plny-hrniec_transparent_negativ.png

Toto je dôvod, prečo treba zemiaky a cestoviny nechať vždy vychladnúť: Je to dôležitejšie, ako si myslíte!

Patria cestoviny medzi vaše obľúbené jedlá?

 

 

V tom prípade by ste mali vedieť, že predtým, ako sa do nich po uvarení pustíte, je lepšie ich nechať na tanieri chvíľu vychladnúť. 

Je to zdravšie a budú mať menej kalórií. 

 

 

Ako uvádza portál merkur, existuje niekoľko potravín, ktoré by ste nemali jesť hneď po uvarení a cestoviny sú jednou z nich.

Nič sa nevyrovná čerstvo uvarenému jedlu, avšak niektoré jedlá chutia lepšie zohriate.

Má to svoje opodstatnenie – najmä guláš a prívarky chutia po vylúhovaní ešte lepšie.

 

 

Niektoré potraviny by ste vôbec nemali jesť hneď po uvarení, ale radšej deň počkať.

Medzi ne patria aj zemiaky a cestoviny.

Cestoviny nepatria zrovna medzi „zoštíhľujúce“ potraviny, pretože obsahujú veľa sacharidov, ktoré pochádzajú zo škrobu.

To platí aj pre zemiaky a ryžu.

 

 

Ak však chcete tieto suroviny zbaviť zopár sacharidov, mali by ste poznať tento tip.

V prípade, že cestoviny, zemiaky a ryža po uvarení vychladnú, škrob sa premení na odolný škrob.

Podľa portálu merkur predstavuje podiel tohto škrobu desať percent po približne 12 až 24 hodinách a to platí aj po zohriatí jedla.

 

 

Rezistentný škrob je nestráviteľný, takže nezmenený končí v hrubom čreve, a preto sa neodráža v bilancii kalórií.

Desať percent neznie veľa a máte pravdu: aby ste týmto trikom ušetrili výrazné kalórie, museli by ste dôsledne jesť iba ohriate cestoviny a zemiaky.

Ale nielen úspora kalórií hovorí v prospech odolného škrobu.

Zázrak pre vaše črevá!

 

 

Rezistentný škrob je zdravý pre vaše črevá.

Je dobrý pre vašu črevnú flóru, pretože je to obzvlášť zdravá vláknina a podporuje prospešné baktérie v čreve.

Rezistentný škrob tým, že nie je stráviteľný pôsobí v tele ako prebiotikum.

Dostane sa až do hrubého čreva, pretože je rezistentný voči enzýmu α-amyláza ,ktorý škroby štiepi v tenkom čreve.

 

 

Stáva sa tak potravou pre užitočné bifidické baktérie tvoriace črevnú mikroflóru.

Rezistentný škrob navyše pozitívne vplýva na hladinu cukru v krvi, vďaka čomu sú studené cestoviny vhodnejšie aj pre ľudí s cukrovkou.

Recepty na vznik odolného škrobu

Spotrebujte včerajšie zemiaky a cestoviny

Keďže rezistentný škrob zostane zachovaný aj po zohriatí zemiakov, ryže a cestovín, nemusíte tieto potraviny konzumovať za studena, aby sa zabezpečili priaznivé účinky škrobu.

 

 

Existuje veľa receptov, na ktoré potrebujete napríklad varené zemiaky z predošlého dňa.

Zemiakový šalát funguje lepšie so studenými zemiakmi z predchádzajúceho dňa.

Ak máte chuť na ryžu, môžete si opražiť včerajšiu ryžu so zeleninou, sójovou omáčkou a sezamovým olejom, vmiešať rozmiešané vajíčka a lahodné jedlo je hotové.

 

 

Vyprážané rezance s vajíčkom, šunkou a pod. chutia aj zo studených rezancov z predošlého dňa.

Pozor na vhodnú dobu spotreby uvarenej ryže, zemiakov a cestovín

Chcete využiť výhody rezistentného škrobu a spotrebovať včerajšie cestoviny, zemiaky a ryžu?

 

 

Vždy je dobré, keď jedlo nemusíte vyhadzovať, no musíte si zapamätať jedno dôležité pravidlo.

Zvyšky jedla ihneď schlaďte, pričom cestoviny a zemiaky skonzumujte najneskôr do troch dní, ryžu po dvoch dňoch.

 

 

Škrob, ktorý obsahuje, je rajom pre baktérie, z ktorých niektoré môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy.

Nestrácajte teda príliš veľa času a jedlo zo včerajška skonzumujte čím skôr.

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes