Kedysi som používala úplne iný recept na palacinky, ale keď som skúsila tento recept prvýkrát, robím ich už len takto a vždy z 1 litra mlieka. Palacinky podľa mojej susedky Janky sú nesmierne vláčne, jemné a nepripaľujú sa ani netrhajú. V recepte nie je žiadna špeciálna prísada, tajomstvo je v miešaní cesta a pomere surovín. nezabudnite, že mlieko a múka sa musí pridávať striedavo, aby sa vytvorilo hladké, jednotné cesto bez hrudiek. Sú tak dobré, že u nás sa jedia aj samé o sebe, netreba ich ani plniť!
Potrebujeme:
6 vajec
1 liter mlieka
3 poháre múky (450 gramov)
2 lyžice práškového cukru
1/2 čajovej lyžičky soli
4 lyžice oleja
Vanilková esencia a citrónová kôra
1 odmerka alebo 1 pohár 250 ml
Postup:
Dajte vajcia do veľkej misy s cukrom a soľou. Dobre premiešajte, až kým nebudú penivé, potom pridajte olej (olej je možné nahradiť rozpusteným maslom).
Pridáme aj príchuť – vanilkovú arómu, alebo citrónovú či pomarančovú kôru.
Pridajte odmerku múky a dobre premiešajte dohladka. Striedavo pridávajte studené mlieko, múku a opakujte, až kým nezapracujete všetky prísady.
Vznikne nám hladké palacinkové cesto bez hrudiek.
Cesto necháme chvíľu odpočívať, 10 – 15 minút.
Časť mlieka je možné nahradiť minerálnou vodou.
Na dobre rozohriatu panvicu nakvapkajte veľmi, veľmi malé množstvo oleja (niekoľko kvapiek) a nalejte malé množstvo cesta.
Nalejte len toľko, aby ste pokryli celé dno panvice veľmi tenkou vrstvou. Pečieme na strednom plameni z oboch strán. Keď sa palacinky upečú, poukladajte ich na seba na veľký, rovný plech.
Plnené sú džemom alebo tvarohom, čokoládovým krémom alebo zmrzlinou, banánmi.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)