plny-hrniec_transparent_negativ.png

Kto pozná toto TAJOMSTVO, ten vie pripraviť akýkoľvek džem bez želírovacieho prípravku a bez CUKRU: Bude krásne hustý a chutný!

Fantastický domáci džem bez chémie a zavárania.

Ak ste niekedy pripravovali džem s pomocou želírovacieho prípravku, možno ste zaregistrovali, že chuť nie je vôbec taká lahodná a plná, ako v prípade poctivých babičkiných džemov.

 

 

Navyše, ak ich používate na plnenie buchiet, pravdepodobne sa vám už stalo, že džem sa po upečení roztiekol po celom plechu – to preto, že želatína, ktorá je súčasťou týchto prípravkou sa teplom rozpustí.

Naučte sa, ako pripravovať džem len s pomocou prírodného pektínu, ktorý je v ovocí – správnou prípravou sa vám džem podarí vždy úžasne a perfektne zhustne.

A nepotrebujete ani gram želírovacieho prípravku.

Potrebujeme:

 

 

10 kg sezónneho ovocia – maliny, jahody, marhuľe ….

6 kg kr. cukru (môžeme použiť aj cukor trstinový), ak je ovocie extra sladučké, cukru môžeme ubrať

Postup:

Použiť môžete všetko ovocie bohaté na prírodný pektín, to znamená akékoľvek okrem čerešní a višní, ktoré by vám pri varení nezhustli dostatočne.

Ak z nich chcete uvariť džem bez chémie, pridajte na konci varenia chia semienka (na kilo ovocia asi 30-40 gramov), ktoré zmes zahustia.

 

 

Základom je vybrať len zrelé a nepoškodené kusy ovocia.

Ovocie nakrájame na menšie kúsky (maliny netreba) a zasypeme cukrom.

Takto pripravené encháme stáť 24 hodín.

Po uplynutí tohoto času dobre premiešame.

 

 

Do ďalšieho širokého kastróla (asi 4 l) odoberieme približne 1 liter zmesi a varíme, kým sa za varechou nerobí cestička (tzn. že na chvíľu vidíme za varechou dno kastróla).

Ak si nie ste istí, či je džem dosť hustý, dajte trochu z neho na vychladený tanierik a vložte do chladničky.

O pár minút budete vidieť, aký hustý bude džem po vychladnutí.

Uvarenú dávku vylejeme do hrnca, ktorý je tak veľký, aby sa do neho vošiel všetok džem (7-8 litrov).

Postup opakujeme, kým neuvaríme všetko ovocie.

 

 

Potom džem vo veľkom hrnci ešte raz dobre prevaríme a dobre premiešame, aby bol všade rovnaký a naplníme ešte horúci do pohárov.

Zavrieme, na chvíľu obrátime, aby sa vysterilizovalo viečko a necháme chladnúť pod dekou do druhého dňa.

Takýto džem vám z koláčov určite nevytečie.

Džem bez cukru

 

 

Džemy z ovocia majú už samy o sebe dosť vysoký obsah sacharidov, takže nie je bezpodmienečne nutné pridávať k nim cukor.

Cukor v džeme je nielen sladidlo ale aj konzervačná látka.

Trvanlivý džem však môžete pripraviť aj bez cukru, aj keď to chce trochu cviku a trpezlivosti.

Bobule s nízkym obsahom sacharidov

 

 

Bobule majú spomedzi všetkých druhov ovocia najnižší obsah uhľohydrátov, ale dajú sa z nich pripraviť aj veľmi lahodné, chutné džemy bez cukru.

Ak držíte diétu s nízkym obsahom sacharidov, je to najlepšia voľba.

Keďže cukor zvyčajne slúži na inhibíciu rastu mikroorganizmov, mali by sa džemy, do ktorých nie je pridaný cukor, chladiť.

Zvyčajne sa dajú skladovať dva týždne v chladničke a môžu sa skladovať aj v mrazničke.

Jednoduché varenie

 

 

Najjednoduchším spôsobom je uvariť ovocie pridaním vody.

Nechajte dusiť asi 3 hodiny.

Potom sa časť jeho obsahu vody odparí a z hrnčeka ovocia sa stane asi 1/2 hrnčeka džemu.

V tomto prípade môžete pridať sladidlo, ak sa vám nezdá dosť sladké, ale môžete ho aj úplne vynechať.

Ovocie s vyšším obsahom pektínu je vhodné pripraviť touto metódou – medzi tieto druhy ovocia patria slivky, marhule, jablká, ríbezle.

Hustota džemu závisí aj od dĺžky varenia.

Pektická metóda

 

 

Existuje ovocie, ktoré má nižší obsah pektínu a v tomto prípade prichádza pomoc v podobe pektínu.

Ten by sa mal pridať k ovociu počas varenia.

Vyberte si jednoduchý pektín bez cukru. 60 g pektínu stačí na uvarenie asi 10 kg ovocia.

 

 

Okrem toho sa oplatí pridať kyselinu citrónovú a citrónovú šťavu, vďaka ktorým budú džemy krajšie a odolnejšie.

Ovocie s nižším obsahom pektínu sú jahody, maliny, čerešne, čerešne, kivi a pomaranče.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes