plny-hrniec_transparent_negativ.png

Expresný jablkový koláč v 3 POHÁROCH: Žiadne chladenie cesta v chladničke a žiadne miesenie!

Jablkový koláč je typickým dezertom mnohých slovenských babičiek.

 

 

Niektorých však odrádza zdĺhavý proces prípravy.

Cesto v jablkovom koláči je krehké alebo polokrehké, preto ho treba rýchlo miesiť a vychladiť – tento recept to nevyžaduje.

Jednoduchý a rýchly recept na najlepší jablkový koláč z portálu newsy.gotujmy.

V skutočnosti od vás nevyžaduje vôbec nič.

nemusíte čakať na návštevu mamy či babičky a na ich sladkosti.

 

 

Môžete im priniesť celý plech koláča sami.

Tiež netreba rozmýšľať nad pomermi múky ku krupici a cukru – sú to tri šálky.

Štvrtým, doplnkovým pohárom v recepte je mlieko, ktoré cesto pri pečení viaže a zároveň mu dodáva vlhkosť.

 

 

Ostatné ingrediencie si ľahko zapamätáte.

Pridaním krupice sa cesto vždy dobre vyklopí.

Nikdy sa neodlupuje alebo nie je príliš hrudkovité.

 

 

Nie je ani príliš suchý a netreba ho zapíjať čajom, čo sa pri iných jablkových koláčikoch stáva.

Po upečení je všetko dokonalé.

Na rýchly jablkový koláč potrebujeme:

(na plech na pečenie s rozmermi cca 25 x 20 cm)

1 šálku krupice

1 šálku hladkej múky

1 šálku kryštálového cukru

6 veľkých jabĺk (najlepšie kyslú odrodu)

4 PL citrónovej šťavy

2 PL škorice

2 ČL prášku do pečiva

štipku soli

trochu masla na vymastenie plechu

1 šálku teplého mlieka

 

 

Postup:

Do veľkej misy preosejeme múku.

Pridáme cukor, prášok do pečiva, soľ a krupicu.

Miešame, kým sa suroviny nespoja.

 

 

Jablká ošúpeme a umyjeme.

Odstránime jadierka.

Nakrájame ich na štvrtiny a nastrúhame na hrubom strúhadle.

 

 

K jablkám pridáme citrónovú šťavu, škoricu a dôkladne premiešame.

Plech vymastíme maslom.

Na dno nasypeme 1/4 zmesi suchých surovín (vrátane múky a krupice).

 

 

Zatlačíme tak, aby sa zmes prilepila na dno.

Na to nanesieme 1/3 jablkovej zmesi.

Opakujeme a striedame suché prísady s jablkami, kým sa nám obe zmesi neminú.

 

 

Na vrch nasypeme poslednú časť suchej zmesi.

Medzitým zohrejeme mlieko (nemalo by vrieť).

Vrch cesta zalejeme mliekom a cesto popicháme až po spodok vidličkou – mlieko by sa malo dostať do každej vrstvy.

 

 

Rúru predhrejeme na 180°C a pečieme cca 40-50 minút.

Po vychladnutí posypeme koláč práškovým cukrom.

Môžeme servírovať.

 

 

Vybláznite sa s jablkovým koláčom – perfektné rady na koláče

Jablkový koláč môžete podávať po vychladnutí alebo priamo z rúry s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Horúco-studená kombinácia v tejto verzii je lahodná.

Po vychladnutí môžete koláč prihriať v rúre.

 

 

Počas prázdnin a začiatku jesene, keď je sezónneho ovocia stále dostatok, tento jednoduchý koláčik sa priam ponúka na experimenty.

Pripravte a neservírujte ho trochu inak a ešte chutnejšie ako zvyčajne.

Takto prekvapíte svojich blízkych a hostí.

 

 

Na trhoch je stále veľa hrušiek a sliviek.

Môžete nimi nahradiť niektoré z jabĺk a vytvoriť jablkovo-slivkovú alebo hruškovú hmotu.

K jablkám sa skvele hodia aj broskyne a marhule – môžete ich pridať ako prídavok do jablkovej hmoty alebo pripraviť z iného ovocia.

 

 

Ovocnú zmes môžete okrem škorice dochutiť aj trochou aromatického kardamónu.

Poslúžia aj mleté klinčeky.

Takto si vytvoríte vlastnú verziu jablkového koláča, ktorý si celá rodina objedná na špeciálne príležitosti alebo nedeľu.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes