Pamätám sa na vôňu fánkov, ktorá sa spájala s letnými prázdninami u mojej babky na vidieku.
Pripravte si toto chrumkavé potešenie u vás doma a potešte nimi svojich najbližších.
Lahodné fánky podľa jednoduchého receptu z portálu retete-usoare.
Potrebujeme:
300 g hladkej múky
2 vajcia
50 ml mlieka
1/2 ČL soli
1 PL cukru
50 g masla
Na vyprážanie:
rafinovaný slnečnicový olej
Na ozdobenie:
práškový cukor
Moja babička odporúča do cesta pridať 30 ml brandy alebo rumu, aby boli ešte chrumkavejšie a zároveň nenasiakli olejom!
Postup:
Vajcia, mlieko, soľ a rozpustené vychladnuté maslo dáme do hlbokej misy.
Dobre premiešame s metličkou.
Postupne pridávame preosiatu múku.
Cesto najskôr vymiesime metličkou, potom ho preložíme na pracovnú dosku.
Premiesime rukami.
Tento proces trvá približne 10 minút.
Cesto by malo byť hladké, husté, elastické a nelepivé.
Položíme ho na tanier, prekryjeme potravinovou fóliou a necháme odstáť 30 minút.
Na naolejovanom stole cesto rozvaľkáme na hrúbku 1-2 mm.
Cesto narežeme na priečne pásy široké asi 3 cm.
Potom rozdelíme všetky pásy cesta na 3 časti.
Uprostred každého pásika narežeme cesto na niekoľko centimetrov dlhú časť.
Potom jeden z koncov dvakrát pretočíme cez dieru, aby sme získali skrútený vzhľad.
Fánky smažíme vo veľkom množstve rozpáleného oleja na strednom ohni asi 1 minútu z každej strany dozlatista.
Preložíme ich na tanier vystlaný papierovými utierkami, aby sa odstránil prebytočný olej.
Po vychladnutí posypeme fánky práškovým cukrom.
Fánky servírujeme s veľkou radosťou.
Dobrú chuť!