Fantastické rožky z tvarohového cesta: Univerzálny recept, s ktorým si pripravíte chutné rožteky na sladko, aj na slano!

Tento recept na tvarohové rožky podľa portálu takprosto si určite odložte. Fantastické tvarohové cesto, ktoré sa doslova topí na jazyku a plnku môžete pripraviť na slano, aj na sladko.

Rožteky sú veľmi jemné a tvaroh v ceste prakticky nie je cítiť.

Vďaka tomuto univerzálnemu tvarohovému cestu si pripravíte rožteky s orechovou, makovou, čokoládovou, syrovou, tvarohovou, džemovou plnkou alebo ich môžete naplniť ovocím, či inou plnkou podľa chuti…

Pred samotnou prípravou je dobré si prepasírovať hrudkovitý tvaroh cez sitko alebo použite jemný tvaroh. 

Základný recept bez plnky

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

300 g tvarohu

100 g masla

2,5 PL hladkej múky

1 PL kryštálového cukru

1 žĺtok

1 balíček prášku do pečiva

štipku soli

rastlinný olej na vymastenie plechu

Postup:

1. Tvaroh si prepasírujeme cez sitko alebo použijeme jemný tvaroh a vymiešame ho s maslom do hladka.

2. Múku preosejeme, zmiešame s práškom do pečiva a soľou.

3. Všetko premiešame, aby nám vzniklo hladké a elastické cesto.

4. Cesto vygúľame, prikryjeme mikroténovým vreckom a necháme stáť v chladničke 30 minút.

5. Po uplynutí tejto doby cesto rozvaľkáme do kruhu na hrúbku asi 5 mm.

6. Posypeme ho cukrom a valčekom ho zatlačíme do cesta.

7. Cesto rozkrojíme na približne rovnaké trojuholníčky a zrolujeme do rožtekov.

8. Rožky naukladáme vedľa seba na vymastený plech, potrieme vyšľahaným žĺtkom a môžeme posypať sezamom.

9. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 – 190 °C asi 20 minút.

Toto je základné tvarohové cesto, vďaka ktorému pripravíte to najchutnejšie občerstvenie. Rožteky si môžete naplniť podľa chuti.

Prajeme dobrú chuť!

Ďalšie recepty rožteky z tvarohového cesta

Ak chcete vyskúšať aj ďalšie recepty z tvarohového cesta, máme pre vás ešte 2 skvelé tipy. 

Rožteky s tvrdým syrom

Potrebujeme:

1 PL hladkej múky

100 g masla

200 g tvarohu

50 g tvrdého syra

1 ČL prášku do pečiva

1 – 2 ČL soli

Postup:

1. Preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva a soľou. Pridáme kúsky zmäknutého masla a vypracujeme.

2. Syr nastrúhame na jemnom strúhadle, zmiešame s tvarohom a pridáme do múčnej zmesi s maslom.

3. Vymiesime elastické cesto.

4. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto do kruhu, narežeme na približne rovnaké trojuholníky a stočíme do rožtekov.

5. Pečieme v predhriatej rúre pri 190 °C asi 30 minút do zlatista.

Prajeme dobrú chuť!

Rožteky s orechovou plnkou

Potrebujeme:

230 g hladkej múky

200 g zmäknutého masla

200 g tvarohu

40 g cukru na plnku

160 g cukru do cesta

1 PL vlašských orechov

2 vajcia

práškový cukor na posypanie

Postup:

1. Do múky pridáme tvaroh, cukor, 1 vajce a na kocky nakrájané maslo.

2. Cesto vymiesime a vygúľame. Zabalíme do mikroténového vrecúška a odložíme do chladničky na 40 minút.

3. Bielok a žĺtok si oddelíme, na plnku zmiešame posekané orechy s cukrom a bielkom.

4. Cesto vyvaľkáme do kruhu, rozdelíme na trojuholníčky a na každý navrstvíme lyžicu orechovej plnky.

5. Rožteky zrolujeme a potrieme vyšľahaným žĺtkom.

6. Pečieme 20 minút pri teplote 230 °C na vymastenom plechu.

7. Hotové pečivo posypeme práškovým cukrom.

Prajeme dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár