plny-hrniec_transparent_negativ.png

Expresná kvasená kapusta s mrkvou, pripravená v sklenenej dóze: Je lahodná, chrumkavá a vychutnávať si ju môžete už o 3 dni!

Ak milujete kvasenú kapustu, tento recept z youtube si zamilujete.

Stačí len nasekanú kapustu s mrkvou vložiť do dózy, zaliať nálevom a nechať kvasiť 3 dni!

Potrebujeme:

2 x 5 l dózy

8 kg hlávkovej kapusty

160 g soli

2 mrkvy

2 PL kryštálového cukru

2 l vody

Postup:

Kapustu si umyjeme, zbavíme vrchných poškodených listov.

Prekrojíme ju na menšie kúsky.

 

Nastrúhame ju najemno.

Mrkvu si tiež očistíme a nastrúhame. 

Mrkvu dobre premiešame s kapustou.

Potom všetko osolíme.

Znovu dôkladne premiešame.

Teraz kapustu niekoľko minút miešame rukami.

Potom ju dobre natlačíme do sklenených dóz. 

Zalejeme prevarenou vodou, v ktorej sme si nechali rozpustiť cukor.

 

Potom popicháme špicatým nástrojom, aby sa nálev dostal aj nižšie do kapusty.

Môžeme použiť kovový rošt, alebo rúčku dlhšej varešky.

Dózy umiestnime na tácku.

Je to bezpečnostné opatrenie, keby vytekala šťava.

Teraz poháre priklopíme zľahka viečkom.

Viečko nesmie tesniť, aby mohli unikať plyny. 

Kapustu necháme kvasiť 3 dni.

Počas tejto doby ju pravidelne poprepichávame, aby sme uvoľnili plyny a aby nezhorkla.

Po 3 dňoch ju môžeme zavrieť viečkom napevno.

Kapustu môžete teraz odložiť na chladné tmavé miesto – ideálne do komory alebo pivnice.

Hotovo.

Prajeme dobrú chuť!

Video návod:

 

Najlepšie recepty na dnes