plny-hrniec_transparent_negativ.png

Jahodový džem robím bez želírovacieho prípravku, BEZ ZAVÁRANIA a vždy je krásne hustý: Poznám toto TAJOMSTVO!

Fantastický domáci džem bez chémie a zavárania.

Ak ste niekedy pripravovali džem s pomocou želírovacieho prípravku, možno ste zaregistrovali, že chuť nie je vôbec taká lahodná a plná, ako v prípade poctivých babičkiných džemov.

 

 

Navyše, ak ich používate na plnenie buchiet, pravdepodobne sa vám už stalo, že džem sa po upečení roztiekol po celom plechu – to preto, že želatína, ktorá je súčasťou týchto prípravkou sa teplom rozpustí.

Naučte sa, ako pripravovať džem len s pomocou prírodného pektínu, ktorý je v ovocí – správnou prípravou sa vám džem podarí vždy úžasne a perfektne zhustne.

A nepotrebujete ani gram želírovacieho prípravku.

 

 

Potrebujeme:

10 kg sezónneho ovocia – maliny, jahody, marhuľe ….

6 kg kr. cukru (môžeme použiť aj cukor trstinový), ak je ovocie extra sladučké, cukru môžeme ubrať

Postup:

Použiť môžete všetko ovocie bohaté na prírodný pektín, to znamená akékoľvek okrem čerešní a višní, ktoré by vám pri varení nezhustli dostatočne.

 

 

Ak z nich chcete uvariť džem bez chémie, pridajte na konci varenia chia semienka (na kilo ovocia asi 30-40 gramov), ktoré zmes zahustia.

Základom je vybrať len zrelé a nepoškodené kusy ovocia.

Ovocie nakrájame na menšie kúsky (maliny netreba).

 

 

A zasypeme cukrom.

Takto prirpavené necháme stáť 24 hodín.

Po uplynutí tohoto času dobre premiešame.

 

 

Do ďalšieho širokého kastróla (asi 4 l) odoberieme približne 1 liter zmesi.

Varíme, kým sa za varechou nerobí cestička (tzn. že na chvíľu vidíme za varechou dno kastróla).

 

 

Ak si nie ste istí, či je džem dosť hustý, dajte trochu z neho na vychladený tanierik.

A vložte do chladničky.

O pár minút budete vidieť, aký hustý bude džem po vychladnutí.

 

 

Uvarenú dávku vylejeme do hrnca, ktorý je tak veľký, aby sa do neho vošiel všetok džem (7-8 litrov).

Postup opakujeme, kým neuvaríme všetko ovocie.

 

 

Potom džem vo veľkom hrnci ešte raz dobre prevaríme.

A dobre premiešame, aby bol všade rovnaký.

A naplníme ešte horúci do pohárov.

 

 

Zavrieme.

Na chvíľu obrátime, aby sa vysterilizovalo viečko.

A necháme chladnúť pod dekou do druhého dňa. Takýto džem vám z koláčov určite nevytečie.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes