plny-hrniec_transparent_negativ.png

Famózna piškótová roláda: Jednoduchý a rýchly recept – delikatesa, ktorá nikoho nenechá ľahostajným!

 

Pripravte si doma fantastickú roládu podľa nášho jednoduchého receptu, ktorej chuť na vás príjemne zapôsobí.

Čerešne kombinované s lahodným krémom a čokoládou pôsobia ako kombinácia snov.

 

 

Vynikajúci recept na piškótovú roládu z portálu retete-usoare.

Potrebujeme:

Na cesto:

3 vajcia

80 g kryštálového cukru

1 ČL vanilkového cukru

60 g hladkej múky

20 g kakaového prášku

1 PL vody

1-2 ČL práškového cukru

Na krém:

250 ml smotany na šľahanie (33-35%)

250 g mascarpone

50 g práškového cukru

Na plnku:

60 g čerešní konzervovaných vo vlastnej šťave (ak rolku pripravujete len pre dospelých, čerešne môžete vopred namočiť do alkoholu: brandy alebo likéru)

100 ml čerešňovej šťavy z konzervy (ak je príliš sladká, rozrieďte ju vodou) alebo cukrového sirupu

Na polevu:

60 ml smotany na šľahanie (33-35%)

100 g horkej čokolády

Z týchto surovín získate rolku s hmotnosťou približne 1 kg.

Postup:

Na začiatku vystelieme plech papierom na pečenie, pričom vytvarujeme okraje, aby sme získali rozmery 28 x 38 cm.

Vajcia šľaháme mixérom, kým sa nespenia.

Potom pridáme práškový cukor, vanilkový cukor a pri zvyšovaní rýchlosti mixéra šľaháme ďalších 10-12 minút, kým sa nestanú objemnými, nadýchanými, belavými a metličky zanechávajú na povrchu trvalé stopy.

 

 

Pridáme preosiatu múku spolu s kakaovým práškom.

Miešame špachtľou do hladka a robíme rýchle kruhové pohyby zdola nahor.

Potom pridáme lyžicu vody (izbovej teploty), miešame špachtľou a vykonáme rovnaký typ pohybov.

 

 

Cesto preložíme na pripravený plech a rovnomerne rozotrieme.

Pečieme 12 minút v predhriatej rúre na 180°C, pričom plech položíme do stredu.

Čas a teplota pečenia môžu závisieť od vlastnosti vašej rúry.

Kým sa pečie cesto, vezmeme kúsok papiera na pečenie a posypeme ho práškovým cukrom.

Čistú kuchynskú utierku namočíme do vody.

Plech vyberieme z rúry a ihneď vyklopíme cesto aj s papierom na pripravený papier na pečenie posypaný cukrom. Prikryjeme vyžmýkanou utierkou a necháme na 20 minút vychladnúť.

 

 

Medzitým si pripravíme krém: do hlbokej misy pridáme šľahačku, mascarpone a práškový cukor.

Zamiešame lyžicou, aby sme získali rovnorodú kompozíciu.

Potom šľaháme mixérom, kým nezískame jemný, nadýchaný a stabilný krém, ktorý dáme vychladnúť na 10 minút do chladničky.

Zložíme rolku: odstránime kuchynskú utierku, papier na pečenie a opatrne zarovnáme okraje.

Pomocou silikónovej metličky nanesieme na cesto čerešňovú šťavu alebo cukrový sirup.

 

 

Krém rovnomerne rozotrieme na povrch cesta, pričom jeden z krátkych okrajov necháme voľný (trochu krému si necháme na natretie okrajov rolky).

Čerešne umiestnime do radu blízko kraja pokrytého krémom.

Cesto zvinieme do rolády s papierom na pečenie, pričom začíname z kraja, kam sme umiestnili čerešne.

Okraje rolády potrieme zvyšným krémom.

 

 

Roládu zabalíme do papiera na pečenie a opatrne ju preložíme na tácku.

Dáme ju do chladničky na 60 minút, aby krém stuhol. Potom roládu preložíme na plech, pričom na okraje dáme papier na pečenie, aby ostali čisté pri nanášaní polevy.

Pripravíme si polevu: čokoládu nalámeme na kúsky a vložíme do hlbokej misky.

Zalejeme smotanou zohriatou blízko bodu varu, necháme pôsobiť 30-60 sekúnd a vymiešame do hladka.

Ak sa všetka čokoláda neroztopila, môžeme polevu zohriať na miernom ohni alebo v mikrovlnke.

Ak je poleva príliš hustá, môžeme do nej pridať trochu teplej smotany.

 

 

Polevu rozotrieme na vrchu rolády, potom opatrne odstránime kúsky papiera na pečenie.

Potom vložíme na niekoľko hodín do chladničky, najlepšie cez noc.

Pred podávaním môžeme ozdobiť čerstvým ovocím a rozmarínom.

Roládu naporciujeme horúcim nožom (zohrejeme v horúcej vode a utrieme utierkou).

Takto získame krásne, úhľadné plátky a môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes