Fantastická domáca slanina bez konzervantov a farbív: Pripravte si ju podľa tohto jednoduchého receptu a budete nadšení!

Tento recept z youtube na slaninu je úplne odlišný od toho v supermarkete – a to nielen preto, že neobsahuje žiadne konzervačné látky, prísady a farbivá, a chutí oveľa lepšie! 

Vyskúšajte a presvedčte sa sami!

Dôležitá rada: Množstvo soli a cukru sa dávkuje v závislosti od hmotnosti mäsa, preto je pomer 1 % hmotnosti mäsa. 

Potrebujeme:

1,1 kg bravčovej slaniny

33 g soli

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

11 g cukru

2 ČL mletého čierneho korenia

3 strúčiky cesnaku

3 bobkové listy

1/2 ČL muškátového orieška

1 ČL sušeného tymianu

2 ČL mletej červenej papriky

Postup:

1. Slaninu si umyjeme a osušíme papierovou utierkou.

2. V miske si zmiešame soľ, cukor, čierne mleté korenie, muškátový oriešok, sušený tymian, mletý bobkový list a prelisovaný cesnak.

Pridáme aj sladkú červenú papriku (môžete použiť ešte aj štipľavú, ak chcete, aby bola slanina pikantná).

3. Polovicu koreninovej zmesi navrstvíme navrch slaniny.

Dobre vmasírujeme.

4. Otočíme na druhú stranu.

Urobíme to isté s druhou polovicou koreninovej zmesi.

5. Slaninu teraz zabalíme do mikroténového vrecka.

Odložíme do chladničky na 4 dni.

Raz denne mäso otočíme na druhú stranu.

6. Po 4 dňoch slaninu vyberieme z chladničky, aj z plastového vrecka.

Existujú 2 spôsoby, ako z nej odstrániť korenie – môžete ju umyť pod prúdom studenej vody alebo odstrániť nožom. 

7. Po vyčistení pečte slaninu pri teplote minimálne 100 °C asi 1,5 – 2 hodiny.

Ak máte kuchynský teplomer, vložte ho do stredu mäsa a dajte do rúry.

Pečte 1 – 2 hodiny od okamihu, keď teplota dosiahne 80 °C.

8. Po upečení vyberieme slaninu z rúry a necháme vychladnúť. 

Bude ťažké jej odolať až do vychladnutia, pretože sa z nej šíri úžasná vôňa a budú sa vám zbiehať slinky. 

Prajeme dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Témy:


Pridajte svoj komentár