Dvojitý pudingový koláč s broskyňami: Zatieni aj drahé zákusky!

Ak milujete puding (a my vieme, že áno), už po prvom súste tohto zázraku budete v siedmom nebi!

 

 

Puding v tomto koláči sa nenachádza len v kréme – nachádza sa aj v ovocnej vrstve.

Pudingový dezert pripravte s konzervovanými broskyňami, pretože budete potrebovať aj šťavu.

Famózny recept na pudingový dezert s broskyňami z portálu przyslijprzepis.

Klasické, milované ovocné koláče sa môžu cítiť ohrozené.

Z výslnia ich vytlačí broskyňovo-pudingový koláč, ktorý si vďaka nám pripravíte.

 

 

Tento dezert osloví hlavne milovníkov zákuskov a koláčov s hrubou vrstvou krému.

Pod chrumkavou mrveničkou sa nachádzajú ďalšie dve vrstvy, ktoré sa rozplývajú v ústach a základ z krehkého cesta.

Jeden podnos, aj keď je veľký, nemusí stačiť – lepšie je ingrediencie hneď zdvojnásobiť a pripraviť tohto zázraku viac.

 

 

Na broskyňový koláč s mrveničkou potrebujeme:

250 g veľmi studeného masla

5 žĺtkov

3 šálky hladkej múky

3 PL práškového cukru

1,5 ČL prášku do pečiva

Na pudingovo-ovocnú vrstvu:

1 konzervu broskýň v sirupe (480 g ovocia, sirup scedíme a uchováme)

2 balenia vanilkového alebo smotanového pudingu bez cukru

1 PL kryštálového cukru

1 ČL strúhanej citrónovej kôry

Na pudingovú penu:

5 bielkov

2 balenia vanilkového alebo smotanového pudingu bez cukru

1/2 šálky repkového oleja

1 šálku jemného cukru (ak máte len obyčajný cukor, môžete ho rozdrviť alebo krátko rozmixovať)

1 balenie vanilkového cukru (16 g)

Postup:

Cez sito preosejem múku a prášok do pečiva.

Pridáme studené maslo nakrájané na kocky a všetko nadrobno nasekáme, kým sa cesto nezačne podobať mrveničke.

Pridáme zvyšné ingrediencie na cesto a rýchlo premiešame.

Cesto rozdelíme na dve časti a každú zabalíme do fólie.

Vložíme do mrazničky na 30 minút.

Sirup z plechovky prelejeme do nádoby.

 

 

Broskyne nakrájame na veľké kocky a odložíme bokom.

Sirup rozriedime vodou – celkovo by sme mali získať približne 700 ml tekutiny.

Asi 500 ml výslednej zmesi nalejeme do hrnca, pridáme lyžicu cukru a citrónovú kôru.

Zmes privedieme do varu.

Zvyšnú tekutinu (asi 200 ml) nalejeme do samostatného pohára a za stáleho miešania v nej rozpustíme puding.

Do vriacej tekutiny v hrnci pridáme pripravenú pudingovú zmes.

 

 

Všetko privedieme do varu.

Po celý čas energicky miešame, aby nevznikli hrudky.

Varíme 1 minútu, kým zmes nezhustne a potom odložíme bokom vychladnúť.

Na spodok plechu položíme papier na pečenie.

Z chladničky vyberieme jednu časť cesta a nastrúhame ho na dno plechu pomocou hrubých otvorov na strúhadle.

Rukou zatlačíme a cesto vložíme do rúry predhriatej na 180°C.

 

 

Pečieme asi 15 minút a po upečení necháme cesto vychladnúť.

Na vychladnutý základ poukladáme kúsky broskýň a na ne nanesieme ovocnú pudingovú zmes a nožom zarovnáme.

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

Potom do peny pridáme cukor a vanilkový cukor.

Cukor by sa mal počas šľahania úplne rozpustiť.

Potom počas šľahania pridáme oba pudingové prášky a tenkým pramienkom prilievame olej.

 

 

Krátko premiešame, kým sa suroviny nespoja.

Penu rozotrieme na krémovú vrstvu a na vrch nastrúhame druhú polovicu krehkého cesta.

Koláč vložíme do už predhriatej rúry na 180°C a pečieme cca 40-45 minút (horný/spodný ohrev).

 

 

Po upečení vyberieme koláč z rúry a necháme vychladnúť.

Úplne vychladnutý koláč prikryjeme fóliou a na noc vložíme do chladničky – vďaka tomu pudingová vrstva stuhne.

Tesne pred servírovaním môžeme posypať práškovým cukrom.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash

Dnes najobľúbenejšie