajte podkysnúť 20 minút. Pečieme pri 230°C asi 20 minút, potom znížte teplotu na 200°C a pečte ďalších 15 minút alebo do zlatohneda.

Videonávod na pletený bochník

Umelecké výtvory z obyčajného cesta!

 

 

Najlepšie recepty na dnes