Expresné domáce pečivo, ktoré môžete naplniť plnkou. Posypané cukrom alebo makom chutia ako originálne briošky.
Potrebujeme:
- 4 vajcia
- 200 g masla
- 3 šálky mlieka
- 1 šálka kr.cukru
- 3 lyžice sušeného droždia
- štipku soli
- 1,5 kg hladkej múky
- vajíčko na pomastenie
- cukor alebo mak na posypanie
Postup prípravy:
- 1 šálku mlieka ohrejeme, pridáme trochu cukru a droždia. Necháme vzísť kvások.
- Ostatné suroviny zmiešame v miske a pridáme kvások. Spracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť 1 hodinu. Potom cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti.
- Každú časť rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 0,5 cm do kruhu a ostrým nožom nakrájame na trojuholníky.
- Každý trojuholník zrolujeme zo širšej strany a preložíme ho na papierom vyložený plech na pečenie. Na plechu ich zakryjeme utierkou a necháme kysnúť cca pol hodinu.
- Potom ich vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 25 minút. Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme cukrom a makom.
* TIP: Upečené pečivo môžete potrieť studeným mliekom – bude mäkké.