EXTRA rýchly závin s jablkovo-makovou plnkou: Najlepšie pečivo pod slnkom (BEZ kysnutia, BEZ váženia)!

Vynikajúci šťavnatý závin, ktorý prirpavíte bez kysnutia a vďaka makovo-jablkovej plnke je naozaj neprekonateľný.

S cestom sa dobre pracuje, je vláčne, chutné a výborné aj domáce rožteky alebo iné plnené pečivo.

Potrebujeme:

2 hrnčeky (1 hrnček 200 ml) múka hladká

100 g maslo (1/2 hrnčeka)

1 ks vajce

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

4 PL smotana kyslá

1 ČL sóda bikarbóna

1 PL cukor práškový

Na potretie:

olej

Plnka:

150 g mletý mak (3/4 hrnčeka)

4 ks jablká

cukor práškový

škorica mletá

Na potretie:

vajce

Ak chcete, ako náplň použiť lekvár, orechovú plnku, prípadne výborná je aj verzia mak a zavárané višne.

Postup:

Pripravíme si jednoduché nekysnuté cesto.

Všetky suroviny na cesto vymiešame.

Podľa potreby pridáme smotanu alebo múku.

Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik.

Plnka:

Jablká si očistíme a nastrúhame, podľa potreby ochutíme cukrom a mletou škoricou, ja zvyknem aj pokvapkať citrónovou šťavou.

Mletý mak si v miske zmiešame s práškovým cukrom, osladíme podľa chuti.

Rozvaľkané cesto potrieme rastlinným olejom, posypeme makom.

Na mak poukladáme nastrúhané jablká.

Okraje cesta zahneme ale len na kúsku a potom opatrne cesto zavinieme.

Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme vajíčkom.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch zhruba 25 minút.

Takto vyzerá zavin po vybratí z rúry.

Ešte teplý ho bohato posypeme práškovým cukrom.

Tip:

Aby závin nepraskol, zvyknem ho pred pečením ešte popichať vidličkou.

Dobrú chuť:-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn