Ak milujete puding (a my vieme, že áno), už po prvom súste tohto zázraku budete v siedmom nebi!
Puding v tomto koláči sa nenachádza len v kréme – nachádza sa aj v ovocnej vrstve.
Pudingový dezert pripravte s konzervovanými broskyňami, pretože budete potrebovať aj šťavu.
Famózny recept na pudingový dezert s broskyňami z portálu przyslijprzepis.
Klasické, milované ovocné koláče sa môžu cítiť ohrozené.
Z výslnia ich vytlačí broskyňovo-pudingový koláč, ktorý si vďaka nám pripravíte.
Tento dezert osloví hlavne milovníkov zákuskov a koláčov s hrubou vrstvou krému.
Pod chrumkavou mrveničkou sa nachádzajú ďalšie dve vrstvy, ktoré sa rozplývajú v ústach a základ z krehkého cesta.
Jeden podnos, aj keď je veľký, nemusí stačiť – lepšie je ingrediencie hneď zdvojnásobiť a pripraviť tohto zázraku viac.
Na broskyňový koláč s mrveničkou potrebujeme:
250 g veľmi studeného masla
5 žĺtkov
3 šálky hladkej múky
3 PL práškového cukru
1,5 ČL prášku do pečiva
Na pudingovo-ovocnú vrstvu:
1 konzervu broskýň v sirupe (480 g ovocia, sirup scedíme a uchováme)
2 balenia vanilkového alebo smotanového pudingu bez cukru
1 PL kryštálového cukru
1 ČL strúhanej citrónovej kôry
Na pudingovú penu:
5 bielkov
2 balenia vanilkového alebo smotanového pudingu bez cukru
1/2 šálky repkového oleja
1 šálku jemného cukru (ak máte len obyčajný cukor, môžete ho rozdrviť alebo krátko rozmixovať)
1 balenie vanilkového cukru (16 g)
Postup:
Cez sito preosejem múku a prášok do pečiva.
Pridáme studené maslo nakrájané na kocky a všetko nadrobno nasekáme, kým sa cesto nezačne podobať mrveničke.
Pridáme zvyšné ingrediencie na cesto a rýchlo premiešame.
Cesto rozdelíme na dve časti a každú zabalíme do fólie.
Vložíme do mrazničky na 30 minút.
Sirup z plechovky prelejeme do nádoby.
Broskyne nakrájame na veľké kocky a odložíme bokom.
Sirup rozriedime vodou – celkovo by sme mali získať približne 700 ml tekutiny.
Asi 500 ml výslednej zmesi nalejeme do hrnca, pridáme lyžicu cukru a citrónovú kôru.
Zmes privedieme do varu.
Zvyšnú tekutinu (asi 200 ml) nalejeme do samostatného pohára a za stáleho miešania v nej rozpustíme puding.
Do vriacej tekutiny v hrnci pridáme pripravenú pudingovú zmes.
Všetko privedieme do varu.
Po celý čas energicky miešame, aby nevznikli hrudky.
Varíme 1 minútu, kým zmes nezhustne a potom odložíme bokom vychladnúť.
Na spodok plechu položíme papier na pečenie.
Z chladničky vyberieme jednu časť cesta a nastrúhame ho na dno plechu pomocou hrubých otvorov na strúhadle.
Rukou zatlačíme a cesto vložíme do rúry predhriatej na 180°C.
Pečieme asi 15 minút a po upečení necháme cesto vychladnúť.
Na vychladnutý základ poukladáme kúsky broskýň a na ne nanesieme ovocnú pudingovú zmes a nožom zarovnáme.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
Potom do peny pridáme cukor a vanilkový cukor.
Cukor by sa mal počas šľahania úplne rozpustiť.
Potom počas šľahania pridáme oba pudingové prášky a tenkým pramienkom prilievame olej.
Krátko premiešame, kým sa suroviny nespoja.
Penu rozotrieme na krémovú vrstvu a na vrch nastrúhame druhú polovicu krehkého cesta.
Koláč vložíme do už predhriatej rúry na 180°C a pečieme cca 40-45 minút (horný/spodný ohrev).
Po upečení vyberieme koláč z rúry a necháme vychladnúť.
Úplne vychladnutý koláč prikryjeme fóliou a na noc vložíme do chladničky – vďaka tomu pudingová vrstva stuhne.
Tesne pred servírovaním môžeme posypať práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť!