plny-hrniec_transparent_negativ.png

Keď k nám príde návšteva nemusí byť ani navarené, všetci pýtajú len toto: Famózna cesnaková pomazánka, koľko hostí toľko chutí!

Túto pomazánku musím robiť na každé narodeniny a rodinné oslavy. Robím z nej vždy viacero verzií, ale základ je extrémne jednoduchý. Odporúčam však vytvoriť aj varianty. Pridávam to sem tak, ako ju mám zapísanú v mojej kuchárke.

Postup:

200 g najemno nastrúhaného tvrdého syra

100 g majonézy (ja vyrábam domácu, ale môže byť aj kupovaná)

4 strúčiky cesnaku (nech si každý pridá podľa chuti, niekto má rád viac niekto menej cesnaku)

Hotovú pomazánku môžete urobiť vo viacerých verziách:

Do časti pridajte mleté orechy

Do časti papriku

Do časti konzervu tuniaka

Na časť jednubiek môžete dať aj plátok jablka alebo iného ovocia

Do časti vmiešam tavený syr alebo smotanu

Do časti pridajte rozmixovanú šunku

Do časti pridajte natvrdo uvarené vajcia – nastrúhané

(Nápadov je ohromne veľa, ja robím také ochutnávkové jednohubky – z každej príchute pár jednohubiek)

*diétnejšia varianta je nahradiť 1/2 majonézy bielym jogurtom

Postup:

Syr dobre zmiešame s majonézou a pridáme cesnak (môžeme použiť čerstvý, ale výborný je aj upečený v šupke, tak získate celkom novú chuť). Rozhodujúca je konzistencia pomazánky, aby bola dobre roztierateľná. Môžete podávať samú o sebe, alebo skúšať varianty podľa chuti a vkusu. Ak sa vám pomazánka zdá príliš hustá, zjemnite lyžičkou-dvomi riedkeho bieleho jogurtu. Tiež sa nebojte experimentovať s bylinkami, k tejto pomazánke sa hodí hádam všetko!

autor: Lenka Vozárová

Najlepšie recepty na dnes