Fantastické nadýchané donuty: Vyskúšali sme! Cesto ako vatička a vynikajúca chuť.

Donuty, alebo šišky sú veľmi obľúbené najmä medzi deťmi. Nie je to síce príklad zdravej stravy, ale ako pochúťka raz za čas určite neublížia :) Moje deti ich milujú. Možno aj preto, že ich nemôžu mať stále a tak si ich občas spolu pripravíme. Spojíme tak dve príjemné veci. Spoločne sa pri ich tvorení zabavíme a potom si vychutnávajú to, čo si sami napiekli. Chutí im o to lepšie. Dcéra chcela potešiť aj spolužiakov a tak sme ich spolu pripravili do školy na deň koláčikov. Recept je pomerne jednoduchý a ak zvládate prácu s kysnutým cestom, bude to pre vás hračka :) Sú jemné ako vatička a vďaka triku, ktorý sa dozviete nižšie, nie sú ani nasiaknuté olejom. Za inšpiráciu na výborný recept ďakujem pánovi Andrejovi.

Potrebujeme:

Kvások

1 klasický hrnček mlieka

1/2 droždia

1 ČL cukru

Cesto

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1/4 masla (z 250 g masla)

2 PL kryštálového cukru

trochu vanilkovej arómy

1 vajce

2 hrnčeky polohrubej múky

Zdobenie

Tu sa fantázii medze nekladú. Môžete použiť napríklad čokoládovú polevu, cukrovú polevu, prípadne cukrové farebné zdobenie.

Postup:

Ako prvé si pripravíme kvások. Do teplého mlieka rozmrvíme droždie, pridáme 1 ČL cukru, posypeme trochou hladkej múky a necháme pod utierkou odpočívať asi 15 – 20 minút. Cesto si pripravíme tak, že do múky pridáme zmäknuté maslo, cukor, vanilkovú arómu, vajce a hotový kvások. Všetko spolu dobre vymiešame a necháme 30 minút kysnúť na teplom mieste. Potom si cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm. Pohárom vykrajujeme tesne vedľa seba kruhy, do ktorých potom napríklad štupľom od plastovej fľaše vykrojíme ešte jeden menší kruh. Ak máte cesto príliš riedke, nebojte sa pridať ešte trochu múky. Cesto by malo byť jemné, vláčne, ale nie rozliate.

Keď sú donuty vykrojené, nechajte ich na doske podkysnúť ešte aspoň 30 minút.

Ak nemáte fritézu, dajte si do väčšieho hrnca dostatočné množstvo oleja a zohrejte ho. Vložte doňho kúsok masla. Vďaka maslu ostane šiška krehká, ale nebude nasiaknutá olejom. Do rozpáleného oleja ukladáme šišky a smažíme približne 10 sekúnd z každej strany do zlatista. Ukladáme na tanier, ktorý sme si pokryli kuchynskými papierovými utierkami a necháme vsiaknuť prebytočný olej.

Hotové šišky ozdobíme podľa chuti a fantázie. My sme použili mliečnu a bielu čokoládu a farebné zdobenie. Pomáhali aj deti :) Dobrú chuť!

Recept na tieto donuty už nájdete aj v priloženom VIDEU, za čo ďakujeme jeho autorke Ivici z Bratislavy.

 

 

 

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn