plny-hrniec_transparent_negativ.png

Za socializmu sa táto nátierka robila v každom dome: Teraz ľudia ohŕňajú nosom, keď počujú, z čoho je!

Zabudnutá pochúťka z detských čias, oplatí sa pripraviť ju aj dnes!

Neskutočne chutná a zdravá nátierka z droždia, ktorú nám naša mama ešte ako deťom pripravovala veľmi často.

 

 

Stará dobrá klasika, na ktorú sa dnes už takmer zabudlo, ale kedysi sa pripravovala pravidelne a tešila sa veľkej obľube.

Jednoduchý recept na obľúbenú nátierku z detstva z youtube kanála Důchodkyně u plotny.

Základom tejto nátierky je prísada, ktorú bežne v studenej kuchyni nepoužívame – je ňou obyčajné droždie.

Prečo bola táto nátierka kedysi taká obľúbená?

Existuje viacero dôvodov, prečo bola drožďová nátierka kedysi taká obľúbená:

Dostupnosť a nízka cena: Drožď bol v minulosti pomerne lacný a ľahko dostupný, aj pre chudobnejšie vrstvy obyvateľstva. Vďaka tomu bola drožďová nátierka cenovo dostupnou pochúťkou, ktorú si mohol dovoliť takmer každý.

Univerzálnosť: Drožďová nátierka sa dala pripraviť z rôznych surovín, ktoré boli bežne dostupné v domácnostiach. Často sa do nej pridávali vajcia, mlieko, maslo, cibuľa, soľ a korenie. Vďaka tomu bola variabilná a prispôsobiteľná rôznym chutiam a dostupným surovinám.

 

 

Výživová hodnota: Drožď je bohatý na bielkoviny, vitamíny B a minerály, ako napríklad železo a zinok. V minulosti, keď bol prístup k potravinám bohatým na tieto živiny obmedzený, drožďová nátierka predstavovala dôležitý zdroj výživy pre mnohých ľudí.

Chuť a konzistencia: Drožďová nátierka má jemnú, krémovú konzistenciu a mierne slanú, kyslastú chuť, ktorá sa hodí k rôznym druhom pečiva a chleba. Bola obľúbenou pochúťkou pre deti aj dospelých.

Tradícia: Drožďová nátierka bola v minulosti bežnou súčasťou jedálnička aj slávnostného pohostenia. Receptúry na jej prípravu sa odovzdávali z generácie na generáciu a stala sa symbolom domácej kuchyne a pohostinnosti.

Aj keď dnes už drožďová nátierka nie je taká populárna ako kedysi, stále sa oplatí prirpaviť ju doma. Je to chutná, výživná a cenovo dostupná pochúťka, ktorá má v sebe kus histórie a tradície.

Na nátierku potrebujeme:

maslo

3 balenia čerstvého droždia

cibuľu

 

 

soľ

mleté čierne korenie

2 vajcia

Postup:

Do panvice na sporáku pridáme maslo. Zohrievame, kým sa nerozpustí.

Cibuľu ošúpeme a nakrájame.

 

 

Do rozpusteného masla pridáme cibuľu.

Za občasného premiešania smažíme do priehľadna. Droždie rozdrobíme.

Nadrobené droždie pridáme do panvice. Vareškou zamiešame.

Droždie necháme rozpustiť.

 

 

Zmes osolíme, pridáme čierne korenie. Dôkladne premiešame.

Keď sa droždie rozpustí, pridáme vajcia.

Dobre zamiešame. Vareškou miešame až do stuhnutia vajec.

Vypneme ohrev a panvicu necháme ešte chvíľu na sporáku.

Ešte teplú nátierku nanesieme na krajec chleba.

Servírujeme s obľúbenou zeleninou (rajčina, petržlenová vňať, pažítka, paprika…).

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes