plny-hrniec_transparent_negativ.png

Elixír zdravia a najlepšia polievka na svete: Jarná zeleninová s extra nadýchanými haluškami – 20 minút a je hotová!

POTREBNÉ PRÍSADY

Zelenina:

3 ks mrkva

1/2 kaleráb

1 petržlen

1/4 zeleru

150 g hrášok (ideálne čerstvý, po prípade mrazený)

karfiol (cca 6 ružičiek)

brokolica (cca 6 ružičiek)

mladá cibuľka, pár listov medvedieho cesnaku a zväzok petržlenovej vňate – zvaižeme do kytičky

Halušky: 3 lyžice detská krupica, 1 vajíčko, soľ, domáca vegeta

Postup:

Zeleninu – očistíme, umyjeme. 1 mrkvu necháme vcelku a ostatnú zeleninu si nakrájame. Jednu mrkvu si na jemno na strúhadle nastrúhame a na troške masla, alebo kačacej masti (tá je výborná keď je obdobie kašľov) ju podusíme. Mrkvička pustí šťavu a tá dá polievke nádhernú žltú farbu – bude krásne žltá ako silná slepačia polievka. Asi po 5-10 minútach do nastrúhanej mrkvy vysypeme nakrájanú zeleninku – zatiaľ len koreňovú, tá potrebuje trochu viac času aby zmäkla. Zatiaľ kým sa dusí koreňová zelenina tak si rozdelíme na menšie ružičky karfiol a brokolicu. Do koreňovej zeleniny pridáme hrach. Zalejemevodou a pridáme soľ, domácu vegetu, trošku mletého čierneho korenia. Pridáme karfiol, brokolicu a viazaničku z vňate, cesnaku a cibuľky. Kým sa varí zeleninka, pripravíme si cesto na halušky. Do misky nasypeme detskú krupicu, pridáme trošku soľ, vegetu a vajíčko.

Suroviny na halušky spracujeme na hladké cesto. Asi 10 minút po tom ako po pridaní karfiolu do polievky začala polievka vrieť, začneme robiť halušky – čajovou lyžičkou naberáme halušky a ponorením hádžeme do polievky – cesto sa tak nelepí na lyžičku. Halušky v polievke varíme cca 15-20 minút. Uvarené krásne vyplávajú na povrch polievky. Keď polievku zložíme z ohňa, tak do nej vsypeme nakrájanú petržlenovú vňať. Petržlenovú vňať môžeme pridať aj zvlášť do naložených tanierov.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes