plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ak z luxusnej cukrárne: Excelentné punčové rezy na veľkonočný stôl!

Bez tohto zákusku si u nás doma nevieme Veľkú noc ani len predstaviť. Ak ste na tom rovnako, tento recept si určite zapíšte. Vysoký punčový rez sa bude na slávnostnom stole úžasne vynímať!

Potrebujeme:

Biele cesto – 3 pláty:

3 x 4 vajcia

3 x 4 lyžice kr. cukru

3 x 4 lyžice teplej vody

3 x 4 lyžice preosiatej polohrubej múky

3 x 1 lyžičku prášku do pečiva

Na ružové cesto – 2 pláty:

2 x 4 ks vajec

2 x 4 lyžice kr. cukru

2 x 4 lyžice teplej vody

2 x 4 lyžice preosiatej polohrubej múky

2 x 1 lyžička kypriaceho prášku

Červené potravinárske farbivo

Na punčovú vrstvu:

500 ml vody

500 g kr. cukru

Šťava z 3 citrńov

2 lyžičky punčovej arómy

Šťava z 1 pomaranča

Ďalej:

Punčová poleva Dr Oetker

Marhuľový alebo džem na potieranie plátov

Postup:

Z uvedených surovín si pripravíme 3 pláty bieleho a 2 pláty ružového cesta. Na svetlé cesto ušľaháme vajcia s cukrom do peny, slabým prúdom vmiešame vodu a nakoniec aj sypké prísady. Každý plát cesta pečieme zvlášť na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote 180 stupňov asi 25 minút.

V prípade ružového cesta ušľaháme vajcia s cukrom do peny, pridáme farbivo, vodu a potom aj sypké prísady. Pečieme pri rovnakej teplote asi 25 minút.

Na punčový krém si dáme variť vodu a cukor do hrnca, pridáme citrónovú a pomarančovú šťavu, punčovú šťavu a punčovú arómu. Necháme všetko prevariť.

Teraz pristúpime k vrstveniu. Biele cesto potrieme džemom a položíme naň ružový plát cesta. Prelejeme ho uvareným punčom a prikryjeme opäť bielym cesto. Opäť potrieme džemom,prikryjeme ružovým cestom, prelejeme punčom a prikryjeme posledným plátom bieleho cesta potreté džemom – potretou časťou nadol. Teraz je dobré takto vyskladaný zákusok zaťažiť – plech na ktorý si uložíme balíky múky alebo cukru. Necháme na chladnom mieste takto zaťažené.

Punčovú polevu pripravíme podľa návodu na obale a nakoniec navrstvíme na vrch zákusku. Necháme stuhnúť a nakrájame pomocou mriežky.

zdroj: receptvarazs

Najlepšie recepty na dnes