Fantastické fánky, ktoré vás vrátia do detstva: Tá chuť je ako sen!

K týmto fánkam netreba veľa slov, treba ich určite vyskúšať. Sú úžasne chutné a chrumkavé, skrátka, neodolateľné!

K týmto fánkam netreba veľa slov, treba ich určite vyskúšať. Sú úžasne chutné a chrumkavé, skrátka, neodolateľné!

Potrebujeme:

300 g múky

2 vajcia

50 ml mlieka

1/2 ČL soli

1 PL cukru

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

50 g masla alebo smotany

olej na vysmážanie

práškový cukor na posypanie

Ak pripravujete fánky len pre dospelých, môžete pridať do cesta trochu rumu, alebo koňaku. Budú ešte chrumkavejšie.

Postup:

V miske vyšľahajte vajcia, mlieko, soľ, cukor a maslo. Postupne pridávajte preosiatu múku. Cesto najskôr miešajte, aby sa ingrediencie spojili a potom preneste na pracovnú dosku a mieste rukami. Tento proces trvá asi 10 minút. Cesto by malo byť homogénne, husté, elastické a nelepivé.

Preložte cesto na tanier, prikryte potravinárskou fóliou a nechajte ho 30 minút odpočívať.
 

Pracovnú dosku si potrite olejom a cesto vyvaľkajte tak, aby malo hrúbku asi 1 – 2 mm. Čím tenšie je cesto, tým ľahšie budú fánky.

Cesto rozrežte na prúžky so šírkou asi 3 cm a potom každý prúžok ešte na 3 časti.

Uprostred každého pásu cesta urobte rez s dĺžkou niekoľko cm. Potom jeden z koncov dvakrát prevlečte otvorom, aby ste získali skrútený tvar.

Vysmážajte z každej strany asi 1 minútu v rozpálenom oleji do zlatista.

Poukladajte ich na misu, na ktorú ste navrstvili papierové utierky, aby ste fánky zbavili prebytočného oleja.
Po vychladnutí posypte práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť!