plny-hrniec_transparent_negativ.png

Expresný spôsob, ako uvariť zemiaky a pridať OVEĽA viac chuti: LEN 15 MINÚT a sú hotové!

Zemiaky sú obľúbenou prílohou Slovákov.

 

 

Keď sú dobre pripravené, výborne chutia a sú zdrojom cenných živín.

Ak nemáte radi varené zemiaky, máte aj ďalšie možnosti, ako si ich pripraviť.

 

 

A vďaka portálu kobieta sa v tomto článku dozviete  aj to, ako ich uvariť expresne rýchlo. 

Zemiaky sú základnou plodinou a pripravujeme ich na množstvo spôsobov.

Pridávame ich do mäsitých, aj bezmäsitých jedál a podávame ich ako obľúbenú prílohu.

Výborne chutia pečené, zapekané, varené ale aj vysmážané vo forme hranoliek či zemiakových kroketiek.

 

 

Úplný základ je však podávať ich vo varenej forme, či už na petržlenovej vňati alebo rozpučené na zemiakovú kašu.

Existuje však oveľa lepší spôsob varenia zemiakov vo vode.

Táto zmes dodá uvareným zemiakom oveľa viac chuti

Väčšina ľudí varí zemiaky tradičným spôsobom.

Do vody sa pridáva iba soľ.

 

 

Existuje však spôsob, ako pripraviť aj obyčajné varené zemiaky ešte chutnejšie a aromatickejšie. 

Stačí ich uvariť s pridaním správnych byliniek a dokonca aj zeleniny.

 

 

Získame tak ďalšiu nutričnú hodnotu a varená zelenina bude ďalším chutným doplnkom jedla.

Táto zmes dodá uvareným zemiakom viac chuti. 

Dôležitým krokom pri varení chutných zemiakov je pridať k nim mrkvu, červenú papriku a petržlenovú vňať.

 

 

Pre fanúšikov výrazných chutí odporúčame pridať do hrnca aj červenú cibuľu a cesnak.

Uvarenú zeleninovú zmes scedíme, necháme odpariť a podávame k obľúbenému jedlu.

Ako uvariť zemiaky rýchlejšie?

 

 

Varenie zemiakov je časovo náročná činnosť.

Použitím tejto spoľahlivej metódy sa však ich varenie výrazne urýchliť.

Zemiaky sa uvaria rýchlejšie, ak ich vložíte do vriacej vody.

Predtým, ako to urobíte, je dobré ich nakrájať na menšie kúsky.

Potom budú hotové asi po 15 minútach.

 

 

Varením zemiakov v celku sa celý proces výrazne predĺži.

Nezabudnite správne skladovať zemiaky.

Najlepšie je to urobiť na suchom a tienistom mieste.

Ideálna je na to špajza alebo pivnica, kde je nižšia teplota.

Vďaka správnym podmienkam si zelenina zachová svoju chuť a čerstvosť po mnoho mesiacov.

Pri varení zemiakov pridajte do vody trochu octu

 

 

Existuje veľa trikov, ktoré môžete použiť na dosiahnutie ešte lepších výsledkov pri ich príprave.

Ocot je produkt, ktorý nesmie v kuchyni chýbať.

 

 

Je skvelý pre ekologické a efektívne čistenie, ako prísada do jedál a doteraz ste pravdepodobne ani len netušili, aký môže byť užitočný pri varení zemiakov.

Keď majú zemiaky vyšší obsah škrobu, potom sú ideálne (kvôli ich múčnej štruktúre) na prípravu lahodnej kaše.

 

 

Na druhej strane, tvrdšie zemiaky (s voskovou textúrou) sú ideálne na prípravu hranolčekov.

Všetko, čo musíte urobiť, je variť zemiaky 30 minút.

A po 15 minútach varenia pridať soľ a trochu octu.

 

 

Ocot pomôže zemiakom vytvoriť tenkú kôrku na vonkajšej strane, ktorá im pomôže udržať tvar.

Bez ohľadu na to, aký typ octu použijete, bude to fungovať!

 

 

Nepridávajte ho však píliš veľa, aby nemali zemiaky pokazenú chuť.

Stačí lyžička na 4 alebo 5 zemiakov.

 

 

Ide o to, že pH octu zabraňuje rozkladu zemiakového pektínu, vďaka čomu si zachovajú správnu štruktúru.

A vďaka tejto metóde bude chuť zemiakov ešte intenzívnejšia.

Namiesto octu môžete použiť aj citrónovú šťavu.

Tipy na varenie zemiakov:

 

 

Vyberte zemiaky rovnakej veľkosti, aby sa uvarili rovnomerne.

Pri varení zemiakov pridajte vždy trochu octu.

Zemiaky po uvarení rýchlo ochlaďte studenou vodou, prípadne pridajte ľad, pretože tepelný šok oddelí šupku od zemiakov a šúpanie bude jednoduchšie. 

 

 

Varené zemiaky majú vysoký glykemický index, preto ich treba jesť s mierou.

Zemiaky skladujte vždy v tme, pretože na svetle sa zvyšuje obsah solanínu.

 

 

Ošúpané a nakrájané zemiaky nedávajte len tak do chladničky, keďže solanín sa môže vytvárať aj zvonka, dajte ich do vychladenej misky s trochou octu.

Zemiaky potom môžete jesť až 24 hodín.

Ocot je preto vynikajúcim pomocníkom pri varení zemiakov a získaní lepšej chuti pri príprave vašich receptov.

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes