plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zdravý a extra hustý domáci jogurt na celý týždeň: Blesková príprava, žiadne konzervanty ani éčka!

Domáci jogurt vyrábam už roky, kedysi som ho robila z domáceho mlieka, ale to nemám k dispozícií stále a preto som hľadala recept z klasického kupovaného mlieka z obchodu. Tento sa nám osvedčil najviac, jogurt je výborný, veľmi chutný a zvlášť moje deti ho doslova milujú. Pridávam aj recept na domáci jogurt len z 2 prísad.

Potrebujeme:

1 liter mlieko

1 kus biely jogurt (ja som použila biely jogurt 110 g)

4 polievkové lyžice sušené mlieko
2 polievkové lyžice cukru (voliteľné)

Postup:

V troche mlieka si rozmiešame sušené mlieko. Následne vlejeme do zvyšného mlieka, premiešame a privedieme k varu a chvíľku povaríme. Mlieko môžeme osladiť, prípadne dosladíme a dochutí až pred konzumáciou.
Necháme chvíľku odstáť, do vlažného mlieka ( ak tam udržíme prst ) vmiešame jogurt, dobre premiešame a naplníme do uzatvárateľných sklenených pohárov.Zatvoríme a vložíme pod deku na ďalších 5 hodín. Ak nemáte uzatvárateľné poháre, tak nádobu v ktorej je jogurt zakryte aspoň papierom na pečenie a následne prekryte dekou.
Po uplynutí tohoto času máte výborný domáci jogurt, môžete k nemu pridať ovocie, med – čokoľvek čo máte radi. Skladujeme v chlade.

Druhý spôsob (ak máte mlieko z mliekomatu)

Potrebujeme:

5 litrov čerstvého mlieka (napríklad z mliekomatu)

3 PL bieleho jogurtu

Postup:

Najprv vložte surové mlieko do hrnca a povarte ho. Po jeho uvarení chvíľku počkajte, odoberte zvrchu kožu a varte kým sa nezredukuje asi o jeden prst.

Potom ho odstavte zo sporáka a nechajte chladnúť približne pol hodiny. Ak chcete zistiť, či dosiahlo mlieko požadovanú teplotu, vložte doňho prst a počkajte 7 až 8 minút. Ak váš prst vydržal teplotu, znamená to, že mlieko je pripravené na kvasenie. V miske si zmiešame jogurt s trochou mlieka a túto hustú zmes nalejeme rovnomerne do sterilizovaných pohárov. Jogurtovú zmes zalejeme mliekom a zmiešame.

Zvyšok jogurtovej hmoty necháme v miske a tiež zmiešame so zvyškom mlieka.

Nádoby nezatvárajte, len prikryte viečkom z opačnej strany (misku napríklad sitkom) a prekryte utierkou. Nechajte odpočívať asi 3-4 hodiny bez toho, aby ste nádoby premiestňovali.

Ak chcete vedieť, či je jogurt hotový, odkryte a skúste, či je dostatočne hustý. Asi po 7-8 hodinách môžete nádoby uzavrieť a skladovať v chladničke. Dobrú chuť!

Podrobný videonávod nájdete TU:

 

Tip : Jogurty si môžeme pripraviť hneď aj ovocné a to tak že na dno pohárov si dáme obľúbený džem a zalejeme zmesou na jogurt a tak dáme rúry. Kto má rád kávové jogurty, tak si pridajte do mlieka nesca-kávu, prípadne vanilkový cukor už podľa chuti.

Najlepšie recepty na dnes