Tento postup ma naučila moja suseda a vyrábam si podľa neho vynikajúci domáci džem už roky. Hovorí mu dedinský trik na rýchlu výrobu džemu, pretože na na denine nikdy nebolo času na zvyš a človek si vždy musel poradiť, ako vedel. Takto prirpavený džem urobíte len z ovocia a cukru – bez želírovacích prípravkov, rýchlo a chutí vynikajúco. Skladujeme v chlade.
Trik spočíma v pomere 1-1-3 (cukor a ovocie pridávame v pomere 1:1 a keď sa objavia bublinky, varíme 3 minúty. Stačí si zapamätať toto a máte vyhraté).
Potrebujeme:
Ovocie (ríbezle, maliny alebo jahody)
Cukor krupica
Postup:
Pri ovocí a cukre platí pomer 1:1, takže je dobré použiť kyselkavé ovocie, ako napríklad čierne ríbezle. Ja som mala fest kyslé rýbezle, taže džem nebol presladený a chutil vynikajúco.
Takže odvážime si 1,5 kila ríbezlí, umyjeme ich a zasypeme cukorm. Miešame lyžicou alebo vareškou, kým sa cukor nerozpustí a nezískame takúto konzistenciu.
Preložíme na plameň. Zmes začne začne peniť – varíme za stáleho miešania, kým cez penu neuvidíme bublinky. Potom varíme presne 3 minúty a odstavíme.
Tu vidíme, že pena ustupuje a objavia sa bulinky. Teraz varíme presne 3 minúty.
Po 3 minútach zložíme z plameňa, nachystáme si sito a zmes scedíme – tuhú časť poriadne vymačkáme.
Nalejeme do pohárov, ešte horúce. Kým je zmes horúca, necháme poháre otvorené. Potom zatvoríme a necháme vyhcladnúť. Po 6 hodinách zmes stuhne a môžete ochutnať. Skaldujeme v chladničke.