plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nemusíte zapínať rúru: Famózna orechová torta zo Salka, ktorú pripravíte na panvici!

Vynikajúca a rýchla torta zo Salka. A na jej prípravu nemusíte vôbec zapínať rúru, postačí vám 1 panvica.

Netušila som, že taká skvelá torta môže byť pripravená tak jednoducho a rýchlo. Rýchle cesto zo Salka pripravíte jednoducho – na panvici, potriete krémom a nakoniec posypete orechmi. A božská pochúťka je na svete. Navyše, môžete si vybrať z dvoch skvelých variant krému.

Potrebujeme:

Cesto:

3 hrnčeky hladkej múky

400 g Salka

1 lyžičku jedlej sódy

1 lyžičku octu alebo citrónovej šťavy

Krém č. 1 – bez vajec

650 ml mlieka

2 bal. vanilkového pudingu

250 ml bieleho jogurtu

¾ -1 šálku kryštálového cukru (prípadne podľa chuti)

Vanilkovú arómu podľa chuti

Krém č. 2 – so žĺtkami

¼ šálky hladkej múky

750 ml mlieka

1 šálku kryštálového cukru, prípadne podľa chuti

Vanilkovú arómu

3 žĺtky

150 g zmäknutého masla

Postup:

3 šálky múky zmiešame so Salkom a sódou zmiešanou s kyselinou (octom alebo citrónovou šťavou). Vypracujeme pružné cesto.

Cesto rozdelíme na 8 rovnakých kusov a každý vyformujeme do tvaru placky. Placky pečieme na neprilnavej panvici 1 minútu z každej strany.

Placky orežeme tak, aby mali rovné okraje a boli približne rovnakej veľkosti – ja som orezávala podľa taniera.

Teraz si pripravíme krém, môžete si vybrať z jednoduchšej verzie bez vajec, alebo verziu so žĺtkami.

Jednoduchší krém: Z mlieka, časti cukru a pudingových práškov uvaríme puding. Puding necháme vychladnúť a potom doň vmiešame jogurt, do ktorého sme pridali zvyšný cukor. Krém vložíme na chvíľu stuhnúť do chladničky.

Krém so žĺtkami: ¼ šálky múky rozmiešame v mlieku, pridáme cukor a preložíme na plameň. Varíme, kým zmes nezačne hustnúť. Zložíme z plameňa a hneď (do horúcej zmesi) po jednom vmiešame žĺtky a následne aj zmäknuté maslo.

Krém, ktorý sme si pripravili vrstvíme na pláty a takýmto spôsobom vyskladáme tortu. Trochu krému si odložíme bokom na potretie strán torty, aby na nich držala posýpka. Posypeme drvenými orechmi alebo orechovou drobenkou vytvorenou z mletých orechov, masla a cukru.

Môžeme podávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: sovkusom

Najlepšie recepty na dnes