Dulový sirup je hotový zázrak: Spoznajte jeho priaznivé účinky!

Zabudnuté plody z babičkinej záhrady, ktoré sú charakteriské svojou jedinečnou chuťou aj úžasným vplyvom na zdravie.

Schválne, spoznávate toto ovocie?

 

 

Dulový sirup je veľmi chutný a zdravý.

...

Tento sirup s vysokým obsahom vitamínu C pomáha posilňovať imunitu a liečiť prechladnutie.

Odporúča sa najmä v chladnom období a vďak portálu batranete a pripravte si 8 téglikov (900 ml) blahodarného dulového sirupu.

Dula

Toto ovocie, ktoré bolo kedysi bežné ako jablká a hrušky, dnes mnohí ani nepoznajú.

Naše babičky ju pridávali do kapusty, robili z nej džem a našli jej aj iné využitie.

 

 

Dnes je však považovaná už skôr za netradičné ovocie, hoci niektorí záhradkári ho stále ešte pestujú.

Jej pestovanie je pomerne nenáročné a mladé stromčeky začínajú rýchlo rodiť.

Plody majú hruškovitý, alebo jablkovitý tvar, sú žlté a krásne voňajú.

Avšak sú veľmi tvrdé a trpké, čiže za surova sú prakticky nejedlé.

Vďaka ich neobyčajnej vôni ich naše babičky zvykli dávať do skríň ako odpudzovač molí a prírodný deodorant, alebo na skriňu, aby rozvoňali izbu.

Okrem toho sa im pripisujú aj mnohé liečivé účinky.

Pri podpornej liečbe na rôzne zdravotné ťažkosti využijete celé plody, semená, listy, i vetvičky.

 

 

Najvýznamnejšie zdravotné výhody tohoto ovocia

-Pomáha pri reume

-Podporuje funkciu čriev

-Prečisťuje hrubé črevo

-Pomáha pri hnačkách a plynatosti

-Podporuje obranyschopnosť

-Znižuje vysoký cholesterol v krvi

-Pomáha proti kašľu (odhlieňuje)

 

 

Hoci si na plodoch duly v surovom stave veľmi nepochutíte, používali sa pri liečbe anémie spôsobenej nedostatkom železa a tiež na zníženie vysokej teploty.

Dula je skvelým zdrojom vitamínu C a obsahuje tiež ďalšie prospešné látky ako draslík, vápnik, železo, meď, fosfor a zinok.

Šťava z dozretých plodov má antiseptické účinky a odporúča sa astmatikom, ako aj pri liečbe ochorení dýchacích ciest.

Vďaka diuretickým vlastnostiam je účinná aj pri liečbe zápalu močového mechúra.

Blahodarný sirup z duly

 

 

Potrebujete len 2 ingrediencie:

4 kg zrelých dulí

4 kg cukru

Postup:

Dule si umyjeme a nakrájame na 4 časti.

Vnútro odstránime a potom všetky časti nakrájame na malé kúsky.

Pripravíme si zaváraninové poháre, ktoré sterilizujeme a osušíme.

Kúsky dule rozložímee do pohárov a na vrch nasypeme cukor.

Potrasieme pohármi tak, aby sa cukor dostal na dno.

Poháre s dulami necháme stáť v uzavretých pohároch asi 2-3 dni.

Počas tejto doby ovocie pustí šťavu.

Občas premiešame, aby sa cukor rozpustil.

Po 2-3 dňoch pustia dule toľko šťavy, že nádoby budú plné.

Potom uložíme poháre s dulovým sirupom do chladničky.

Dulový sirup si môžete pridať do pohára vody alebo do šálky čaju.

Dodáva mu obzvlášť dobrú chuť.

Ďalšie účinky

 

 

Šťava

Stabilizuje psychický stav a zlepšuje náladu.

Využíva sa ako prírodný kozmetický prípravok na redukciu pieh a čistenie mastnej pleti.

Zohriata šťava sa používa ako obklad pri trhlinách konečníka.

Odvar a tinktúra

  • Na zastavenie krvácania z rôznych príčin sa odporúča piť 3-krát denne odvar zo semien duly, alebo čaj z narezaného plodu duly.
  • Pri cukrovke a na zníženie hladiny cukru v krvi treba 3-krát denne užívať 2 polievkové lyžice výluhu z rozdrvených vetvičiek a listov duly.
  • Pri vysokom krvnom tlaku sa užíva tinktúra 20 kvapiek 2-krát denne z čerstvých listov duly.
  • Pri gastritíde, zápche, aj ako vykašliavací prostriedok je možné užívať tento účinný odvar: 10 g semien duly zalejeme pohárom teplej vody a 5 minút miešame (celé semená, nie drvené!). Jednu lyžicu scedeného slizkého výluhu treba užívať 4-krát denne pol hodinu po jedle.
  • Pri podráždení pokožky a na popáleniny treba tiež aplikovať tento slizký výluh.
  • Na posilnenie vlasov a krytie šedín použite odvar z čerstvých listov.
  • Na upokojenie žalúdka a tráviace ťažkosti vám pomôžu tepelne upravené plody, ktoré majú jemne laxatívne účinky.

 

Džem a iné pochutiny z duly

 

Vďaka významnému obsahu pektínu sa pridávajú aj do rôznych džemov.

Vytvoria tú správnu konzistenciu a tiež dodajú príjemnú arómu.

Využívajú sa tiež na výrobu želé, kompótov a obľúbená je aj pochúťka tzv. dulový syr.

Recept na dulový džem

Potrebujeme:

2 kg očistenej duly

2 dl vody

1,4 kg kryštálového cukru

Postup:

Dulu si očistíme a zbavíme jadrovníka.

Nakrájame, zalejeme 2 dl vody a varíme, kým sa ovocie nerozvarí.

Prisypeme cukor a varíme, kým sa všetok cukor nerozpustí.

Rozmixujeme, v prípade potreby necháme odpariť prebytočnú tekutinu a naplníme do čistých zaváraninových pohárov.

Ešte horúce uzavrieme viečkom a otočíme hore dnom.

Necháme úplne vychladnúť, najlepšie cez noc a uložíme na chladné, tmavé miesto.

Dobrú chuť a veľa zdravia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay