Ak je vašim cieľom schudnúť, nemusíte držať drastické diéty. Stačí upraviť stravu. A predstavte si, že sa nemusíte ani úplne vzdať sladkostí. Všetko je to o správnej voľbe a tou bude v prípade sladkostí pre vás určite táto. Ponúkame vám zbierku fantastických sladkostí bez cukru. Nízkokalorické dezerty stoja za vyskúšanie nielen pre tých, ktorí si strážia váhu. Sú ideálne aj pre deti.
Tvarohový dezert s ovocím
Potrebujeme:
200 g nízkotučného tvarohu
100 ml mlieka
Stevia sladidlo podľa chuti
2,5 ČL želatiny
50 g bobuľovitého ovocia
50 ml vody
Postup:
Želatínu rozpustite vo vode podľa pokynov na obale. Mlieko zmiešajte s tvarohom a steviou, pridajte želatínu. Hmotu rozmixujte mixérom a pridajte bobule. Vylejte hmotu do formy a nechajte stuhnúť v chladničke. Hotovo. Výborné, jednoduché a rýchle.
Fit tvarohový koláč s banánmi
Potrebujeme:
5 banánov
1 citrón
200 g tvarohu
100 g jogurtu
20-30 g medu
1 vajce
Postup:
Banány ošúpeme, prekrojíme na polovice (prípadne pozdĺžne aj na tri časti), pokvapkáme citrónovou šťavou. navrstvíme na dno plechu s vyššími okrajmi.
Rozmixujeme tvaroh s vajíčkom, smotanou a medom podľa chuti, zmes nalejeme na banány uložené na plechu..
Pečieme asi 20-30 minút na 180 stupňov.
Vložte do predhriatej rúry na 180 stupňov, pečieme asi 20-30 minút.
Hotovo, necháme chvíľu vychladnúť a môžeme krájať .:-)
Tvarohový fit koláčik
Potrebujeme (na malý plech) :
Postup:
Bielka vyšľaháme do tuhej peny a jemne ich vareškou primiešame do tvarohovej hmoty. Primiešame aj hrozienka
Pripravené cesto navrstvíme do formy a dáme zapiecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 160 stupňov cca 35 minút (sledujeme).
Tvarohové lievance bez múky a cukru
Potrebujeme (na dve porcie):
250 g jemného tvarohu
3 vajcia
1 PL medu
štipka sódy bikarbóny
2 lyžice najemno namletých ovsených vločiek (môžeme použiť aj špaldovú či obyčajnú múku, ale to už nebudú lievance bez múky :-))
1/2 škorice škorice
Maslo alebo kokosový olej na opekanie (ak máte kvalitnú panvicu napr. kameninovú, netreba žiaden tuk)
Postup:
Tvaroh zmixujeme s vajíčkami a medom.
Samostatne zmiešame múku, sódu, škoricu a pridáme k tvarohovej zmesi.
Cesto chvíľu necháme nakypriť a potom na panvici na masle alebo troške oleja opekáme lievance (asi 2 minútky z každej strany).
Na panvici môžete do cesta hodiť aj pár čučoriedok, alebo iné drobné ovocie.
Domáci krémeš bez cukru
Potrebujeme:
Lístkové cesto
alebo
Vlastné fit cesto:
1 hrnček hladkej špaldovej múky
Štipka škorice
2 lyžice medu
5 lyžíc mlieka
3 lyžice domáceho jablkového pyré alebo aj kupovanej jablkovej presnidávky
Na krém:
900 ml mlieka
3 ks vanilkového pudingového prášku
4 lyžice medu
3-4 lyžice hustého bieleho jogurtu
Krém:
250 g jemného tvarohu
cca 200 g bieleho jogurtu (dávala som od oka)
2 lyžice medu (alebo podľa toho, ako sladíte)
1 želatínový stužovač za studena
Postup:
Ak sa rozhodnete piecť z lístkového cesta, tak si jednoducho vyvaľkáte dva pláty cesta na plech s rozmermi 25×25 cm. Oba pláty pečieme zvlášť na plechu vystlanom papierom, pred pečením ich popicháme vidličkou. Každé cesto pečieme dozlatista v predhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 10-15 minút. Potom pláty necháme vychladnúť.
Ak sa rozhodnete robiť vlastné cesto, postup je nasledovný. Všetky suroviny na fit cesto jednoducho zmiešame v miske – mala by nám vzniknúť jednotná hmota. Plech na pečenie rovnakých rozmerov – mal by mať vyššie steny, vystelieme papierom. Hmotu – alebo cesto, ktoré nám vzniklo natlačíme rovnomerne na dno formy. Dáme piecť do vyhriatej rúry pri 180 stupňoch asi 25 minút.
Pripravíme si puding – z mlieka a pudingových práškov. Potom do pudingu vmiešame med a keď vychladne, primiešame puding. Puding navrstvíme na vychladnutý korpus.
V miske si zmiešame tvaroh s jogurtom a sladidlom, nakoniec pridáme aj želatínový stužovač (podľa návodu). Tvarohový krém navrstvíme na pudingovú vrstvu a dáme stuhnúť do chladničky.
Ak sme pracovali s lístkovým cestom tak postupujeme rovnako, akurát dáme plát lístkového cesta aj na vrch. Na obrázku krémeš z formy s odnímateľnými bokmi.
Nakoniec môžete poprášiť kokosovým cukrom.
Úžasný závin bez cukru
Potrebujeme:
200 g celozrnnej múky hladkej
200 g kyslej smotany – (smotana by nemala mať viac ako 8% tuku)
Štipku soli
Na náplň
250 g strúhaných jabĺk, škoricu, med, mleté orechy.
2. tip na náplň
250 g nízkotučného tvarohu, 1 žĺtok, citrónovú kôru, hrozienka a med na dosladenie
3. tip na náplň
400 ml mlieka, bal. vanilkového pudingu, 3 lyžice bieleho jogurtu, cukor na dosladenie
Postup:
Príprava je veľmi jednoduchá – na cesta stačí zmiešať múku, smotanu, špetku soli a vypracovať tuhé cesto. Cesto je treba skutočne dobre vymiesiť, aby sa všetky prísady spojili a vytvorili jednotnú hmotu. Aby cesto držalo pohoromade, môžeme podľa potreby pridať viac múky, alebo smotany. Cesto musí byť pevné.
Cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na tenší plát. Na cesto navrstvíme vybranú náplň. Napríklad strúhané jablká s orechmi, medom a škoricou, tvaroh vymiešaný so žĺtkom, kôrou a medom, alebo vychladnutý puding zmiešaný s jogurtom.
Postupujeme rovnako, ako pri iných závinoch – cesto potreté náplňou jednoducho zavinieme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme studenou vodou a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 35-40 minút, alebo kým povrch cesta nie je zlatistý.
Nakoniec som posypala stéviovým cukrom zmiešaným s kokosom. Môžete tiež posypať kakaovým práškom či strúhanou horkou čokoládou.
MÍŠA tyčinky bez cukru
Potrebujeme:
250 g hustého tvarohu (môžete použiť aj hrudkovitý ale prepasírujte ho cez sito)
1 pomaranč – kôru a šťavu
1 bal želatíny alebo 4 pláty
Vodu
3-4 lyžice medu
Na obalenie:
Tabuľku mliečnej alebo horkej čokolády
Postup:
Želatínu si pripravíme podľa návodu a vmiešame do tvarohu zmiešaného s medom, šťavou a kôrou z pomaranča. Do zmesi môžete pridať aj strúhaného kokosu, oriešky, alebo iné vaše obľúbené prísady. Zmes dobre vymiešame a dáme do chladničky stuhnúť. Do mrazničky na pol hodiny a do chladničky na 2 hodiny.
Medzitým si rozpustíme čokoládu vo vodnom kúpeli. Z tvarohovej hmoty teraz rukami formujeme jednotlivé šúľky – tyčinky, ktoré namáčame do čokolády a potom necháme stuhnúť na plechu vystlanom papierom na pečenie.Dáme do chladničky na chvíľu vychladiť a môžeme si pochutnávať.
Zdravé gumové medvedíky
Potrebujeme:
1 hrnček ovocnej šťavy (napr. pomarančovú, jahodovú, čučoriedkovú,…)
2 hrnčeky čerstvého ovocia
5 lyžíc želatíny v prášku
1 lyžicu medu (môžete použiť aj iné sladidlo napr. agavový sirup alebo stéviu)
Výsledná farba a chuť medvedíkov závisí od zvolenej kombinácie ovocia a ovocnej šťavy.
Postup:
Ovocnú šťavu zmiešame s ovocím, ktoré nakrájame na menšie kúsky. Ovocnú zmes preložíme na plameň a varíme na miernom ohni, kým kúsky ovocia celkom nezmäknú. Zmes necháme chvíľku vychladnúť, pridáme med a preložíme do mixéra, kde ju dohladka rozmixujeme. Zmes necháme cca 5-7 minút chladnúť. Následne pridáme želatínu a opäť rozmixujeme. Hmotu vylejeme na plech vystlaný fóliou alebo alobalom a preložíme do chladničky minimálne na 1 hodinu. Potom plech vyberieme a z hmoty vykrajujeme medvedíky (prípadne iné tvary).
Hrnčekový cuketový koláč s čokoládou
Potrebujeme:
2 hrnčeky nastrúhanej cukety
1 banán
1 vajíčko
2 hrnčeky mandľovej múky (alebo ovsenej múky)
3/4 hrnčeka kokosového cukru
1/2 hrnčeka kakaa
1 ČL škorice
1 biely jogurt
2 lyžice kokosového oleja
2 lyžička prášku do pečiva
trošku soli
Postup:
Nastrúhanú cuketu trochu posolíme a necháme odstáť asi 15 minút. Potom z nej vyžmýkame všetku vodu a primiešavame k nej popučený banán, vajíčko, mandľovú múku, kokosový cukor, kakao, škoricu, jogurt, olej, prášok do pečiva a trošku soli.
Vypracujeme cesto. Ak by ste nemali kakao, môžete pridať namiesto toho asi 100 gramov kvalitnej horkej čokolády s vysokým obsahom kakaa, ktorú si stačí roztopiť v mikrovlnke. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme asi 45 minút pri teplote 180 stupňov. Ak by ešte koláč nebol hotový, nechajte ho dôjsť pri vypnutej a zatvorenej rúre asi 10 minút.
Na záver môžete na vrch pridať čokoládovú polevu, no nie je to nutnosť. Nakrájame a podávame. Dobre chutí aj vychladený z chladničky.
Jahodový dezert
Potrebujeme:
500 g jemného tvarohu
2 lyžice masla – zmäknutého
1 lyžičku vanilkovej arómy
2-3 lyžice medu (alebo podľa chuti)
100 g hustého bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
1 bal. želatínového stužovača za studena
200 g jahôd
Na jahodovú vrstvu:
300 g jahôd
1 bal. jahodovej želatíny
250 ml studenej vody
Postup:
Pripravíme si formu (napríklad bábovkvú), ktorú vyložíme fóliou. V miske zmiešame tvaroh, med, jogurt, arómu a maslo. Do zmesi nakoniec vmiešame aj želatínový stužovač, ktorý sme si pripravili podľa návodu – zmiešame s vodou a potom dobre rozmiešame v kréme. Hmotu navrstvíme na dno formy a uložíme na ňu jahody, ktoré jemne vtlačíme do krému.
Vložíme do chladničky vychladiť.
Jahodovú želatínu necháme napučať vo vode a zahrievaním rozpustíme. Zvyšné jahody rozmixujeme a do hmoty vmiešame želatínu. Navrstvíme na tvarohovú hmotu a necháme v chladničke niekoľko hodín, ideálne celú noc.
Tvarožník s makom
Potrebujeme:
100 g tvarohu
1 vajce
1-2 lyžice medu
1 stredne veľké jablko alebo hrušku (voliteľné)
1-2 lyžice celého maku
Postup:
Tvaroh zmiešame v vajíčkom – nie do peny, stačí zmiešať. Potom pridáme med, mak a nakrájané jablko. Navrstvíme do menšej silikónovej formy na pečenie a pečieme pri teplote 200 stupňov 20 minút.
Dvojfarebná misa Arabeska
Potrebujeme:
300 g jemného tvarohu
200 g kyslej smotany
2 lyžice medu
1 lyžicu želatíny v prášku
100 ml mlieka
1 ks banánu
Na čokoládový krém:
200 ml smotany na šľahanie
20 g masla
150 g horkej čokolády
Prípadne stačí len kyslú smotanu zmiešať s rozpustenou horkou čokoládou – blesková verzia
Postup:
Tvaroh vyšľaháme s kyslou smotanou a medom, pridáme rozmixovaný banán.
Želatínu nasypeme do 100 ml mlieka a necháme napučať. Potom preložíme na ohneň a zahrievame, kým sa nerozpustí – nevaríme!
Želatínu necháme vychladnúť a potom ju vmiešame do tvaroho-smotanovej zmesi.
Na čoko krém: V malom hrnci smotanu a maslo zohrievame, až kým sa na bokoch hrnca nezačnú vytvárať bublinky – potom hneď odstavímea. Čokoládu si polámeme na malé kúsky do misky a ešte horúcou smotanou ju zalejeme. Chvíľku počkáme, kým čokoláda nezmäkne a potom miešame do úplného rozpustenia a vychladnutia. Krém má byť hladký a lesklý. V tekutejšej forme ho používame ako polevu. Pokiaľ ho chcete použiť ako krém, necháme vychladnúť (ideálne do druhého dňa) a potom vyšľaháme ako šľahačku. Na spodok navrstvíme biely krém, do stredu čokoládový a na vrch opäť biely krém.
Dezert uložíme na 30 minút stuhnúť do chladničky.
Dozdobíme kokosom a lieskovými orieškami!