Bez tohto zákusku si u nás doma nevieme Veľkú noc ani len predstaviť. Ak ste na tom rovnako, tento recept si určite zapíšte. Vysoký punčový rez sa bude na slávnostnom stole úžasne vynímať!
Potrebujeme:
Biele cesto – 3 pláty:
3 x 4 vajcia
3 x 4 lyžice kr. cukru
3 x 4 lyžice teplej vody
3 x 4 lyžice preosiatej polohrubej múky
3 x 1 lyžičku prášku do pečiva
Na ružové cesto – 2 pláty:
2 x 4 ks vajec
2 x 4 lyžice kr. cukru
2 x 4 lyžice teplej vody
2 x 4 lyžice preosiatej polohrubej múky
2 x 1 lyžička kypriaceho prášku
Červené potravinárske farbivo
Na punčovú vrstvu:
500 ml vody
500 g kr. cukru
Šťava z 3 citrńov
2 lyžičky punčovej arómy
Šťava z 1 pomaranča
Ďalej:
Punčová poleva Dr Oetker
Marhuľový alebo džem na potieranie plátov
Postup:
Z uvedených surovín si pripravíme 3 pláty bieleho a 2 pláty ružového cesta. Na svetlé cesto ušľaháme vajcia s cukrom do peny, slabým prúdom vmiešame vodu a nakoniec aj sypké prísady. Každý plát cesta pečieme zvlášť na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote 180 stupňov asi 25 minút.
V prípade ružového cesta ušľaháme vajcia s cukrom do peny, pridáme farbivo, vodu a potom aj sypké prísady. Pečieme pri rovnakej teplote asi 25 minút.
Na punčový krém si dáme variť vodu a cukor do hrnca, pridáme citrónovú a pomarančovú šťavu, punčovú šťavu a punčovú arómu. Necháme všetko prevariť.
Teraz pristúpime k vrstveniu. Biele cesto potrieme džemom a položíme naň ružový plát cesta. Prelejeme ho uvareným punčom a prikryjeme opäť bielym cesto. Opäť potrieme džemom,prikryjeme ružovým cestom, prelejeme punčom a prikryjeme posledným plátom bieleho cesta potreté džemom – potretou časťou nadol. Teraz je dobré takto vyskladaný zákusok zaťažiť – plech na ktorý si uložíme balíky múky alebo cukru. Necháme na chladnom mieste takto zaťažené.
Punčovú polevu pripravíme podľa návodu na obale a nakoniec navrstvíme na vrch zákusku. Necháme stuhnúť a nakrájame pomocou mriežky.
zdroj: receptvarazs