Najlepšie raňajkové buchtičky sa pripravujú naozaj veľmi jednoducho a podľa tohto receptu z youtube ich zvládne každá gazdinka.
Potrebujeme:
400 g hladkej múky
80 g kryštálového cukru
50 g masla
6 g suchého droždia
150 ml teplého mlieka
1 vajce
1 strúhaný citrón (chemicky neošetrený)
na plnenie: nutella, tvaroh, džem a pod.
Postup:
Ako prvé si do veľkej misy preosejeme múku. Pridáme cukor, sušené droždie, premiešame a do stredu spravíme jamku.
Do nej dáme vajce, nastrúhame citrón, pridáme rozpustené maslo a premiešame. Nalejeme teplé mlieko a vypracujeme cesto, ktoré potrieme olejom a necháme nakysnúť asi 1 hodinu, prikryté potravinárskou fóliou a bavlnenou utierkou.
Vykysnuté cesto si preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozrežeme na 10 – 12 približne rovnakých kúskov.
Z nich vyformujeme malé placky a do stredu každej dáme plnku, napríklad nutellu, džem, tvaroh a pod. V tomto prípade plníme čokoládovou nátierkou.
Buchtičky dobre uzavrieme, pritlačíme prstami a ukladáme vedľa seba do vymastenej formy.
Prikryjeme potravinárskou fóliou, bavlnenou utierkou a necháme ďalšiu hodinu podkysnúť.
Nakoniec potrieme vyšľahaným žĺtkom a dáme piecť do predhriatej rúry na 180 °C. Pečieme asi 20 – 25 minút. Hotové buchty preklopíme na tanier a posypeme práškovým cukrom. Prajeme dobrú chuť!
Video návod: