Kto pozná toto, ten vie pripraviť akýkoľvek džem bez želírovacieho prípravku a bez zavárania: A bude krásne hustý!

Fantastický domáci džem bez chémie a zavárania.

Ak ste niekedy pripravovali džem s pomocou želírovacieho prípravku, možno ste zaregistrovali, že chuť nie je vôbec taká lahodná a plná, ako v prípade poctivých babičkiných džemov. Navyše, ak ich používate na plnenie buchiet, pravdepodobne sa vám už stalo, že džem sa po upečení roztiekol po celom plechu – to preto, že želatína, ktorá je súčasťou týchto prípravkou sa teplom rozpustí. Naučte sa, ako pripravovať džem len s pomocou prírodného pektínu, ktorý je v ovocí – správnou prípravou sa vám džem podarí vždy úžasne a perfektne zhustne. A nepotrebujete ani gram želírovacieho prípravku.

Potrebujeme:

10 kg sezónneho ovocia – maliny, jahody, marhuľe ….

6 kg kr. cukru (môžeme použiť aj cukor trstinový), ak je ovocie extra sladučké, cukru môžeme ubrať

Postup:

Použiť môžete všetko ovocie bohaté na prírodný pektín, to znamená akékoľvek okrem čerešní a višní, ktoré by vám pri varení nezhustli dostatočne. Ak z nich chcete uvariť džem bez chémie, pridajte na konci varenia chia semienka (na kilo ovocia asi 30-40 gramov), ktoré zmes zahustia.

Základom je vybrať len zrelé a nepoškodené kusy ovocia. Ovocie nakrájame na menšie kúsky (maliny netreba) a zasypeme cukrom. Takto prirpavené encháme stáť 24 hodín.

...

Po uplynutí tohoto času dobre premiešame. Do ďalšieho širokého kastróla (asi 4 l) odoberieme približne 1 liter zmesi a varíme, kým sa za varechou nerobí cestička (tzn. že na chvíľu vidíme za varechou dno kastróla). Ak si nie ste istí, či je džem dosť hustý, dajte trochu z neho na vychladený tanierik a vložte do chladničky. O pár minút budete vidieť, aký hustý bude džem po vychladnutí. Uvarenú dávku vylejeme do hrnca, ktorý je tak veľký, aby sa do neho vošiel všetok džem (7-8 litrov). Postup opakujeme, kým neuvaríme všetko ovocie. Potom džem vo veľkom hrnci ešte raz dobre prevaríme a dobre premiešame, aby bol všade rovnaký a naplníme ešte horúci do pohárov. Zavrieme, na chvíľu obrátime, aby sa vysterilizovalo viečko a necháme chladnúť pod dekou do druhého dňa. Takýto džem vám z koláčov určite nevytečie.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)