plny-hrniec_transparent_negativ.png

Famózne domáce rožky a žemličky: Niet nad vôňu a chuť čerstvo upečeného pečiva!

Čerstvé domáce pečivo, je to najlepšie. Nielen že máte radosť z toho, že ste niečo chutné vytvorili vlastnými rukami, ale máte ho 100% čerstvé a ako bonus omamnú vôňu v celom dome. Vyskúšajte tieto domáce rožky a žemličky podľa receptu z youtube a neoľutujete.

Potrebujeme:

290 ml vody (s teplotou asi 30° C)

10 g droždia

35 g kryštálového cukru

8 g soli (1 malá ČL)

50 g masla

500 g hladkej múky

Postup:

Do veľkej misy si preosejeme múku, pridáme soľ a dobre premiešame. Do teplej vody namrvíme droždie, pridáme cukor a miešame metličkou kým sa obe zložky nerozpustia. Potom túto zmes nalejeme k múke a pomocou kuchynského robota miesime hladké cesto. Počas miesenia postupne pridávame kúsky zmäknutého masla vždy, keď už je predchádzajúci kúsok dobre zapracovaný.

Cesto pomocou špachtle dobre premiešame, obrátime a znovu miesime pri vyššej rýchlosti, kým cesto nie je krásne hladké a elastické.

Pracovnú dosku si potrieme trochou oleja, preložíme na ňu cesto a vygúľame do hladkého bochníčka.

Odložíme ho do vymastenej misky, potrieme jemne olejom a prikryjeme potravinárskou fóliou.

Odložíme na teplé miesto a necháme kysnúť asi 1,5 hodiny.

Podložku si opäť trochu vymastíme olejom, jemne zrolujeme do valčeka a rozdelíme na 12 približne rovnakých častí na 5 žemličiek a 7 rožkov.

Kúsky na rožky si narýchlo vygúľame a zakryjeme potravinárskou fóliou, aby neoschli. Zo zvyšných kúskov formujeme hladké žemle.

Následne ich uložíme na plech pokrytý papierom na pečenie, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme podkysnúť.

Medzitým si vyformujeme rožky. Každý kúsok cesta si rozvaľkáme na oválnu placku a potom zrolujeme.

Hotové rožky ukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie a prikryjeme ich potravinárskou fóliou. Necháme takisto podkysnúť.

Keď sú aj žemle, aj rožky pekne nakysnuté, vložíme ich do horúcej rúry a pečieme pri 190 °C asi 15 – 17 minút.

Uložíme na mriežku a necháme vychladnúť.

Prajeme dobrú chuť!

 

Video návod:

 

 

 

 

 

 

Najlepšie recepty na dnes