Dedinský trik, ako prirpaviť perfektný džem za 10 minút, bez zahusťovadiel: Kto skúsi, k dolhému vyváraniu sa už nevráti!

Tento postup ma naučila moja suseda a vyrábam si podľa neho vynikajúci domáci džem už roky. Hovorí mu dedinský trik na rýchlu výrobu džemu, pretože na na denine nikdy nebolo času na zvyš a človek si vždy musel poradiť, ako vedel. Takto prirpavený džem urobíte len z ovocia a cukru – bez želírovacích prípravkov, rýchlo a chutí vynikajúco. Skladujeme v chlade.

Trik spočíma v pomere 1-1-3 (cukor a ovocie pridávame v pomere 1:1 a keď sa objavia bublinky, varíme 3 minúty. Stačí si zapamätať toto a máte vyhraté).

Potrebujeme:

Ovocie (ríbezle, maliny alebo jahody)

Cukor krupica

Postup:

Pri ovocí a cukre platí pomer 1:1, takže je dobré použiť kyselkavé ovocie, ako napríklad čierne ríbezle. Ja som mala fest kyslé rýbezle, taže džem nebol presladený a chutil vynikajúco.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Takže odvážime si 1,5 kila ríbezlí, umyjeme ich a zasypeme cukorm. Miešame lyžicou alebo vareškou, kým sa cukor nerozpustí a nezískame takúto konzistenciu.

Preložíme na plameň. Zmes začne začne peniť – varíme za stáleho miešania, kým cez penu neuvidíme bublinky. Potom varíme presne 3 minúty a odstavíme.

Tu vidíme, že pena ustupuje a objavia sa bulinky. Teraz varíme presne 3 minúty.

Po 3 minútach zložíme z plameňa, nachystáme si sito a zmes scedíme – tuhú časť poriadne vymačkáme.

Nalejeme do pohárov, ešte horúce. Kým je zmes horúca, necháme poháre otvorené. Potom zatvoríme a necháme vyhcladnúť. Po 6 hodinách zmes stuhne a môžete ochutnať. Skaldujeme v chladničke.