plny-hrniec_transparent_negativ.png

Dušičkové koláčiky mojej tety: Vďaka JEDNEJ tajnej prísady zaručne nestvrdnú!

My koláče z tohto cesta voláme aj "dušičkové" koláče. Na náplň môžete použiť lekvár, tvaroh, alebo vanilkový puding s našľahaným maslom, je to na vás!

My koláče z tohto cesta voláme aj „dušičkové“ koláče.

 

 

Dôvodom je to, že naša teta ich piekla vždy na Dušičky, keď sa stretávala celá rodina.

Robili sa deň vopred a na druhý deň boli absolútne dokonalé.

Tajomstvom ich chuti a jemnej textúry je cesto, v ktorom nemôže chýbať jedna tajná prísada.

 

 

Ide o obyčajnú majonézu, ktorá sa vám asi viac spája so slanými šalátmi a receptami.

V skutočnosti je to neoceniteľná prísada do cesta – vďaka nej ostane dlho vláčne, jemné a zaručene nestvrdne.

Na náplň môžete použiť lekvár, tvaroh, alebo vanilkový puding s našľahaným maslom, je to na vás!

Potrebujeme:

400 g hladkej múky

2 lyžice kr. cukru

1 kocku čerstvého droždia

Štipku soli

1 bal vanilkového cukru

Kôru z citróna

1 lyžicu rumu

2-3 žĺtky (ak sú malé tak 3, ak väčšie stačia aj dve)

2 kopcovité lyžice majonézy

200 ml vlažného mlieka

Na potieranie:

 

 

Rozpustené maslo a rum

Postup:

Z mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások.

Do inej misky si nachystáme múku a pridáme žĺtky ktoré si rozmiešame v zvyšnom mlieku.

 

 

Pridáme aj majonézu, rum, vanilku, soľ, citrónovú kôru a kvások.

Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste podkysnúť asi 20 minút.

Ak je cesto príliš lepivé, pridáme viac múky.

 

 

Cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na približne rovnaké kúsky.

Každý vytvarujeme do tvaru hrubšej placky s priehlbinkou uprostred, potom prikryjeme a necháme ešte podkysnúť.

 

 

Potom do stredu navrstvíme náplň.

Okraje potrieme rozpusteným maslom zmiešaným s rumom.

Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 15 minút.

 

 

Potom vyberieme a ešte raz potrieme maslom a rumom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes