Majonézy zakúpené v obchode, aj keď veľmi drahé, sa stále vyrábajú s konzervačnými látkami, arómami a náhradami chutí. Preto hovoriť o ich kvalite často ani nestojí za to. Dlho som hľadala recept na prípravu majózeny, ktorá má výbornú chuť, ale zároveň neobsahuje surové vajcia.
Bohužiaľ, nepatrím k tým šťastlivcom, ktorí chovajú vlastné sliepky a preto by som sa bála použiť kupované vajcia z obchodu.
Recept, ktorý som našla je okrem vajec aj bez octu. Pravý ocot vyrobený z prírodných produktov je pre naše telo prospešný, ale to, čo sa dnes predáva v našich obchodoch za pár centov, určite nie je čisto prírodný produkt.
Svoju náhradnú majonézu preto pripravujem z jednoduchých výrobkov, chuťovo sa nijako nelíši od tej z obchodu, ale kvalita je oveľa lepšia. Skvelé do šalátov a k rôznym slaným jedlám.
Poznámka: Aby ste získali extra hustú konzistenciu postupujte takto: Najskôr podržte mixér (asi 20 sekúnd) na dne nádoby a potom celú hmotu rozšľahajte.
Na prírpavu potrebujete nasledujúce ingrediencie:
mlieko, 150 ml;
olej, 300 ml;
citrónová šťava, 3 lyžice;
soľ podľa chuti;
horčica, 1 lyžička;
cukor, 1 lyžička.
Postup:
Zmiešajte mlieko a rastlinný olej, rozšľahajte ponorným mixérom (nezabudnite, že prvé sekundy držíme mixér na dne nádoby).
Pridáme ďalšie prísady a hmotu mixujeme ďalšiu pol minútu.
Všetko je pripravené, prenesieme do čistej a suchej sklenenej nádoby, maximálne používame do doby spotreby použitých výrobkov (najmä mlieka), z ktorých sa omáčka vyrába.