Elixír zdravia s vôňou jari: Vyskúšajte púpavové víno!

Zdroj zdravia, elixír mladosti a dobrej nálady. Takto naši predkovia poznali víno, ktoré v sebe nesie silu žltých kvetov púpavy.

Takto poznali púpavové víno naši predkovia. Toto víno zo žltých kvetov podporuje trávenie, pomáha pri problémoch s pankreasom a žalúdočných kolikách. Dokonca, niektorí ľudia mu pripisovali magické účinky. Každopádne ide o voňavý domáci nápoj, ktorý v sebe ukrýva silu žltých kvetov a niekoľko dúškov vám zaručene zlepší náladu a prospeje aj vášmu zdraviu. A nezabudnite, že púpava je elixírom krásy a mladosti, takže nezabudnite trochu ponúknuť aj vašej polovičke – určite sa účinkom poteší.S vínkom to však netreba preháňať, odporúčame 100 – maximálne 150 ml púpavového vína denne, ideálne pred jedlom.

Potrebujeme:

Nádobu s objemom 1,5 l naplnenú rozkvitnutým hlávkami púpavy

4 l vody

2 pomaranče

1, 25 kg cukru

15 g droždia

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

2 citróny

5 litrovú nádobu

Kvasnú zátku

Postup:

Očistené kvety púpavy bez stopiek (bez toho aby sme ich prepláchli vodou) vložíme do hrnca a pridáme dôkladne umyté na plátky nakrájané citróny a pomaranče (aj s kôrou). Potom obsah hrnca zalejeme 4 l horúcej vody, prikryjeme pokrievkou a necháme 1 deň lúhovať.

Do pripravenej 5 litrovej nádoby prelejme cez jemné plátno výluh z púpavy, pridáme cukor a premiešame. Na vrch rozdrobíme droždie – je to nevyhnutné pre proces fermentácie (kvasenia).

Nádobu uzavrieme kvasnou zátkou a necháme kvasiť približne 3 mesiace. Víno je pripravené vtedy, keď sa tekutina vyčistí a kal sadne na dno. Vtedy je dobré čisté víno preliať do inej nádoby. Skladujeme na chladnom mieste.

Na zdravie! :-)