POTREBNÉ PRÍSADY
Zelenina:
3 ks mrkva
1/2 kaleráb
1 petržlen
1/4 zeleru
150 g hrášok (ideálne čerstvý, po prípade mrazený)
karfiol (cca 6 ružičiek)
brokolica (cca 6 ružičiek)
mladá cibuľka, pár listov medvedieho cesnaku a zväzok petržlenovej vňate – zvaižeme do kytičky
Halušky: 3 lyžice detská krupica, 1 vajíčko, soľ, domáca vegeta
Postup:
Zeleninu – očistíme, umyjeme. 1 mrkvu necháme vcelku a ostatnú zeleninu si nakrájame. Jednu mrkvu si na jemno na strúhadle nastrúhame a na troške masla, alebo kačacej masti (tá je výborná keď je obdobie kašľov) ju podusíme. Mrkvička pustí šťavu a tá dá polievke nádhernú žltú farbu – bude krásne žltá ako silná slepačia polievka. Asi po 5-10 minútach do nastrúhanej mrkvy vysypeme nakrájanú zeleninku – zatiaľ len koreňovú, tá potrebuje trochu viac času aby zmäkla. Zatiaľ kým sa dusí koreňová zelenina tak si rozdelíme na menšie ružičky karfiol a brokolicu. Do koreňovej zeleniny pridáme hrach. Zalejemevodou a pridáme soľ, domácu vegetu, trošku mletého čierneho korenia. Pridáme karfiol, brokolicu a viazaničku z vňate, cesnaku a cibuľky. Kým sa varí zeleninka, pripravíme si cesto na halušky. Do misky nasypeme detskú krupicu, pridáme trošku soľ, vegetu a vajíčko.
Suroviny na halušky spracujeme na hladké cesto. Asi 10 minút po tom ako po pridaní karfiolu do polievky začala polievka vrieť, začneme robiť halušky – čajovou lyžičkou naberáme halušky a ponorením hádžeme do polievky – cesto sa tak nelepí na lyžičku. Halušky v polievke varíme cca 15-20 minút. Uvarené krásne vyplávajú na povrch polievky. Keď polievku zložíme z ohňa, tak do nej vsypeme nakrájanú petržlenovú vňať. Petržlenovú vňať môžeme pridať aj zvlášť do naložených tanierov.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)