Dukátové buchtičky z hrnčekového cesta

Chcem sa podeliť o výborný recept, ktorý sa v našej rodine udomácnil a robím ho pravidelne.

Moje deti tieto dukátové buchtičky doslova zbožňujú a jedli by ich aj každý deň.

Určite vás poteší, že ide o hrnčekový recept, ktorý viete rýchlo a jednoducho pripraviť aj bez váhy a odmerky.

 

Potrebujeme:

4 hrnčeky hladkej múky

...

1/2 hrnčeka cukru

1 hrnček mlieka

1 kocka droždia

100 gramov masla

1 vajce štipka soli

Ďalej:

vanilkový puding alebo Zlatý klas uvarený podľa návodu

cukor podľa chuti

Granko alebo kakao

Postup:

Pripravíme si cesto:

 

 

V miske si zmiešame trochu cukru, vlažného mlieka a droždie.

Vytvoríme kvások, ktorý necháme asi 20 minút postáť.

 

 

K múke pridáme vajíčko.

Pridáme aj trošku soli, roztopené maslo, zvyšok mlieka a cukru a nakoniec kvások.

 

 

Vypracujeme cesto, ktoré necháme nakysnúť.

Cesto následne vyvaľkáme.

 

 

Rozdelíme na asi 15 menších častí.

Pokrájame na menšie buchtičky, ktoré naukladáme vedľa seba na olejom vymastený plech.

Opäť necháme kysnúť asi 20 minút.

 

 

Medzi buchtičkami by nemala byť žiadna medzera.

Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút.

Buchtyčky porozoberáme.

 

 

Teraz si uvaríme puding:

Postupujeme klasicky – z pudignového prášku, mlieka a cukru.

Puding môžete spraviť redší, preto neváhajte dať viac mlieka.

 

 

Použiť môžete vanilkový puding, alebo Zlatý klas.

Zalejeme ich uvareným vanilkovým pudingom, prípadne Zlatým klasom.

Pospypeme práškovým cukrom a môžeme podávať.

 

 

Buchtičky môžete dozdobiť grankom alebo kakaom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels