Domáci jogurt vyrábam už roky, kedysi som ho robila z domáceho mlieka, ale to nemám k dispozícií stále a preto som hľadala recept z klasického kupovaného mlieka z obchodu. Tento sa nám osvedčil najviac, jogurt je výborný, veľmi chutný a zvlášť moje deti ho doslova milujú. Pridávam aj recept na domáci jogurt len z 2 prísad.
Potrebujeme:
1 liter mlieko
1 kus biely jogurt (ja som použila biely jogurt 110 g)
Postup:
Druhý spôsob (ak máte mlieko z mliekomatu)
Potrebujeme:
5 litrov čerstvého mlieka (napríklad z mliekomatu)
3 PL bieleho jogurtu
Postup:
Najprv vložte surové mlieko do hrnca a povarte ho. Po jeho uvarení chvíľku počkajte, odoberte zvrchu kožu a varte kým sa nezredukuje asi o jeden prst.
Potom ho odstavte zo sporáka a nechajte chladnúť približne pol hodiny. Ak chcete zistiť, či dosiahlo mlieko požadovanú teplotu, vložte doňho prst a počkajte 7 až 8 minút. Ak váš prst vydržal teplotu, znamená to, že mlieko je pripravené na kvasenie. V miske si zmiešame jogurt s trochou mlieka a túto hustú zmes nalejeme rovnomerne do sterilizovaných pohárov. Jogurtovú zmes zalejeme mliekom a zmiešame.
Zvyšok jogurtovej hmoty necháme v miske a tiež zmiešame so zvyškom mlieka.
Nádoby nezatvárajte, len prikryte viečkom z opačnej strany (misku napríklad sitkom) a prekryte utierkou. Nechajte odpočívať asi 3-4 hodiny bez toho, aby ste nádoby premiestňovali.
Ak chcete vedieť, či je jogurt hotový, odkryte a skúste, či je dostatočne hustý. Asi po 7-8 hodinách môžete nádoby uzavrieť a skladovať v chladničke. Dobrú chuť!
Podrobný videonávod nájdete TU:
Tip : Jogurty si môžeme pripraviť hneď aj ovocné a to tak že na dno pohárov si dáme obľúbený džem a zalejeme zmesou na jogurt a tak dáme rúry. Kto má rád kávové jogurty, tak si pridajte do mlieka nesca-kávu, prípadne vanilkový cukor už podľa chuti.