Ako určite viete, palacinkové cesto je jedno z najjednoduchších.
Pripraviť ho zvládnu aj úplné začiatočníčky v pečení.
Zvyčajne sa toto cesto robí z mlieka, ale tento recept je oveľa chutnejší.
Základom je kefír, ktorý robí palacinky ešte vláčnejšími.
A, samozrejme, nemôže chýbať veľmi populárna cuketa, vďaka ktorej viete palacinky pripraviť aj naslano a veľmi chutne.
Ak chcete, môžete pridať aj jeden strúčik cesnaku, prípadne koreniny či bylinky podľa chuti.
Potrebujeme:
450 g cuketa
300 ml kefír
350 g hladká múka
4 ks vajce
2 lyžice nasekaný petržlen
1 lyžička soľ
1/2 lyžičky jedlá sóda
na pomastenie palaciniek:
maslo
na pomastenie panvice:
olej
Voliteľné:
1 strúčik cesnaku
kyslá smotana
bylinky podľa chuti
koreniny podľa chuti
Postup:
Cuketu umyjeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
Osolíme a necháme chvíľu odstáť.
Cuketa pustí vodu, ktorú zlejeme, cuketu poriadne stlačíme v rukách.
K takto pripravenej cukete pridáme vajíčka.
Pridáme aj kefír, nasekanú petržlenovú vňať.
Dobre premiešame.
Postupne pridávame múku zmiešanú so sódou.
Vymiešame hladké cesto.
Panvicu potrieme olejom a necháme zahriať.
Vyprážame z oboch strán dozlatista.
Ak máte čas, nechajte pripravené cesto stáť 20 minút, palacinky tak budú ešte lahodnejšie.
Upečené palacinky potierame maslom.
Podávame napríklad s kyslou smotanou.