Mnohí ho majú v chladničke a vôbec nepoznajú tento zázračný účinok: Droždie vás lieči a nemusíte ho dávať len do cesta!

Väčšina z nás ich má na tanieri takmer každý deň, málokto však vie, aký poklad to vlastne je. Pekárske droždie v chlebe však dokáže oveľa viac ako len zasýtiť prázdny žalúdok. Droždie, ľudovo známe aj ako kvasnice, zázračne pôsobí aj na naše zdravie a má obrovský potenciál pre ľudstvo.

Väčšina z nás ich má na tanieri takmer každý deň, málokto však vie, aký poklad to vlastne je. Pekárske droždie v chlebe však dokáže oveľa viac ako len zasýtiť prázdny žalúdok. Droždie, ľudovo známe aj ako kvasnice, zázračne pôsobí aj na naše zdravie a má obrovský potenciál pre ľudstvo.

Naši predkovia využívali kvasnice predovšetkým ako kypriaci prostriedok na pečenie chleba či pečiva, ktoré sa krásne „nadýchalo“. Droždie bolo v minulosti známe predovšetkým v tekutej forme, no od 19. storočia sa začalo lisovať. A tak vznikla známa kocka, bez ktorej si domáce gazdinky svoju kuchyňu ani nevedia predstaviť.

Droždie obsahuje kvasinky druhu Saccharomyces cerevisiae, čo je rovnaký druh (ale iný kmeň), ktorý sa bežne používa ako pivovarnícke kvasnice. Tie „pivné“ sú síce o niečo menej účinné, avšak tak isto sa v nich nachádzajú živé kultúry. Kvasnice však nájdeme aj vo víne. Hrajú totiž významnú rolu v etape, keď dochádza k premene hroznového cukru na alkohol.

Čo všetko obsahujú?

  • vitamín D a všetky vitamíny skupiny B,
  • enzýmy,
  • minerálne soli a a oligo-elementy, ktoré sa v nich prirodzene hromadia,
  • stopové prvky železa a medi,
  • esenciálne kyseliny a aminokyseliny,
  • proteíny,
  • uhlohydráty,
  • lipidy.

Ako prospievajú zdraviu?

  • ocenia ich najmä tí, ktorí majú problémy s trávením – zlepšujú vylučovanie stolice, ale pôsobia aj pri nechutenstve,
  • regenerujú telo zvnútra, ale aj zvonku a podporujú celkovú imunitu,
  • pomáhajú pri kožných problémoch, najmä keď vás svrbí pokožka alebo je suchá,
  • zlepšujú pevnosť nechtov aj vlasov,
  • pôsobia hojivo a bojujú aj proti zápalom,
  • bojujú proti kandidóze, čiže premnoženým plesniam v tele,
  • oceníte ich, ak máte problémy obličkami či pečeňou, dokonca sa odporúčajú aj pre ľudí, ktorí majú cirhózu pečene
  • blahodárne však pôsobia aj na náš duševný stav – či už čo sa týka únavy, nespavosti, depresií alebo celkovej nervozite.

Ako ich aplikovať?

Droždie môžeme užívať vo forme tradičnej kocky, ktorú skonzumujeme. Na deň vám vystačí približne polovica z nej, ktorú si môžete rozdeliť na viacero dávok. Výhodou je to, že ide o značne lacnú potravinu, ktorá obsahuje naozaj veľké množstvo prospešných látok.

...

Kvasnice sú však dostupné už aj vo forme tabliet či prášku a užívajú sa trikrát denne po jedle. Takže stačí si už len vybrať tú možnosť, ktorá vám najviac vyhovuje. Odporúča sa však, aby ste prášok či tablety zapíjali iba čistou vodou a mliekom.

Ilustračné foto.

Kvasnice však môžeme aplikovať aj priamo na pokožku. Aj v tomto prípade sa oplatí zmiešať ich s mliekom a zmes aplikovať na problematické miesta vo forme pleťovej masky. Tú nechápem pôsobiť počas noci a ráno toto prírodné liečivo jednoducho zmyjeme. Je dôležité však povedať, že ak odstránime vnútorné problémy v tele, zlepší sa aj náš celkový vzhľad navonok.

Trik starých materí pre krásnu pleť v každom veku

Polovicu kocky droždia rozdrobíme do misky a vmiešame lyžicu mierne zahriateho medu. Zmes potom nanesieme čistým kozmetickým štetcom na tvár, krk a dekolt, necháme 20 minút pôsobiť a zvyšky dôkladne zmyjeme vodou.

Maska proti akné – účinky sú rýchle a vydržia dlho

Ako na to?

Droždie zmiešame s trochou vody tak, aby sme vytvorili kašovitú konzistenciu. Naberáme štetcom alebo špachtľou a aplikujeme priamo na postihnuté miesta. Necháme pôsobiť asi pätnásť minút, u citlivej pleti stačí len päť až desať minút. Nakoniec dobre opláchneme a dočistíme.

Dôležité je, aby ste kvasnice použili vždy na pleť len v čerstvom stave.