Vynikajúce drobné pečivo na vianočné sviatky, ktoré má vždy veľký úspech.
Pečivo dlho vydrží a chutí naozaj vynikajúco, odporúčam.
Ak už sa pustíte do pečenia, určite ho spravte aspoň na 3 plechy, míňa sa obrovskou rýchlosťou. Ja som ho skúsila len včera a už sa všetko zjedlo do poslednej omrvinky. :)
Výborný recept mám od používateľky Frommykitchendotcom.
Potrebujeme:
150 g masla
80 g práškový cukor
1 bal. vanilinový cukor
2 kusy žĺtko
240 g hladká múka (múky možno budete potrebovať trochu viac, riaďte sa podľa konzistencie cesta)
Na prevoňanie:
Vanilková aróma
Rumová aróma
Na plnenie:
Ďžem
Lekvár
Nutella
Na posypanie:
Práškový cukor
Postup:
Ako prvé si v miske zmiešame zmäknuté maslo s práškovým a vanilkovým cukrom.
Keď je hmota jednotná, pokračujeme v pridávaní ďalších survín.
Najskôr vmiešame žĺtky.
Celkom na závaer pridáme do zmesi aj preosiatu múku a dobre premiešame.
Ak chcete krajšiu vôňu, pridajte aj áromu.
Ja som robila jeden plech s vanilkovou arómou a druhý s rumovou.
Rukami spracujeme hladké cesto.
Vypracujeme cesto do tvaru bochníka.
Z cesta odoberáme menšie kúsky a z nich formujeme guličky veľkosti asi 2 cm.
Ukladáme na plech s papierom.
Vezmeme drevenú varechu a koncom spravíme dierky.
Dierky budeme po upečení pečivka plniť džemom.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 10-13 minút.
Základom je, aby koláčiky ostali na vrchu biele, ale keď sú upečené, na spodnej strane už chytajú farbu.
Plnenie:
Keď pečivo vychladne, jamky naplníme džemom alebo lekvárom podľa chuti.
Najlepšie je džem aj lekvár pred plnením zahriať, aby sa s ním lepšie pracovalo.
Už som skúšala plniť aj nutellou a tiež bol výsledok výborný.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)