Patria cestoviny medzi vaše obľúbené jedlá?
V tom prípade by ste mali vedieť, že predtým, ako sa do nich po uvarení pustíte, je lepšie ich nechať na tanieri chvíľu vychladnúť.
Je to zdravšie a budú mať menej kalórií.
Ako uvádza portál merkur, existuje niekoľko potravín, ktoré by ste nemali jesť hneď po uvarení a cestoviny sú jednou z nich.
Nič sa nevyrovná čerstvo uvarenému jedlu, avšak niektoré jedlá chutia lepšie zohriate.
Má to svoje opodstatnenie – najmä guláš a prívarky chutia po vylúhovaní ešte lepšie.
Niektoré potraviny by ste vôbec nemali jesť hneď po uvarení, ale radšej deň počkať.
Medzi ne patria aj zemiaky a cestoviny.
Cestoviny nepatria zrovna medzi „zoštíhľujúce“ potraviny, pretože obsahujú veľa sacharidov, ktoré pochádzajú zo škrobu.
To platí aj pre zemiaky a ryžu.
Ak však chcete tieto suroviny zbaviť zopár sacharidov, mali by ste poznať tento tip.
V prípade, že cestoviny, zemiaky a ryža po uvarení vychladnú, škrob sa premení na odolný škrob.
Podľa portálu merkur predstavuje podiel tohto škrobu desať percent po približne 12 až 24 hodinách a to platí aj po zohriatí jedla.
Rezistentný škrob je nestráviteľný, takže nezmenený končí v hrubom čreve, a preto sa neodráža v bilancii kalórií.
Desať percent neznie veľa a máte pravdu: aby ste týmto trikom ušetrili výrazné kalórie, museli by ste dôsledne jesť iba ohriate cestoviny a zemiaky.
Ale nielen úspora kalórií hovorí v prospech odolného škrobu.
Zázrak pre vaše črevá!
Rezistentný škrob je zdravý pre vaše črevá.
Je dobrý pre vašu črevnú flóru, pretože je to obzvlášť zdravá vláknina a podporuje prospešné baktérie v čreve.
Rezistentný škrob tým, že nie je stráviteľný pôsobí v tele ako prebiotikum.
Dostane sa až do hrubého čreva, pretože je rezistentný voči enzýmu α-amyláza ,ktorý škroby štiepi v tenkom čreve.
Stáva sa tak potravou pre užitočné bifidické baktérie tvoriace črevnú mikroflóru.
Rezistentný škrob navyše pozitívne vplýva na hladinu cukru v krvi, vďaka čomu sú studené cestoviny vhodnejšie aj pre ľudí s cukrovkou.
Recepty na vznik odolného škrobu
Spotrebujte včerajšie zemiaky a cestoviny
Keďže rezistentný škrob zostane zachovaný aj po zohriatí zemiakov, ryže a cestovín, nemusíte tieto potraviny konzumovať za studena, aby sa zabezpečili priaznivé účinky škrobu.
Existuje veľa receptov, na ktoré potrebujete napríklad varené zemiaky z predošlého dňa.
Zemiakový šalát funguje lepšie so studenými zemiakmi z predchádzajúceho dňa.
Ak máte chuť na ryžu, môžete si opražiť včerajšiu ryžu so zeleninou, sójovou omáčkou a sezamovým olejom, vmiešať rozmiešané vajíčka a lahodné jedlo je hotové.
Vyprážané rezance s vajíčkom, šunkou a pod. chutia aj zo studených rezancov z predošlého dňa.
Pozor na vhodnú dobu spotreby uvarenej ryže, zemiakov a cestovín
Chcete využiť výhody rezistentného škrobu a spotrebovať včerajšie cestoviny, zemiaky a ryžu?
Vždy je dobré, keď jedlo nemusíte vyhadzovať, no musíte si zapamätať jedno dôležité pravidlo.
Zvyšky jedla ihneď schlaďte, pričom cestoviny a zemiaky skonzumujte najneskôr do troch dní, ryžu po dvoch dňoch.
Škrob, ktorý obsahuje, je rajom pre baktérie, z ktorých niektoré môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy.
Nestrácajte teda príliš veľa času a jedlo zo včerajška skonzumujte čím skôr.
Dobrú chuť!